Decostuc – Plafonddecoratie

wandlijsten sierlijsten gips impressie

In de afgelopen jaren worden er steeds vaker klassieke en moderne stijlen met elkaar gecombineerd. Dit geeft je de kans om een heel persoonlijk samengesteld interieur te creëren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door klassieke kasten te gebruiken of een chique kroonluchter boven de eettafel te hangen. Een andere manier om je woning extra karakter te geven is door decostuc sierlijsten en ornamenten toe te passen. Deze authentieke producten, meestal gemaakt van gips, geven het plafond of de wand diepte en sfeer. Zo kun je de muren en plafonds, die vaak over het hoofd worden gezien, met een klassieke draai bij het interieur betrekken.

“Decostuc” staat voor decoratief stucwerk. Van origine werden dit soort elementen door stukadoors in het plafond gemodelleerd. Dit is een prachtig ambacht, maar komt helaas niet veel meer voor. In de afgelopen 100 jaar worden deze producten voornamelijk van te voren gemaakt en ná het stuccen tegen het plafond gemonteerd. Het Schippertje uit Harderwijk is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in dit bijzondere vak. Van levensgrote gipsen beelden tot strakke, moderne plafondplinten: alles is mogelijk!

plafondlijsten en ornamenten amersfoort
wandlijsten sierlijsten gips impressie

Decostuc Plafonds

Jaren ‘30

Het plafond leent zich uitstekend voor sierlijsten en ornamenten van gips. Het grote oppervlak is op zichzelf vaak saai en kaal. Door plafondlijsten, rozetten en hoekstukken toe te voegen wordt het plafond een fraai onderdeel van de ruimte. Dankzij de hoogte van een plafond kunnen er flinke elementen worden gebruikt zonder dat de decoraties de overhand nemen.

Decostuc versieringen op het plafond zijn er in alle soorten en maten. Het Schippertje werkt bijvoorbeeld veel in woningen gebouwd in de jaren ’30. Hierbij hoort een subtiele stijl met strakke lijnen. Op de onderstaande foto’s zie je een aantal voorbeelden waarbij sierlijsten gebruikt worden om een strak lijnenspel op te zetten.

Kenmerkend voor ornamenten in woningen uit de jaren ’30 is dat er weinig bloemen, bladeren en andere klassieke vormen in terug komen. Deze barokke elementen zijn te uitgesproken voor het rustige, bescheiden karakter van de jaren ’30 stijl. Alles draait juist om strakke lijnen en gelaagdheid. Dit is vaak ook te zien aan het ontwerp van de haard, luiken voor het raam of de zijkanten van de en-suite deuren. Het Schippertje probeert altijd te zorgen dat de plafondlijsten naadloos aansluiten bij de al aanwezige elementen, zoals de schouw of bijvoorbeeld deurlijsten.

wandlijsten sierlijsten gips impressie
Wandlijst L37 in de keuken op een blauwe muur.

Jugendstil

Een andere bouwstijl waarbij plafondversieringen niet mogen ontbreken is Jugendstil (vergelijkbaar met het Franse Art Nouveau). Deze stijl komt voor van het einde van de 19e eeuw tot en met de jaren ’20. Hierbij is duidelijk een overgang te zien van het klassieke naar het moderne. Hoewel er in Jugendstil zeker nog bloemen en andere klassieke decoraties te zien zijn, worden deze veel subtieler en vlakker afgebeeld dan voorheen. We zien deze stijl veel terug in Den Haag en omstreken.

Sierlijsten in deze stijl hebben meestal een strak profiel, waardoor de aandacht vooral naar het ornament in het midden van het plafond gaat. Hier mag echt wel uitgepakt worden: Jugendstil-rozetten zijn vlak, maar over het algemeen wel groot. Het is wel goed om te weten dat Jugendstil (en Art Nouveau) erg gevarieerde stijlen zijn. In de ene woning wordt het veel subtieler aangepakt dan in de andere. Kies daarom altijd ornamenten en sierlijsten die aansluiten bij jouw eigen smaak en de stijl van jouw woning.

wandlijsten sierlijsten gips decostuc
wandlijsten sierlijsten gips decostuc

Klassieke plafonddecoratie

Als we nog verder teruggaan in de tijd worden plafonddecoraties veel klassieker. In woningen van vóór 1890 wordt meestal een barokke stijl gehanteerd. Veel herenhuizen in het centrum van Amsterdam maken gebruik van deze elementen. Ook komt het veel terug in kastelen en paleizen, met als meest sprekende voorbeeld het enorme paleis van Versailles. Met ornamenten uit deze categorie krijgt uw woning meteen een koninklijke uitstraling!

Klassieke sierlijsten zijn groot, bombastisch en royaal gedecoreerd. Er komen elementen in terug uit de klassieke oudheid (het oude Griekenland en het Romeinse Rijk). Voorbeelden zijn het acanthusblad, rozen, de Franse lelie, en gevlochten motieven. Gelukkig zijn deze prachtige versieringen niet alleen gereserveerd voor kastelen, trouwzalen en musea. In het oude centrum van de meeste Nederlandse steden staan woningen die in deze stijl gebouwd zijn. Daar kunnen schitterende decostuc sierlijsten en rozetten op het plafond worden bevestigd.

In veel gevallen zijn de originele sierlijsten uit het pand verwijderd, of ernstig beschadigd. Het is dan natuurlijk mooi om het plafond zoveel mogelijk terug te brengen naar de authentieke stijl. Het Schippertje helpt u bij het maken van een keuze die qua formaat en ontwerp goed aansluit bij jouw eigen smaak én jouw woning. Kan je niet meer achterhalen hoe het plafond er ooit uit heeft gezien? Dan zoeken wij met jou sierlijsten en rozetten uit die passen bij de stijl van de rest van de woning.

wanddecoratie ruby rose
rozet, ornamenten, plafonddecoratie

Decostuc Wanden

Hoewel men bij sierlijsten misschien eerst aan het plafond denkt, is de wand hiervoor ook een geweldige bestemming! Sierlijsten worden al sinds jaar en dag gebruikt om lambriseringen te maken, de wand in vakken op te delen, of een schilderij te omlijsten. Door op de juiste plekken versiering aan de brengen zorg je voor twee dingen. Ten eerste worden lange, saaie wanden opgebroken in delen met extra diepte. Ten tweede kan je precies bepalen op welke delen van de wand je de aandacht wilt vestigen. Het toevoegen van wanddecoratie laat zien dat ook dit onderdeel van je interieur voldoende aandacht heeft gekregen.

 

wandlijsten sierlijsten gips decostuc
wandlijsten sierlijsten gips impressie

Net als plafondlijsten kunnen ook sierlijsten op de wand in allerlei stijlen worden toegepast. Met subtiele wandlijsten die een strak profiel hebben kun je extra cachet geven aan een modern interieur. Door er ook nog klassieke hoekstukjes, extra sierlijsten, of een bewerkt profiel aan toe te voegen maak je het geheel zo klassiek als je zelf wilt. Zo kun je een oude woning hypermodern inrichten, en vervolgens met sierlijsten een knipoog geven naar de originele stijl. Of je kunt juist in een nieuwe woning een klassieke draai aan het interieur geven!

Bij het maken van een decostuc wanddecoratie is het belangrijk om de afmetingen van de vakken goed op elkaar af te stemmen. Hierbij kunnen de adviseurs van Het Schippertje je goed helpen. In onze showroom zijn meerdere voorbeelden van wanddecoratie te zien. Zo krijg je meteen een goed beeld van hoe wandlijsten er uit komen te zien, en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Op basis van de afmetingen van de wand kunnen we dan samen een prachtig ontwerp maken!

wandlijsten sierlijsten gips impressie
wandlijsten sierlijsten gips impressie
wanddecoratie

Overige ornamenten en beelden

Naast sierlijsten en rozetten voor het plafond en voor op de muur, zijn er nog veel meer gipsen producten. Een echte klassieker is het gipsen borstbeeld. Het Schippertje is meer dan 50 jaar geleden begonnen als beeldengieterij, en dat is nog steeds te zien! Een borstbeeld van gips kan een pronkstuk zijn voor in de hal, of in de zitkamer. Hierop worden vaak figuren uit de Oudheid of de Renaissance afgebeeld. Denk aan Griekse en Romeinse goden zoals Zeus of Apollo, of personages als Dante.

Bovendien zijn er prachtige pilaren, zuilen, voetstukken en consoles verkrijgbaar. Dit soort producten zijn prachtig in horecagelegenheden met een klassiek thema, of in een hal die als atrium is ingericht. Als je van deze stijl houdt, zijn dit soort producten dé manier om jouw persoonlijkheid uit het interieur te laten spreken.

plafondlijsten en ornamenten woonhuis Rotterdam klassiek
wandlijsten sierlijsten gips decostuc

Wat kan Het Schippertje betekenen?

Het Schippertje kan jouw project van begin tot eind begeleiden. We helpen bij het uitzoeken van de juiste sierlijsten en rozetten voor jouw woning of bedrijfspand. Onze adviseurs kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste ontwerpen, afmetingen en andere keuzes. Vervolgens kunnen wij jouw bestelling opsturen, maar we kunnen ook de sierlijsten voor je monteren! Met een ervaren montageteam dat élke dag sierlijsten plaatst, weet je zeker dat het resultaat strak en passend is.

Contact

Ga je het toch zelf monteren? Dan hebben wij ook verschillende instructievideo’s om je op gang te helpen. Natuurlijk zijn we ook altijd telefonisch of per mail bereikbaar voor snel advies op afstand. Voor vragen kun je bellen naar 0341 418461, of een mailtje sturen naar info@het-schippertje.nl. Ook als je twijfelt of sierlijsten wel de juiste optie zijn voor jouw woning, is het een goed idee om even contact op te nemen. Op basis van wat informatie over de woning kunnen wij al snel vertellen of sierlijsten een meerwaarde zouden zijn.

Wil je gewoon eens langskomen om inspiratie op te doen? Dat kan ook! Omdat wij alles op één locatie produceren, opslaan en verkopen, kom je bij ons nooit voor niets. Bijna het gehele assortiment is doorlopend op voorraad, en er zijn meerdere voorbeeldplafonds en wanden te bewonderen. Om je alvast te oriënteren voordat je naar Harderwijk komt, kun je ook vrijblijvend ons inspiratieboek bestellen. Hierin vind je meer dan 100 pagina’s aan producten, foto’s van projecten en een kijkje achter de schermen.

Wij hopen dat je na het lezen van deze pagina net zo enthousiast bent over decoratief stucwerk (decostuc), sierlijsten en ornamenten als wij dat zijn. Hopelijk tot snel!