Bij het woord plinten denk je waarschijnlijk meteen aan plinten voor die in de overgang van de vloer naar de wand komen. Maar ook voor het plafond bestaan er plinten! Hiervoor zijn verschillende namen, zoals de Amsterdamse plint, Joodse plint of stucplint. Ondanks de naam zijn deze plinten zeker niet exclusief te zien in onze hoofdstad. Je vindt ze in woningen door heel Nederland die gebouwd zijn tussen ongeveer 1890 en 1940. In dit artikel vertellen we je er alles over!
Waarom plinten van gips op het plafond plaatsen?
Een vloerplint is vaak bedoeld om kabels weg te werken, een overgang te maken tussen een stenen vloer en gestucte wand, en om beschadiging van de wand te voorkomen. Deze dingen zijn op het plafond natuurlijk een stukje minder van toepassing. Waarom zou je dan toch een plafondplint plaatsen?
De belangrijkste reden is dat de overgang tussen het stucwerk op de wand en het stucwerk op het plafond vaak moeilijk mooi te krijgen is. Een plafondplint verbergt deze overgang met een strakke lijn. Daarmee is je plafond in één keer een stuk sierlijker!
Daarnaast is het een mooi en subtiel alternatief voor sierlijsten. Als jouw interieurstijl wat subtieler is, en je wilt geen klassieke kooflijst tegen het plafond, dan is een plafondplint een rustige en stijlvolle optie.
Waarom maken we plinten van gips?
Vloerplinten worden over het algemeen gemaakt van hout of steen. Dat is belangrijk, omdat het enigszins stootbestendig moet zijn. Op het plafond maakt dat natuurlijk iets minder uit. Daarom is gips een goede optie!
Vergeleken met steen is gips namelijk erg licht en makkelijk te bewerken. Vergeleken met hout is gips een stuk minder gevoelig voor veranderingen in vochtigheid of temperatuur. Daardoor ontstaan er minder makkelijk scheuren of kieren tussen de plinten en het plafond of de wand. Gips is bovendien ook het materiaal waar het stucwerk op de wand en het plafond uit bestaat. Door ook de plinten van gips te maken creëer je dus een heel mooi geheel.
Tot slot is gips een enorm duurzaam materiaal. Het is zelfs volledig circulair, wat betekent het eindeloos hergebruikt kan worden! Het enige dat je moet toevoegen is water. Dit maakt plinten van gips ook een heel klimaatbewuste keuze.
Welke soorten plinten zijn er voor plafonds?
De meest voorkomende plafondplint is een enkele plint van circa 0,5-1,0 centimeter dik en 8 tot 12 centimeter breed. Welke je hiervan kiest is grotendeels afhankelijk van de hoogte van het plafond en van het formaat van de ruimte waarin de plint komt. Wij adviseren je hier graag over voor jouw specifieke project!
Naast enkele plinten bestaan er ook andere varianten. Een dubbele plint is bijvoorbeeld, zoals de naam doet vermoeden, twee keer zo dik. Deze eindigt vaak in een soort trappetje. Dit geeft extra reliëf en diepte aan het plafond. Ook zijn er plinten waar aan het uiteinde een bolletje of andere bewerking te zien is. Hiermee geef je een knipoog naar meer klassieke stijlen, zonder dat je een hele barokke kooflijst hoeft toe te passen.
Contact
Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!