Ornamenten op maat: restauratie en replicatie

Het Schippertje heeft een enorm assortiment aan ornamenten dat we zo voor je kunnen produceren. Maar het kan natuurlijk dat je een woning hebt gekocht waar al een schitterend ornament in zat, wat je graag wilt laten restaureren of namaken. Hier helpen we je ook graag mee! Op deze pagina leggen we eerst uit hoe het replicatieproces in zijn werk gaat. Daarna gaan we in op de voorwaarden om een goed gerestaureerde replica te kunnen maken, zodat jij weet of dit voor jouw project ook een optie is.

Het proces: restaureren en namaken van een ornament

Een oud ornament restaureren en namaken is geen gemakkelijk klusje. Er zijn in Nederland maar een paar partijen die hierbij van dienst kunnen zijn. Het Schippertje is al meer dan 55 jaar één van de experts op dit gebied!

Het begint vaak zo: je hebt net een nieuwe woning gekocht en komt een plafond tegen dat een aantal decennia geleden verlaagd is. Als je het verlaagde plafond weghaalt, komt het origineel tevoorschijn. Bij woningen van rond het jaar 1900 kan het maar zo dat je dan ornamenten en sierlijsten tegenkomt!

In zeldzame gevallen is het originele ornament nog in hele mooie staat. Dan kun je besluiten het precies zo te laten zitten, of een klein beetje te herstellen. Dit herstelwerk aan het plafond doet Het Schippertje niet – hiervoor kun je het beste Ornamentenrestauratie Amsterdam inschakelen.

In de meeste gevallen is het noodzakelijk om het ornament van het plafond te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat het ornament ernstig beschadigd is, of omdat het plafond waarop het geplaatst is vervangen moet worden. Vaak zijn deze oude plafonds nog gemaakt van riet, wat niet het meest stevige, isolerende of brandveilige materiaal is. Als je een oud rieten plafond vervangt door een plafond met gipsplaten, moet je waarschijnlijk ook de rozet van het plafond af halen. Hierbij is de kans heel groot dat het ornament beschadigd raakt of zelfs helemaal uit elkaar valt. Bovendien zijn deze oude ornamenten meestal al zo vaak overgeschilderd dat het mooie ontwerp bijna niet meer te onderscheiden is. Kortom: genoeg reden om over te gaan tot restauratie en namaak van het ornament!

Zodra het oude ornament van het plafond is, komt Het Schippertje in beeld. Met onderdelen van het originele ornament kunnen wij het ontwerp volledig namaken. Dat begint door de stukken die nog over zijn helemaal schoon te maken. Alle verf moet eraf om goed te kunnen zien hoe de oorspronkelijke vorm was. Op basis van dit schone ornament kunnen we vervolgens een nieuwe mal maken. We doen dat met behulp van siliconen. Dit is een zorgvuldig klusje waar een hoop tijd en moeite in gaat zitten.

Als er eenmaal een nieuwe mal geproduceerd is, is het moeilijkste werk gedaan. Nu kunnen wij het ornament, net als de rest van ons assortiment, stuk voor stuk produceren. Vaak is er van een oud ornament maar één helft of kwart intact gebleven. We maken dan een mal van dat deel en produceren het ornament als een meerdelig product. We gieten de nieuwe mal vol met gips en verstevigen die waar nodig met ijzerdraad en vezel. Zo weet je zeker dat het nieuwe ornament zonder beschadigingen op jouw plafond komt!

Restauratie

Na het produceren kan ons gespecialiseerde montageteam het ornament bij jou thuis komen monteren. Dit gebeurt dus vaak op een nieuw aangelegd plafond van gipsplaten. Dat is de ideale ondergrond om een rozet op te installeren. Een mooi voordeel is dat wij nu de mal van het ornament tot onze beschikking hebben. Wil je hetzelfde ornament toepassen in een andere ruimte, of weer laten maken als je naar een nieuwe woning verhuist? Dan kan dat!

Voorwaarden om een ornament te kunnen laten namaken

Het namaken van een ornament is geen gemakkelijk klusje, en is daardoor niet altijd mogelijk. Er zijn drie voorwaarden die het allerbelangrijkst zijn voor een succesvol project:

    • Het ornament moet fysiek naar Het Schippertje vervoerd kunnen worden. Wij kunnen helaas geen mal maken van een ornament dat nog aan een plafond zit. We kunnen ook geen mal maken op basis van een foto, tekening of 3D-schets. Het is belangrijk dat wij een fysieke vorm hebben waarover we de siliconen kunnen gieten. Het maakt daarentegen niet uit van welk materiaal het origineel is gemaakt. Ook ornamenten van hout of beton kunnen wij namaken. De ornamenten die wij vervolgens produceren zijn wel altijd gemaakt van gips.
    • Het ontwerp van het ornament moet zichtbaar zijn. Als wij, zelfs na een schoonmaakbeurt, niet goed kunnen achterhalen hoe het origineel eruit zag, kunnen wij het ornament niet repliceren. We snappen dat dit moeilijk is om van tevoren in te schatten. Op basis van foto’s kunnen wij al een realistische verwachting schetsen. Hoe meer detail er nog zichtbaar is in het origineel, hoe meer detail wij ook kunnen namaken.
    • Er moet een significant deel van het ornament beschikbaar zijn. Op basis van een half ornament, of een kwart waarvan we weten dat die symmetrisch is, kunnen wij een volledig ornament namaken. Is er minder over dan dat, wordt het heel ingewikkeld. Op die manier hebben wij namelijk geen inzicht in hoe het ornament er oorspronkelijk uit zag, of welk formaat het had.

Om een ornament op maat te laten maken raden wij altijd aan om eerst een mail naar ons te sturen met foto’s van de situatie. Op basis daarvan kunnen wij al inschatten of het project uitvoerbaar is. Daarna is het vaak verstandig om met (een stuk van) het ornament langs te komen in onze showroom om het project verder te bespreken. Neem voor vragen gerust contact met ons op via info@het-schippertje.nl of 0341-418461.

gerestaureerde perklijst tegen het origineel aan
Contact

Bent u ook geïnteresseerd in ornament restauratie voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!