Pilaren

Pilaren worden vooral gebruikt ter ondersteuning. Dankzij pilaren zijn sommige constructies mogelijk die anders in elkaar zouden storten. Pilaren staan vaak diep in de grond en kunnen erg veel gewicht aan. In het oude Rome hadden veel gebouwen mooie pilaren en zuilen. Deze pilaren werden vaak erg mooi gedecoreerd. De pilaren hebben dus behalve een praktisch nut, ook zeker een toegevoegde waarde dankzij het mooie uiterlijk. Natuurlijk was het maken van pilaren, zoals in het oude Rome erg kostbaar en moeilijk. Tegenwoordig worden pilaren ook steeds meer gebruikt ter decoratie van een ruimte. Met gips is het bijvoorbeeld mogelijk om erg mooie pilaren te maken. Het voordeel van gips is dat dit een niet al te duur materiaal is, waardoor er bijvoorbeeld geen dure natuursteen gebruikt hoeft te worden. Een enorme pilaar van natuursteen is namelijk erg zwaar en duur.

Maar omdat deze pilaren van gips gemaakt worden, zijn ze niet geschikt voor constructies, omdat gips geen sterk materiaal is. Voor decoratie maakt dat echter niets uit. Gips is in allerlei vormen en maten te gieten. Daarnaast is het mogelijk om gips in elke kleur te schilderen, waardoor een gipsen pilaar ineens in elke ruimte kan staan. Met een gipsen pilaar is het mogelijk om de indruk te wekken dat het om een steunpilaar gaat, terwijl de pilaar er alleen voor de sier staat. Niemand zal dit echter opmerken.

Omdat elke inrichting anders is, kan het verstandig zijn om verschillende stijlen te bekijken. Zo staat een strakke, ronde pilaar in een moderne inrichting vaak beter dan een pilaar zoals die in een arena van het oude Rome. Echter wil dit niet zeggen dat sierlijke pilaren niet in een modern huis passen. Over smaak valt immers te twisten.

0 949