Montage Schouwen

Schouwen van gips

Schouwen van gips kunnen in principe bij alle soorten kachels en haarden worden toegepast. Gips brandt namelijk niet. Wel is het belangrijk rekening te houden met de ondergrond; die mag absoluut niet door warmte gaan werken. Dit heeft als gevolg dat de schouw kan meescheuren. Goede ondergronden zijn bijvoorbeeld gasbetonblokken of stucwerk. Een verkeerde ondergrond bevat hout of metaal.

Omdat de schouwen uit verschillende losse onderdelen bestaan zijn er veel aanpassingen in de afmetingen mogelijk. Daarbij laat gips zich gemakkelijk zagen en bewerken, dus dit is prima zelf te doen. U begint met het aftekenen van het middenstuk op de muur. Aan de hand hiervan tekent u de plaats af waar de poten komen te staan.

gipsen schouw moet bloemen op de hoeken. schouwmodel G
strakke moderne schouw F

Het bevestigen van een schouw

Het plakken kan nu gaan beginnen. De beschrijving voor het aanmaken van gipslijm vind u hier! Het eerste dat nu geplakt kan worden zijn de neutjes. Op deze neutjes zit ongeveer 15 cm speling om de hoogte van de schouw te bepalen. Deze worden standaard op 20 cm hoogte geleverd en komen het beste uit als ze op 10cm worden afgekort.

Vervolgens kunnen de poten geplaatst worden. Hierna het middenstuk. Deze kunt u allemaal lijmen met de meegeleverde gipslijm. Voordat het bovenblad geplaatst wordt is het verstandig om een dag te wachten tot de lijm van de andere onderdelen droog is. Dit voorkomt dat er iets gaat schuiven als u het bovenblad aandrukt. Als uw schouw uitgebouwd is kunt u prima de hoek om werken met een extra bovenblad. Deze zaagt u op de hoeken in verstek en laat u tegen de muur eindigen.

Afwerking

Voor de afwerking van de schouw kunt u alle verfsoorten en technieken gebruiken die u wilt. Het gips is erg droog, dus alle soorten verf of lak zuigen aan. Het is dus ook verstandig om eerst te primeren, dat bespaart u een hoop verf. Hou er met een open haard wel rekening mee dat de verf ook erg heet kan worden.