miljoenen klussen in bouwsector door 65 plussers

In Nederland zet de vergrijzing aardig door maar de bouwsector gaat daar van profiteren. Door het nieuwe zorgbeleid en door de vergrijzing haalt de bouwsector de komende decennia miljoenen aan extra opdrachten binnen. Deze voorspelling deed ABN AMRO verleden maand. De bouwsector moet een groot aantal senioren woningen bouwen en ombouwen die geschikt worden voor bejaarden. ABN AMRO schrijft in een rapport dat het rond 20140 verwacht dat er een tekort dreigt te zijn van 750.000 bejaarden woningen in Nederland.Dit komt doordat het aantal 65 plussers en ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Het begrip bejaardenhuis kennen we misschien wel helemaal niet meer over 25 jaar. Het aantal seniorenhuishouders zal de komende jaren fors groeien naar 2,3 miljoen in 2020 en 3.3 miljoen in 2040. Op dit moment zijn er 1,9 miljoen 65 plussers die thuis wonen.

Het tekort aan seniorenwoningen is goed nieuws voor de aannemers, dit zorgt voor een toename aan opdrachten. De overheid wilt dat de senioren steeds langer thuis blijven wonen en hiermee komt er ook meer werk vrij voor verbouwbedrijven en installateurs van bijvoorbeeld trapliften. De grootste tekorten aan seniorenwoningen zullen volgens ABN AMRO zijn in de provincies Limburg en Zeeland. In de Randstad zal het tekort het kleinst zijn en de bank verwacht dat er juist in de provincie Flevoland een overschot aan geschikte woningen.

Er is op dit moment al sprake van een tekort aan seniorenwoningen. Op dit moment moeten er twee miljoen huizen geschikt zijn voor seniorenwoningen. Dit is in de ogen van de bank te weinig voor de 1,9 miljoen 65-plushuishouders omdat er ook gehandicapten en jongeren in seniorenwoningen wonen. De Ouderenbond ANBO meldde verleden jaar dat er een tekort was van ruim tachtigduizend woningen.

Na jarenlange crisis lijkt het erop dat het dieptepunt bereikt is in de bouwsector. Het CBS meldde eind februari al dat er in de bouwsector na twee jaar van omzetkrimp tekenen waren van voorzichtig herstel. De omzet van bouwbedrijven groeide in het laatste kwartaal van 2013 met bijna een procent.

0 483