het zelf monteren van ornamenten

Het Schippertje maakt verschillende sierlijsten, schouwen en ornamenten van gips. Deze producten zijn van hoge kwaliteit en staan voor vakmanschap. Het Schippertje wil met alle plezier deze schouwen, ornamenten en gipslijsten voor u monteren, maar voor de echte doe-het-zelver, hebben wij een stappenplan ontwikkeld, zodat u zelf uw meest geliefde gipsproducten kunt monteren.

Het belangrijkste voor het monteren van gips, of het nou sierlijsten of ornamenten zijn, is het maken van de lijm. Deze lijm is speciaal bedoeld voor het monteren van gips. Het gips wordt geleverd in poedervorm en moet aangemaakt worden met water. U krijgt dan een kleverige pap. Blijf net zo lang verdunnen totdat het een goed smeerbare pasta is. Let op dat u de lijm niet te dun maakt. Wanneer de lijm te dus is, zal deze namelijk niet zo goed meer plakken. De pasta moet zo stevig zijn als pindakaas en moet kunnen blijven hangen aan het plamuurmes.

Het beste kunt u extra poeder achterhouden. Mochten er nog plekjes en naden zijn, dan kunt u deze met een tweede laag lijm dichtmaken, zodat alles er netjes, mooi en glad uitziet.

Vergeet ook niet om uw ondergrond goed schoon, vetvrij en droog te maken. Dit geldt ook voor het gips. Gebruik een natte spons voor het gips, voordat u de lijm aanbrengt. Druk het ornament of de lijst stevig vast en verwijder direct de lijmresten met een vinger. Strijk daarna de lijm af met een natte spons. De volgende dag is de lijm zo goed als droog en kunt u kleine oneffenheden wegwerken met schuurpapier en naden bijwerken met extra lijm.

Het ornament insmeren met lijm

Bij het lijmen van ornamenten op het plafond, kunt u het beste nog een extra kruis onderop het ornament zetten, dan blijft het ornament beter plakken op het plafond. Met echt vakmanschap kan het Schippertje het ornament of de lijst voor u bevestigen, maar met deze tips, kunt u zelf ook vakwerk afleveren.

1 1327