Bij pilaren en pilaarlijsten denk je waarschijnlijk vooral aan het oude Rome en Griekenland. Maar wat als je deze schitterende stijlen naar het heden zou kunnen halen? Dat kan, met pilaren en pilaarlijsten van gips!
In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten pilaren en pilaarlijsten die tegenwoordig gemaakt worden, en hoe je die mooi kunt toepassen in jouw project.
Soorten pilaren en pilaarlijsten
We beginnen met pilaren. Pilaren zijn grote, staande objecten. Ze zijn soms deel van de constructie van een gebouw (dan lopen ze van de vloer tot aan het plafond), en soms helemaal decoratief (dan kunnen ze van allerlei hoogtes zijn). Pilaren zijn al deel van gebouwen en interieurs sinds het oude Egypte, dus bestaan ook in alle denkbare stijlen.
Van oudsher werden pilaren meestal gemaakt van marmer of andere steensoorten. Dat is tegenwoordig erg kostbaar en niet meer heel gebruikelijk. Dat komt vooral omdat pilaren nu bijna alleen maar ter versiering zijn. Nu maakt men deze fraaie pilaren daarom vaak van materialen zoals gips. Dit is makkelijk te bewerken, relatief licht en goedkoop!
Omdat een massieve pilaar alsnog een flink zwaar object is, maakt Het Schippertje ook veel halve en uitgeholde pilaren. Zo kun je precies hetzelfde effect als een volledige pilaar creëren, maar met de helft van de moeite!
Pilaarlijsten maken het werk nog iets makkelijker. Dit zijn platte of halfronde lengtes van gips, met daarin het profiel van pilaren. Deze kun je tegen een muur of deur “plakken” om het effect van een pilaar na te bootsen.
Wanneer gebruik je pilaren en pilaarlijsten?
In een gemiddeld woonhuis kom je tegenwoordig niet vaak meer een pilaar tegen. Waar zie je ze dan wel?
Vanuit Het Schippertje hebben we de afgelopen jaren in tientallen projecten pilaren en pilaarlijsten mogen toepassen. Vaak gebeurde dit in grote landhuizen en monumentale panden, waar ook origineel al pilaren bestonden. Of in restaurants waar een stijl uit de oudheid (bijvoorbeeld Perzisch, Romeins of Grieks) wordt neergezet. Ook in chique hotels die een stevige barokstijl aanhouden kunnen pilaren en pilaarlijsten een mooie toevoeging zijn.
Tips voor het monteren van pilaren en pilaarlijsten
Pilaren zijn vrij zware decoraties. Dat heeft een voordeel: ze blijven gemakkelijk staan! Bij halve pilaren is het raadzaam om ze vast te schroeven aan de wand waar ze tegenaan staan.
Pilaarlijsten zijn juist vaak smal en licht genoeg om ‘gewoon’ met montagekit bevestigd te worden. Bij de wat grotere pilaarlijsten bevelen wij altijd aan om elke lijst met tenminste één ondersteunende schroef vast te zetten.
Contact
Bent u ook geïnteresseerd in pilaren en pilaarlijsten? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!