ornamenten van concerst gebouw aangeleverd door het schippertje

zware gips-ornamenten en lijsten vormen de kracht van de cassettes

Concertgebouw te Amsterdam.In 1998 is de grote zaal van het concertgebouw gerestaureerd. Het gehele plafond is terug gebracht in de originele staat zoals het in 1888 is ontworpen door architect Adolf Leonard  van Gendt. Uiterst belangrijk was hierbij de akoestiek in combinatie met de decoratieve details. Het van oorsprong rijk gedecoreerde plafond van de grote zaal was  in de jaren zestig nadat stuc ornamenten waren losgeraakt, volledig kaalgeslagen en geabstraheerd. Oorspronkelijk heeft had architect Van Gendt een over gedecoreerd plafond aangebracht. Wellicht mede door de oorzaak dat daarna het geld op was is de zaal vrij kleurloos en somber opgeleverd. 12 Jaar later zijn alsnog sjablonen aangebracht om de zaal meer te versieren.

Gipslijsten welke in het concertgebouw zijn gebruikt.

Het volledige cassette plafond is gerestaureerd en teruggebracht naar zijn originele staat. Dit is gedaan door Rescura te den haag. Eigenaar Teun Blijenberg  is specialist in restauratie van gips ornamenten en beschildering hiervan. Tevens is Dhr Blijenberg in het bezit van een groot deel van de silberling collectie. Dit is een collectie gips ornamenten en sierlijsten welke zijn geproduceerd rond 1900. De firma Silberling heeft ook het volledige plafond aangeleverd in 1880 van de grote zaal. Aangezien het hier om een enorme klus ging is de productie van de ornamenten uitbesteed aan Ornamenten en lijstengieterij Het Schippertje.   Het Cassette plafond bestaat per cassette uit een rijke kooflijst met kwadranten en een mooi midden rozet met acanthus bladeren. Het gehele plafond van de grote zaal besloeg 800m2 aan herstel werkzaamheden.

Het werkelijke rijkdom van de grote zaal bestaat uit een cassette plafond, de geornamenteerde pilasters en kolommen en de geprofileerde gevelvakken Natuursteen of marmer is niet gebruikt.

Plafond concertgebouw zoals het na de renovatie eruit is komen te zien

Nieuwe situatie van het plafond.

Plafond concert gebouw voor de renovatie. Een saai kaal plafond

oude saaie plafond van voor de restauratie

0 701