Monteren van een zwaar ornament

In deze video laten wij zien hoe een groot, tweedelig ornament gemonteerd kan worden aan het plafond. Als voorbeeld nemen wij het rozet R500.

Onder het filmpje vind je ook een volledig stappenplan met afbeeldingen.

1. Plafond schoonmaken

Maak als eerst het plafond stofvrij waar het rozet moet komen. Dit is belangrijk voor een goede hechting!

2. Middelpunt aftekenen

Bepaal waar het middelpunt van het rozet moet komen, en teken dit af op het plafond.

3. Kruis tekenen

Zet vervolgens met een spatlijn of laser een kruis op het plafond, zodat de lengterichting en breedterichting van het rozet vaststaan. Zo voorkomt je dat het rozet uiteindelijk scheef op het plafond zit.

4. Schroefgaten boren

Een zwaar rozet als dit heeft een aantal schroeven nodig ter ondersteuning. Boor de schroefgaten van te voren. Kies een punt op het rozet wat later makkelijk dicht te smeren is.

Gips is een zacht materiaal, dus bij het boren hoeft bijna geen kracht gezet te worden. Boor rustig door het rozet heen.

5. Kitspuit voorbereiden

Zet de kitspuit vast in het kitpistool, voor de montage.

6. Rozet voorbereiden en montagekit aanbrengen

Neem één deel van het rozet en maak de achterkant vochtig met een spons. Breng vervolgens de kit aan op het rozet. Gebruik niet teveel kit, dat is niet nodig.

7. Eerste deel aan het plafond bevestigen

Nu kan dit deel aan het plafond worden bevestigd. Let goed op de lijnen die je in de voorbereiding hebt getekend. Zodra het rozet vastzit, is het moeilijk om deze nog te verplaatsen!

Als één persoon het rozet op zijn plek houdt, kan de ander door de voorgeboorde gaten het rozet vastschroeven. Zorg dat de schroeven in het rozet zijn verzonken, zodat het schroefje niet meer uit het rozet steekt.

8. Tweede deel aan het plafond bevestigen

Het tweede deel kan op precies dezelfde manier worden gemonteerd. Houd het nieuwe deel strak tegen het bestaande deel aan en schroef het vast.

9. Naden en schroefgaten opvullen met Uniflot

Nu het rozet gemonteerd is, kan de afwerking beginnen. De naad tussen de twee delen kan worden opgevuld met uniflot. Hiermee kunnen ook de schroefgaten worden dichtgesmeerd, zodat uiteindelijk het rozet helemaal egaal en compleet is!

10. Naden en schroefgaten gladschuren

Na een nachtje droogtijd kunnen deze naad en de schroefgaten worden bijgeschuurd om het geheel glad te krijgen.

11. Overgang naar plafond afkitten

Tenslotte kan met acrylaatkit de overgang tussen het rozet en het plafond netjes worden afgewerkt. Nu is het rozet helemaal schilderklaar!

Wil je meer advies of heb je besloten het ornament toch niet zelf te bevestigen? Neem dan gerust contact op met Het Schippertje via info@het-schippertje.nl en wij helpen je graag.