plafond-ornamenten

Plafond ornamenten

Een standaard plafond is meestal vrij saai. Met plafond ornamenten is het mogelijk om elk plafond een eigen, unieke uitstraling te geven. De plafondornamenten werden vroeger veelal gebruikt in belangrijke gebouwen en in huizen van mensen met een hoge status. Dit werd gedaan omdat plafond ornamenten vroeger erg duur waren om te maken. Deze ornamenten werden namelijk uit steen vervaardigd, iets wat een dure en tijdrovende klus was. Tegenwoordig worden de meeste plafond ornamenten van gips gemaakt. Plafond ornamenten zijn zo voor iedereen beschikbaar en betaalbaar. Gips is namelijk een vrij goedkoop materiaal. Daarnaast is het voordeel van gips dat dit materiaal in allerlei soorten vormen en maten gegoten kan worden.
Plafond ornamenten kunnen erg uiteenlopen. De ene persoon wil graag een plafond ornament met klassieke, ronde vormen, terwijl iemand anders liever strakke wilt hebben. Dit is allemaal mogelijk. Omdat over smaak niet te twisten valt, is het op voorhand lastig te bepalen of iets goed zal staan in de inrichting. Omdat gips wit is zal dit niet bij elke inrichting passen. Daarom is het erg fijn dat het mogelijk is om gips te schilderen. Gips kan elke kleur aannemen, waardoor het ineens voor elke inrichting geschikt worden. Voordat het gips geschilderd wordt is het belangrijk om het ornament eerst goed vochtig te maken. Anders absorbeert het gips de verf te snel.
Plafond ornamenten kunnen dus op een eenvoudige en voordelige manier een mooie aanwinst zijn in de inrichting. Het zijn vaak echte blikvangers. Sommige mensen vinden het echter mooier om slechts in de hoeken plafondornamenten te plaatsen. Zo krijgt het plafond toch een unieke uitstraling, maar zijn de ornamenten niet overheersend. Te veel versieringen aan het plafond kan het geheel namelijk een beetje een kitscherig uiterlijk geven.

0 1020