Verschillende materialen voor ornamenten

Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar ornamenten, ben je er waarschijnlijk al achter dat die van verschillende materialen worden gemaakt. Gips komt het meest voor, maar ook kunststof, hout en beton zijn materialen die gebruikt worden. We gaan op deze pagina in op de voor- en nadelen van deze materialen.

Ornamenten van gips

Laten we beginnen met gips. Van oudsher wordt dit materiaal veel gebruikt voor decoraties binnenshuis. Het is makkelijk te modelleren, je hebt alleen maar water nodig en het is ook nog eens een duurzaam product. Doordat gips al zo lang in omloop is, bestaat er een enorm assortiment aan ornamenten (en ook sierlijsten) van gips. Dat maakt dat je bijna elk ornament dat je je kunt voorstellen wel kunt produceren van gips. Een voordeel is ook dat gips makkelijk overschilderbaar is (bijvoorbeeld vergeleken met hout of beton), en dat eventuele beschadigingen heel makkelijk te herstellen zijn. Doordat gips iets zwaarder is dan kunststof of MDF, is men vaak bang dat het plafond het gewicht van het ornament niet kan houden. Dit is gelukkig vrijwel nooit een probleem! Als je een normaal plafond van gipsplaten hebt, kunnen de meeste ornamenten hier veilig op gemonteerd worden – de meeste zelfs zonder te schroeven, met alleen montagekit!

Ornament EC-R302 op het plafond

Rozetten en andere ornamenten gemaakt van kunststof

Kunststof is een relatief nieuw materiaal om ornamenten mee te produceren. Daardoor is het assortiment nog niet zo ruim als bij ornamenten van gips. Toch heeft dit materiaal een aardige inhaalslag weten te maken in de laatste 20 jaar. Een groot voordeel van kunststof is het gewicht. Zeker de goedkoopste kunststof ornamenten, die vaak van piepschuim zijn gemaakt, zijn heel erg licht. Het nadeel is dat kunststof erg gevoelig is voor wisselingen in temperatuur, waardoor er bij de randen van een ornament soms binnen een jaar al scheurtjes kunnen ontstaan. Ook zijn eventuele beschadigingen niet makkelijk te herstellen, en is kunststof van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld polyurethaan) vaak net zo duur als gips.

Er zijn een aantal gevallen waarin wij aanraden om voor kunststof te kiezen. Als je bijvoorbeeld weet dat je een ornament maar tijdelijk wilt plaatsen en weer heelhuids wilt kunnen verwijderen, is kunststof een betere keuze dan gips, beton of hout. Ook als je weet dat jouw plafond maar heel weinig gewicht kan dragen (bijvoorbeeld een systeemplafond of een plafond gemaakt van softboard), dan is kunststof een verstandige keuze.

Rozetten en andere ornamenten gemaakt van kunststof

Ornamenten van hout zien we bijna nooit, omdat het erg moeilijk is om hout in deze mate van detail te bewerken. Als je dit toch vindt, is het vaak erg duur. Bovendien is hout erg gevoelig voor wisselingen in temperatuur en vochtigheid, waardoor er gemakkelijk scheurtjes ontstaan die moeilijk te herstellen zijn.

Tot slot zien we ook regelmatig ornamenten gemaakt van beton. Beton is een enorm zwaar materiaal en is niet heel makkelijk om te bewerken. Het is geen heel schoon materiaal, en het is moeilijk om er veel detail in aan te brengen. Voor binnenshuis zouden wij beton om die redenen nooit aanraden. Waarom zien we dan toch veel ornamenten van dit materiaal? Dat komt omdat beton heel goed in de buitenlucht te gebruiken is, terwijl gips hier echt niet tegen kan! Ben je dus op zoek naar een ornament voor op een gevel of een balustrade? Dan is beton echt de beste optie! Ook beelden voor in de tuin, of een ornament op een balkon is vaak gemaakt van beton.

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in ornamenten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!