Grote console met erachter een 13 delig gipsen rozet

Plafond decoratie

In Nederland is het al eeuwen een gewoonte om je huis te voorzien van versierselen, en niet alleen je huis… Plafond en wand lijsten in bed and breakfast te antwerpen
Ook schepen, instrumenten, lijsten en meubels werden
voorzien van versiering (ook wel ornamenten genoemd). Vanaf de renaissance is dan er dan ook een officieel beroep in het leven geroepen, namelijk: de Antieksnijder.

En ook nu, in de twintigste eeuw, is het decoreren met sierlijsten en ornamenten aan de orde van de dag. Je ziet het steeds vaker en op steeds meer verschillende manieren terug komen. Of het nu een kasteel is in klassieke stijl of een moderne woning met een design-interieus, alles kan.

Plafond decoratie kan een ruimte een extra dimensie geven. Veel plafonds hebben een enkele kleur, vaak wit. Lodewijk de 14e stijl met bladgoud
Er zijn meerdere manieren om een plafond uniek te maken.
Zo is een speciale kleur vaak al een goede oplossing, maar het plaatsen van rozetten en kooflijsten kan natuurlijk ook.
Gips is een perfect materiaal om mee te decoreren, omdat je het in allerlei vormen kunt gieten. Daarnaast is gips een vrij goedkoop materiaal en is het eenvoudig te bewerken.

Sierlijsten zijn vooral erg populair als decoratie. Sierlijsten worden meestal aan de rand van een plafond geplaatst, zodat deze ineens een stuk minder strak is. Deze sierlijsten worden van gips gemaakt zodat de losse lijsten eenvoudig geplaatst kunnen worden. hotel opus one met kooflijst KL080
De sierlijsten zijn er in allerlei soorten en maten, met weinig, of juist veel decoratie.

Het voordeel van gipsen decoratie is dat dit nog geschilderd kan worden,  niet iedereen houdt namelijk van een wit
plafond. De decoratie is daarom in elke kleur mogelijk.
De gipsen decoratie moet echter wel geschilderd worden voor het aan het plafond
geplakt wordt. Ook is het belangrijk om te weten dat het gips eerst vochtig gemaakt moet worden, voordat er geschilderd wordt. Wanneer dit niet gedaan wordt, trekt de verf te snel in het gips.

Met apart stucwerk kan het plafond ook mooi gedecoreerd worden. Door het aanbrengen van vegen in het stucwerk, krijg je namelijk erg mooi en bijzonder effect. Er ontstaan dan namelijk een soort waaiers op het plafond , dat extra benadrukt kan worden door middel van licht.

Het is met plafond decoratie echter wel altijd oppassen, omdat te veel decoratie soms iets te veel van het goede is. Natuurlijk is plafond decoratie een kwestie van smaak, maar te veel elementen op een plafond kunnen een onsamenhangend geheel maken.
Het is daarom soms belangrijk om advies te vragen van een expert voordat je besluit welke lijsten of ornamenten jij wilt gaan plaatsen.

 

0 1457