Kroonlijsten – je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het precies? En hoe weet je welke kroonlijsten het beste bij jouw woning passen? Wij helpen je in dit artikel een eindje op weg. 

Het verschil tussen kroonlijsten en kooflijsten 

Je hoort vaak de termen kroonlijsten en kooflijsten door elkaar gebruikt als het gaat om sierlijsten voor op het plafond. Het maakt gelukkig helemaal niet uit welke term je gebruikt: het betekent namelijk precies hetzelfde! 

Zowel kroonlijst als kooflijst is de naam voor een sierlijst die in de overgang van wand en plafond geplaatst wordt. Als het ware de ‘kroon’ van de ruimte. Omdat deze sierlijst ook vaak voor de koven van de gordijnen langsgaat, wordt hij ook kooflijst genoemd. 

“Kroonlijst” is een wat ouderwetse term die niet veel meer gebruikt wordt. Wij hebben het bij Het Schippertje daarom meestal ook over “kooflijsten”.  

Kroonlijsten voor moderne plafonds 

Dat een kroonlijst of kooflijst goed past in een Frans paleis uit de 18e eeuw, dat is wel duidelijk. Maar hoe pak je dit aan in een meer moderne woning? 

Het doel van een kroonlijst is om de (vaak niet heel mooie) overgang tussen wand en plafond te bedekken en versieren. In modernere stijlen gaat het vooral om bedekken en iets minder om versieren. Moderne interieurstijlen bevatten vaak weinig franje, strakke lijnen en scherpe hoeken. 

Kroonlijsten die hier goed bij passen zijn bijvoorbeeld de KL2085A en KL2085B. Deze bestaan alleen uit een uitholling en twee strakke lijnen. Daardoor leidt de kroonlijst totaal niet af van een verder heel modern interieur. 

Is dit nou toch nog wat te veel? Dan is een alternatief om te gaan voor een platte plint. Dit is de meest minimale manier om de overgang van wand naar plafond te bedekken. 

Kooflijst verwerkt naar de muur

Stijlvolle plafondkroonlijsten: materialen en ontwerpen 

Wil je toch iets meer stijl en versiering toevoegen dan alleen een simpele, moderne kooflijst? Ga dan voor een wat klassiekere plafondkroonlijst zoals de KL2162 of de KL77. Of kies zelfs voor een kroonlijst met barokke versieringen op de sierlijst, zoals de KL7 of KL105. 

Al onze kroonlijsten zijn gemaakt van gips. Gips is een prachtig duurzaam materiaal dat goed tegen temperatuurwisselingen kan. Dat maakt het een enorm geschikt materiaal voor een brandveilig plafond. Alternatieven van kunststof scheuren en wijken sneller, en zijn bovendien moeilijker te repareren. 

Installatie van kroonlijsten aan het plafond 

Het plaatsen van kroonlijsten aan het plafond klinkt misschien niet als een makkelijk klusje. Dat valt gelukkig mee! De meeste kroonlijsten zijn te bevestigen met een goede high-tack montagekit. Belangrijk is om zowel aan de plafondkant als aan de wandkant te lijmen, anders gaat het niet goed. 

Op deze pagina vind je video’s en uitgebreide instructies voor het voorbereiden, monteren en afwerken van kooflijsten of kroonlijsten. Zie je het niet helemaal zitten om hiermee aan de slag te gaan? Neem dan even contact met ons op! Ons eigen montageteam kan je namelijk ook helpen om de kroonlijsten aan het plafond te installeren. 

kooflijst plaatsen

Kosten van plafondkroonlijsten 

Kroonlijsten aan het plafond zijn er in enorm veel verschillende soorten en maten. De prijzen daarvan lopen dan ook enorm uiteen. In ons assortiment zie je wat de kosten per strekkende meter zijn. Voor een gemiddelde woning varieert dit tussen de €11,- en €17,50 excl. BTW.  

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in wandlijsten voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!