Stappenplan – Kooflijsten monteren

1. Plafond en wand schoonmaken

Zorg ervoor dat de ondergrond waar je de lijsten op gaat plakken goed droog, schoon en vetvrij is. Verwijder los stof en dergelijke, dit om een goede hechting van het profiel te waarborgen.

kooflijsten monteren

2. Kooflijst inmeten

Voordat je kan gaan beginnen met het plakken is het belangrijk om alles eerst goed uit te meten. Zo zorg je ervoor dat alles recht komt te hangen. Leg de lijst allereerst in de verstekbak. Zo zie je hoe de lijst op het plafond en de muur komt. Meet daarna deze maten. De onderkant van de verstekbak moet je zien als het plafond.

kooflijsten monteren

3. Kooflijst aftekenen op de wand

Wanneer je dit gemeten hebt is het makkelijk om aan alle twee de kanten van de muur een lijntje te zetten. Met een spatlijn is het eenvoudig om deze twee kleine lijntjes met elkaar verbinden.

4. Kooflijsten in verstek zagen

Om de hoeken van de kamer netjes te bekleden, zal je de kooflijsten in verstek moeten zagen. Leg de lijst zoals hiervoor beschreven in de verstekbak (zie de bodem van de verstekbak als het plafond) en zaag de lijst onder een hoek van 45 graden rustig door. Tip: houd de lijst van te voren tegen het plafond op de plek waar die moet komen, en teken alvast een grove lijn waarover die gezaagd moet worden. Zo voorkom je dat je de lijst verkeerd zaagt!

5. Kooflijsten op maat zagen

Zorg ervoor dat de verstekbak schoon is voordat je gaat zagen. Leg nu de lijst strak tegen de zijkant van de verstekbak. Houd de lijst zo stevig mogelijk vast, let hierbij wel op dat je de lijst niet breekt! Wanneer je aan het zagen bent, zet dan geen kracht, maar laat de zaag het werk doen en zaag de lijst in één keer door voor een beter resultaat.

6. Zaagsnede bijwerken

Na het zagen is het belangrijk om even met een mesje langs de afgezaagde hoek te gaan en de oneffenheden bij de afgezaagde hoek weg te schrapen. Voordat je de montagekit op de lijst doet, maak je met een spons de plakranden van de lijst vochtig.

kooflijsten monteren

7. Montagekit aanbrengen

Na alle voorbereiding is het tijd om de lijsten te monteren. Breng met de kitspuit de montagekit aan op de achterkant van de lijst. Deze High Tack kit is erg sterk, dus het is niet nodig om heel veel kit te gebruiken. Wanneer je de kit gaat aanbrengen op de lijst, zet dan de lijst met de voorkant naar je toe op de punt van uw schoen, dit omdat je dan alle kanten op kan draaien met de lijst. Zo breken er ook geen stukjes van de onderkant van de lijst af.

Zorg ervoor dat je de montagekit op dezelfde manier op de lijst aanbrengt zoals op het plaatje is aangegeven.

kooflijsten monteren

8. Kooflijst monteren

Houd de lijst aan beide uiteinden vast zodat je niet met je handen in de kit grijpt. Druk daarna de lijst tegen de muur op de uitgemeten plaats en beweeg de lijst even heen en weer zodat deze beter hecht.

kooflijsten monteren
kooflijsten monteren

9. Kooflijst ondersteunen met schroef

Ter ondersteuning van de lijst is het goed om er een schroefje onder de lijst te monteren. Laat dit schroefje ongeveer 2 uur zitten. Haal daarna de schroef weg en vul het gat op.

10. Overtollige kit weghalen

Verwijder, na een half uur droogtijd, met een mesje de overtollige kit.

kooflijsten monteren

11. Naden tussen kooflijsten vullen

Op deze manier heb je zo prachtige kooflijsten geïnstalleerd! Nu is het tijd om het resultaat netjes af te werken. De naden tussen de verschillende sierlijsten moeten worden opgevuld met uniflot. Gebruik niet teveel en smeer het op elk naadje. Ga er daarna nog even met een natte kwast overheen om het netjes glad te krijgen.

kooflijsten monteren
kooflijsten monteren

12. Kooflijsten schuren en afkitten

Laat de uniflot een nachtje drogen, en ga dan rustig met een schuurpapiertje langs de naden. Zo zijn de lijsten weer helemaal glad en egaal. Tenslotte kun je de aansluitingen tussen de sierlijsten en de wand afkitten met acrylaatkit. Nu is het geheel schilderklaar!

kooflijsten monteren
kooflijsten monteren
kooflijsten monteren
kooflijsten monteren