Een ornament is een versiering van gebouwen of voorwerpen. Deze worden bijvoorbeeld toegepast op kooflijsten, perklijsten, rozetten of kapitelen. Er zijn een aantal verschillende groepen ornamenten te onderscheiden:

  • Geo- en stereometrische ornamenten, bestaande uit lijnen en vormen die geen leven voorstellen.
  • Plantaardige ornamenten, die bijvoorbeeld bladeren, vruchten of bloemen voorstellen.
  • Figurale ornamenten, die mens- en diervormen voorstellen.
  • Vlakke ornamenten, een twee-dimensionale afbeelding op een wand of plafond, vaak geschilderd of gekerfd.

Ornamenten kunnen van uiteenlopende materialen gebruikt worden. Aan de buitenzijde van panden wordt veel gewerkt met hout en beton. Ornamenten als deel van het interieur worden juist vaak gefabriceerd worden van gips. Sierlijsten- en ornamentengieterij Het Schippertje specialiseert zich in het laatste.

Hoe wordt een ornament gebruikt?

Hoewel ornamenten tegenwoordig vooral voor de sier worden gemaakt en geplaatst, hadden deze oorspronkelijk vaak een symbolische waarde. Dit kan in de vorm zijn van een Bijbelse afbeelding, maar ook abstracter. Een golvende lijn kan bijvoorbeeld symbool staan voor een slang.

De plaatsing van ornamenten is heel flexibel: in principe kan op elk vlak een ornament gezet worden. Over het algemeen betekent dit dat ornamenten als plafond- en wanddecoratie worden gebruikt.

.

Verschillende motieven in een ornament

De motieven op de ornamenten zijn zeer uiteenlopend. Zo zijn er ornamenten die een object voorstellen, zoals het Acanthusblad, maar ook grote rozetten die in meerdere vlakken symmetrisch zijn. Het is moeilijk om deze motieven onder te verdelen in categorieën aangezien er oneindig veel mogelijkheden (en geen regels) zijn. Toch wordt er vaak een algemene scheiding gehanteerd tussen doorlopende ornamenten, waarvan het motief een duidelijke richting heeft, en overige motieven. Een voorbeeld van een niet-doorlopend motief is een patroon dat vanuit de kern van een cirkel naar de buitenrand loopt, of andersom.

Doordat er zoveel mogelijkheden zijn wat betreft de vorm en soort van ornamenten kunnen ze ook op oneindig veel manieren toegepast worden. Voor elke woning, van klassiek tot modern, zijn ornamenten te vinden in het assortiment van Het Schippertje.