Gips is de basis van onze ornamenten

Over gips

Gips is een materiaal dat tegenwoordig op veel verschillende manieren gebruikt wordt, misschien zelfs zonder dat je het zelf door hebt.
Het zit bijvoorbeeld in tandpasta, als vulstof in verf en natuurlijk in het bekende schoolbordkrijtje.
Maar wat helemaal verrassend is, is dat het zelfs voorkomt in je bloed.

In de zorg en geneeskunde wordt er met regelmaat gebruik van gemaakt voor het fixeren van bijvoorbeeld gebroken botten, waarbij het wordt verstevigd met verband zodat de botten rust krijgen en daardoor de mogelijkheid om aan elkaar te groeien.
Daarnaast wordt het zelfs gebruikt om gebroken botten die niet meer uit zichzelf kunnen herstellen op te vullen met gips.

Velen zullen gips kennen vanuit de bouw. Doordat het materiaal brandvertragend is, wordt het tegenwoordig veel gebruikt bij de bouw van huizen.
Naast het vertragen van brand zorgt het dankzij eigenschappen als: vochtregulerend, termisch comfortabel en akoestisch voor een prettig leefklimaat.

Maar waar komt dit materiaal nu eigenlijk vandaan?

Gips bestaat al jaren! De eerste lagen zijn ongeveer 100 tot 200 miljoen jaar geleden ontstaan doordat het zeewater verdampte waar het ondiep was.
Normaliter wordt het dan ook gedolven in de natuur, zo is er bijvoorbeeld een bekende berg: Dent du Villard die voor een groot gedeelte bestaat uit gips.

Het is een handig materiaal dat bruikbaar is in verschillende vormen en doordat je het met een mal elke vorm kan laten aannemen. En daar werd vroeger ook al uitgebreid gebruik van gemaakt. Zo werd het gebruikt voor de bouw van een piramide en werd het door de Grieken gebruikt voor versieringen aan huizen en gebouwen. Vandaag de dag gebeurd dat natuurlijk nog steeds. Sierlijsten, plafondornamenten en worden vaak gemaakt van gips. Logisch, want het heeft een aantal fantastische eigenschappen. Zo kost het veel minder tijd om een beeld van gips te maken, dan bijvoorbeeld van brons. Daarnaast is een groot voordeel van gips dat het geschilderd kan worden omdat het normaal wit is. Het is wel belangrijk dat het gips voordat het geschilderd wordt even vochtig gemaakt moet worden omdat anders de verf te snel intrekt en daardoor het gewenste resultaat niet kan worden behaald

 

0 689