Stappenplan voor het monteren van lijsten

1.

Zorg ervoor dat de ondergrond waar u de lijsten op gaat plakken goed droog, schoon en vetvrij is. Verwijder los stof en dergelijke, dit om een goede hechting van het profiel te waarborgen. Ook is het van belang om eventuele latex-, saus-, of verflagen van de ondergrond te verwijderen.

2.

Voordat u kan gaan beginnen met het plakken is het belangrijk om alles eerst goed uit te meten. Zo zorgt u ervoor dat alles recht komt te hangen. Leg de lijst allereerst in de verstekbak zo ziet u hoe de lijst op het plafond en de muur komt. Meet daarna deze maten. De onderkant van de verstekbak moet u zien als het plafond.

3.

Wanneer u dit gemeten heeft is het makkelijk om aan alle twee de kanten van de muur een lijntje te zetten. Met een spatlijn is het eenvoudig om deze twee kleine lijntjes met elkaar  verbinden.

4.

Maak de lijm aan in een zodanige verhouding dat u een goed smeerbare massa krijgt. De lijm moet zo stijf zijn dat u wanneer u een beetje lijm op een plamuurmes doet, de lijm blijft hangen als u het mes omdraait (pindakaas dikte).

5.

Voordat u de lijsten in verstek gaat zagen is het makkelijk om de lijst nogmaals in de verstekbak te leggen, ditmaal in dezelfde stand die u bij stap 2 heeft uitgetekend op de muur. Wanneer de lijst goed ligt plaatst u een houtje voor de juiste stand van het zagen van de lijst.

6.

Zorg ervoor dat de verstekbak schoon is voordat u gaat zagen. Leg nu de lijst strak tegen het houtje wat u in de vorige stap heeft bevestigd en tegen de zijkant van de verstekbak. Houdt de lijst zo stevig mogelijk vast, let hierbij wel op dat u de lijst niet breekt! Wanneer u aan het zagen bent, zet dan geen kracht, maar laat de zaag het werk doen en zaag de lijst in een keer door voor een beter resultaat.

7.

Na het zagen is het belangrijk om even met een mesje langs de afgezaagde hoek te gaan en de oneffenheden bij de afgezaagde hoek weg te schrapen. Voordat u de aangemaakte lijm op de lijst smeert maakt u met een spons de plakranden van de lijst vochtig.

8.

Wanneer u de lijm gaat aanbrengen op de lijst, zet dan de lijst met de voorkant naar u toe op de punt van uw schoen, dit omdat u dan alle kanten op kan draaien met de lijst en zo breken er ook geen stukjes van de onderkant van de lijst af.  Zorg ervoor dat u het plamuurmes met de lijm eraan op de zelfde manier op de lijst aanbrengt zoals in het plaatje is aangegeven.

9.

Houd de lijst aan beide uiteinde vast zodat u niet met uw handen in de lijm grijpt. Druk daarna de lijst tegen de muur op de uitgemeten plaats en beweeg de lijst even heen en weer zodat deze beter hecht.

10.

Als u de lijst op de muur heeft geplaatst komt er aan de onder en bovenzijde van de lijst lijm vandaan. De overtollige lijm haalt u weg door met een vinger langs de lijst te gaan, Dit dicht ook gelijk de naden die tussen de lijst en het plafond en of de muur zaten. Wanneer dit gebeurt is, neem dan een natte spons en ga langs deze lijm randen en haal deze hiermee weg.

11.

Ter ondersteuning van de lijst is het eventueel makkelijk om er een schroefje onder de lijst te monteren. Laat dit schroefje +- 2uur  zitten.Haal daarna de schroef weg en vul het eventuele gat op.

12.

Pak nu de volgende lijst en volg hierbij stap 6 t/m 11. Het enige verschil bij deze lijst is dat u de verstek gezaagde hoeken hierbij op elkaar laat aansluiten. Wanneer u deze lijsten op elkaar heeft aangesloten haal dan opnieuw het overtollige lijm weg met uw vinger, maar pak nu geen natte spons maar een natte kwast. Dit om het naadje die tussen de 2 lijsten zit goed en nauwkeurig bij te werken.

13.

24 uur later is de lijm goed opgedroogd en kan het geheel worden afgeschuurd. De naden tussen de lijsten kunnen worden opgevuld met een plamuurmes voor een strak resultaat. De lijsten kunnen nu geschilderd worden.