In oudere woningen zie je het vaak terug: een lambrisering als manier om een muur mooier te maken. In dit blogartikel leggen we uit wat een lambrisering is, welke soorten er zijn, hoe je een lambrisering kunt ontwerpen en hoe je die installeert.

Wat is lambrisering?

Een lambrisering is oorspronkelijk een “wandbetimmering”. Vaak ging het om panelen of latten waarmee het onderste deel van een wand betimmerd werd. Die panelen of latten hadden dan vaak een andere kleur dan de rest van de muur.

Tegenwoordig wordt het woord lambrisering iets losser gebruikt, om een verdeling van de onder- en bovenkant van een muur aan te geven. Dit kan met panelen, sierlijsten, latten, of zelfs platen van metaal.

Het is niet duidelijk wanneer lambriseringen precies onderdeel werden van interieurs. De meeste vroege voorbeelden stammen uit de late middeleeuwen, Renaissance en barok. In Nederland zie je originele lambriseringen met name in oude woningen van voor 1900, woningen in de periode van Jugendstil (1910-1930) en in de jaren ’30. Maar ook later zijn lambriseringen nog toegepast. Wat je vooral ziet, is dat lambriseringen mooi passen bij woningen met hoge plafonds.

wandverdeling in leefruimte met labrisering

Verschillende soorten lambrisering – welke past bij jouw interieur?

Zoals eerder benoemd, kun je lambriseringen op verschillende manieren en met verschillende materialen maken. Oorspronkelijk werd dit vaak gedaan met houten panelen of houten latten. Dit is kostbaar en lastig werk, dat ook nog aan veel onderhoud en slijtage onderhevig is. Tegenwoordig kiest men er daarom vaak voor om een lambrisering na te bootsen met sierlijsten, meestal gemaakt van gips.

Met een brede sierlijst van gips maak je een horizontale scheidingslijn op de wand. Daarmee heb je eigenlijk al de simpelste vorm van een lambrisering gemaakt, zeker als je het onderste deel in een andere kleur schildert!

Maar je kunt ook met een smaller sierlijstje vakken maken op de onderste helft. Daarmee wek je de indruk dat er panelen op de wand zitten, zonder hele grove decoraties te moeten plaatsen.

Om het nóg een stapje klassieker te maken kun je ook werken met robuuste panelen van gips. Deze zijn gemakkelijk op maat te maken en geven flink veel diepte en reliëf aan de wand.

Door goed uit te kiezen welke sierlijsten of panelen je steeds gebruikt, kun je een heel subtiele of juist een heel aanwezige lambrisering creëren. De regel is: hoe ouder de woning en hoe hoger het plafond, hoe heftiger de lambrisering mag zijn.

In een herenhuis uit 1877 met een plafond van 3,5 meter hoog ga je dus voor een stevige horizontale sierlijst, vakjes gemaakt van een andere brede sierlijst en robuuste panelen in die vakjes. In een nieuwbouwwoning met een plafond van 2,7 meter hoog kun je ook kiezen voor een smalle horizontale sierlijst met daaronder heel simpele vakjes.

plant voor wandverdeling met behang

Voordelen van lambrisering

Het aanbrengen van een lambrisering in jouw woning kan heel veel sfeer, stijl, diepte en reliëf toevoegen aan de wanden. Een mooie lambrisering zorgt ervoor dat een hoge wand minder kaal lijkt en een lange hal minder leeg. Bovendien laat je zien dat je oog hebt voor de stijl die bij de bouwtijd van jouw woning past!

Om dit mooie effect optimaal te benutten, is het wel belangrijk om de lambrisering goed (en op de goede plek) te installeren. Wij helpen je graag een handje!

Tips voor het aanbrengen van een lambrisering

Ten eerste is het goed om te weten dat een lambrisering bijna op elke plek in een woning geplaatst kan worden. Waar je vooral op moet letten is om niet een lambrisering halverwege een ruimte te stoppen. Wil je een lambrisering in de woonkamer? Doe dan ook de héle woonkamer, anders kun je het beter achterwege laten. Met name de hal en overloop, slaapkamers en studeerkamers zijn vaak geschikt voor lambriseringen.

Nu weet je welke wanden je gaat voorzien van een lambrisering – maar waar op de wand moet je beginnen? De hoogte van de lambrisering hangt af van de hoogte van jouw plafond. Een goede vuistregel is om de lambrisering iets lager dan op 1/3de van de hoogte van de wand te plaatsen. Bij een plafond van 3,0 meter hoog is dat dus tussen iets onder 1,0 meter. Waar je hem precies plaatst hangt af van de breedte van de sierlijsten die je gebruikt en jouw eigen smaak. Teken dit dus van tevoren goed uit op de wand, dan zie je hoe het eruit komt te zien!

Het plaatsen van de sierlijsten kun je het beste doen met montagekit. Je ziet op deze pagina hoe wij wandlijsten van gips monteren. Het aanbrengen van een lambrisering gaat op exact dezelfde manier!

Afmetingen van wandverdeling uitrekenen

Contact

Voor meer informatie en inspiratie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, maar natuurlijk ook per mail, of ons contactformulier. Wij zijn 6 dagen in de week geopend en bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden. Wij kijken ernaar uit om jou te kunnen helpen bij jouw project!