Gordijnkoven monteren

Wil je kooflijsten monteren, maar moet je om een raam heen werken? Gordijnkoven zijn de oplossing! Hier leggen we uit hoe je deze het beste op jouw plafond monteert.

Benodigdheden om sierlijsten te monteren
Afstand opmeten vanaf de zijkant van het kozijn

1. Plaats van gordijnkoven bepalen

Voordat je begint aan het monteren van de gordijnkoof is het belangrijk om te bepalen waar deze moet komen. Er moet genoeg ruimte beschikbaar zijn voor de gordijnen die er komen te hangen. Denk hierbij aan de grootte van de plooi van het gordijn. Bepaal ook de ruimte die je over wilt houden aan weerszijden van het raam.

2. Hoe werkt een gordijnkoof?

Een gordijnkoof is een L-vormige lijst. Deze zie je ondersteboven, want de korte platte kant van de lijst wordt tegen het plafond gemonteerd. De lange zijde wijst naar beneden vanaf het plafond en zal het draagvlak voor de kooflijst vormen.

Voorbeeld van de constructie van de gordijnkoof met de kooflijst
Met een vochtige spons het plafond schoonmaken

3. Plafond schoonmaken

Begin met het schoon,- en vetvrij maken van het plafond, waar de gordijnkoof geplaatst gaat worden. Dit kan met een vochtige spons.

 

4. Gordijnkoof uittekenen

Nu kun je met potlood markeringen op het plafond zetten waar de gordijnkoof gemonteerd zal worden. Deze markeringen verbind je met een spatlijn, zodat je duidelijk inzichtelijk hebt waar je de gordijnkoof plaatst.

Afstand opmeten vanaf de wand
Spatlijn op het plafond plaatsen

5. Gordijnkoof op maat zagen

Je kan de gordijnkoof nu op de gewenste maat zagen. De gordijnkoof wordt in uitwendige verstekken gezaagd. In de video hebben wij een afstand aangehouden van 12 cm. tussen de muur en de gordijnkoof. Na het zagen kun je kleine onregelmatigheden weghalen met een mesje.

Gordijnkoof aftekenen in verstekbak
De scherpe randjes van de lijst afsnijden

6. Schroefgaten voorboren

Omdat de gordijnkoof relatief veel draagkracht nodig heeft, wordt deze ondersteund door schroeven. Het beste is om gaten voor te boren op de juiste plekken in de gordijnkoof, dit zorgt ervoor dat er niet teveel druk op het gips komt te staan zodra de schroef er doorheen geboord wordt.

Schroeven in de gordijnkoof schroeven
Gordijnkoof met een vochtige spons goed afnemen

7. Gordijnkoof schoonmaken

Nu de gordijnkoof op maat gezaagd is en de gaten voor de schroeven er in zitten, maak je de gordijnkoof stof- en vetvrij met een vochtige spons. Eventuele oneffenheden kunnen nu nog bijgewerkt worden met een mesje of een schuurpapiertje.

8. Montagekit aanbrengen

De kit kan nu met een kitspuit worden aangebracht op de kant van de gordijnkoof die tegen het plafond gemonteerd wordt. Doe dit in kleine stroken en breng niet teveel kit aan.

Kit op de gordijnkoof smeren

9. Gordijnkoof plaatsen

Begin met het bevestigen van de zijkanten, zodra deze op het plafond gemonteerd zijn kun je de lange kant hier mooi tegenaan passen. Houd de schroefmachine en een paar schroeven bij de hand op het moment dat je de gordijnkoof tegen het plafond monteert, je hebt deze nodig om de ondersteunende schroeven erdoor te schroeven zodra de gordijnkoof tegen het plafond zit.

 

De naden in de verstekken kun je opvullen met Uniflott, de beschrijving voor het aanmaken van Uniflott vind je op de verpakking

Het eerste deel van de gordijnkoof plaatsen
Verstek gezaagde gordijnkoof bevestigen
Gordijnkoof tegen het plafond aan bevestigen
Gordijnkoof tegen het plafond aan vastschroeven

10. Kooflijst monteren

Nu de gordijnkoof gemonteerd is kan de kooflijst er tegenaan geplaatst worden. De instructies voor het monteren van kooflijsten vind je hier in een aparte video. Voor een mooi, egaal resultaat kun je de lijsten nu afkitten met acrylaatkit. Voor vragen over deze instructie of advies over de montage kun je altijd terecht bij Het Schippertje. Succes!

De kooflijst tegen de gordijnkoof aan plaatsen
Kooflijst bevestigen tegen de gordijnkoof aan