Ornamenten en sierlijsten zijn van alle tijden en plaatsen. Maar – onze hoofdstad blinkt hierin zeker uit. Woningen in Amsterdam worden al sinds jaar en dag voorzien van decoraties op het plafond en op de wand. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende stijlen die je terugvindt in Amsterdam. We geven je ook tips voor het toepassen van ornamenten en sierlijsten als je een woning in Amsterdam hebt gekocht. 

Geschiedenis van ornamenten en sierlijsten in Amsterdam 

Ornamenten en sierlijsten zie je al terug vanaf de 17e eeuw, tot aan de jaren 1930. In die lange periode komen er een aantal verschillende stijlen langs. Ook in Amsterdam zie je daarin een verdeling. 

In de oudere herenhuizen en grachtenpanden, van vóór de 20e eeuw, zie je vooral de barokstijl terugkomen. Dit zie je aan een rijkelijk gedecoreerde voorgevel met dierenkoppen, engelen, bloemen en bladeren. Ook binnen zie je dit aan de ornamenten en sierlijsten op het plafond. Er wordt vaak gebruik gemaakt van stevige kooflijsten en grote rozetten rondom het lichtpunt. De straten rondom het Vondelpark zijn een goed voorbeeld. De panden hier bevatten vaak prachtige klassieke ornamenten en sierlijsten. 

Panden die iets later zijn gebouwd zijn vaak net iets soberder. In de periode 1900-1930 zag je in heel Nederland de Jugendstil/Art Nouveau en Art Deco opkomen. Specifiek in Amsterdam ontstond in deze periode de ‘Amsterdamse School’. Deze stijl heeft kenmerken van zowel Art Deco als van Jugendstil. Minder uitbundig dan de barok, maar zeker een expressionistische stijl. Wat betreft ornamenten en sierlijsten zien we in deze periode veel platte plinten en subtiele ornamenten met zowel natuurlijke als geometrische vormen. 

Neoklassiek plafond in amsterdamse apartement

Stijltips voor ornamenten en sierlijsten in Amsterdam 

Heb je een woning gekocht in Amsterdam waar oorspronkelijk sierlijsten en ornamenten in zaten? Wij helpen je graag op gang om het in ere te herstellen! Misschien is er in een deel van het huis nog een plafond in goede staat, of heb je beschikking over oude foto’s. In elk geval raden wij aan om uit te zoeken uit welk bouwjaar het huis komt en hoe de plafonds en wanden er vroeger uit zagen. Zo kun je een inschatting maken van de stijl die in het huis is gebruikt. Over het algemeen raden wij aan om dan ook in die stijl verder te gaan, maar doe vooral wat je zelf het mooist vindt! 

Wat we in ieder geval bijna altijd zien is de Amsterdamse plint. Dit is een strakke sierlijst die in de overgang van wand en plafond komt. Als het ware een vloerplint, maar dan op het plafond. Dit maakt de overgang tussen muur en plafond mooi afgewerkt en zorgt voor wat extra reliëf op het plafond. Zeker op plafonds met een groot oppervlak, zoals in de woon- of eetkamer, is dit een stijlvolle toevoeging. 

Wil je toch iets meer uitpakken? Ga dan voor een mooie kooflijst, zoals onze KL2162. Hiermee geef je nog meer een diepte-effect aan het plafond dan met een plint. Zeker als de voorgevel of het interieur wat meer klassieke elementen bevat, is dit een heel mooie keuze. 

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in wandlijsten voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!