Ornamenten in een jaren ’30 woning

Categorie:
jaren '30 sierlijsten ornamenten

Sierlijsten- en ornamentengieterij Het Schippertje uit Harderwijk maakt al jarenlang lijstwerk en rozetten in allerlei stijlen. Van klassiek tot modern, alles is mogelijk – dus ook voor een huis uit de jaren ’30.

De bouwstijl uit de jaren ’30 is al decennia lang zeer populair. Naast de erg gewilde originele woningen uit die periode worden ook veel nieuwbouwwijken in deze stijl gebouwd. Kenmerkend voor de jaren ’30 stijl is de combinatie van strakke, rechte lijnen en simpele ontwerpen met klassieke invloeden. De stijl die in deze periode wordt gebruikt wordt meestal Art Deco genoemd. In Nederland is de Amsterdamse School hier heel vergelijkbaar mee.

Plafondplinten

Het Schippertje heeft meerdere ornamenten en sierlijsten die hier naadloos bij aansluiten. Hiernaast en hierboven ziet u bijvoorbeeld een aantal strakke sierlijsten (ook wel plafondplinten genoemd). Deze sierlijsten zijn zeer geschikt voor de strakke, onbewerkte stijl van de jaren ’30. Op deze pagina vindt u meer over deze onopvallende maar toch stijlvolle plafondlijsten.

De plafonds uit de jaren ’30 waren meer gedecoreerd dan moderne plafonds, maar de ornamenten en profielen waren wel rechtlijnig en rustig. Met de hierboven genoemde plafondplinten werden vaak meerdere vlakken gecreëerd. Het Schippertje heeft een aantal ornamenten die goed bij deze stijl (of de heel vergelijkbare Amsterdamse School) passen.

Ornamenten in de jaren ’30

De rozetten R60 en RP10 zijn prachtige grote rozetten voor een jaren ’30 woning. De R60 heeft een doorsnede van ongeveer 60 centimeter en heeft erg abstracte vormen. De dikke ringen zijn redelijk klassiek, maar doordat er verder geen decoratie op het rozet is aangebracht, oogt het toch strak. Het tweede rozet, de RP10, heeft een doorsnede van ongeveer 67 centimeter en is iets strakker gevormd. De vormen in dit rozet sluiten prachtig aan bij een strak interieur.

jaren '30 sierlijsten ornamenten
strakke sierlijsten ornamenten
moderne sierlijsten ornamenten

Tenslotte zijn er een aantal kleinere rozetten die geschikt zijn voor een jaren ’30 plafond. De R124 past bijvoorbeeld perfect bij de R122 hierboven. Een optie is dan om de R122 in het midden van het plafond te plaatsen en vier keer de R124 als hoekstuk te gebruiken. Een andere mogelijkheid is de R129. Dit rozet is nog iets kleiner en is perfect als u niet teveel ornamenten wilt gebruiken.’

Contact

Bent u geïnteresseerd in plafonddecoratie voor een huis uit de jaren ’30? Of zoekt u sierlijsten en ornamenten in een andere stijl? Bekijk dan snel ons volledige assortiment op deze website, of kom langs in onze showroom! In onze winkel in Harderwijk kunt u, naast nagenoeg het hele assortiment, meerdere voorbeeldplafonds bekijken. Er is bovendien altijd een adviseur aanwezig om u te helpen de juiste keuze voor uw project te maken! Voor vragen of opmerkingen over ons product of onze services kunt u mailen naar info@het-schippertje.nl.