Herenhuis ’t Harde

 

Het Schippertje is in 2009 een aantal maanden bezig geweest in een herenhuis in ‘t Harde. De plafonds zijn in de Lodewijk XIV stijl samengesteld. Het typische van deze stijl is het vele gebruik van de acanthusbladeren en andere bladvormen op de koof- en perklijsten. Dit blad komt dan ook veelvuldig terug in de plafonds. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende ruimtes waar Het Schippertje de hand aan heeft mogen leggen.

Entree

Om de vele open delen er minder leeg uit te laten zien is er gekozen voor een vakverdeling door middel van perklijsten met een bladdecoratie. Tussen de vakken zijn meerdere kelken met acanthusbladeren geplaatst. Elk blad is deels tegen het plafond gemonteerd en met alleen het puntje tegen de kelk. Zo ontstaat er een bijzonder en uniek ornament dat meteen in het oog springt!

Sierlijsten in de studeerkamer

 

In de studeerkamer is het plafond voorzien van drie verschillende perklijsten. Bij deze ruimte is er bovendien gebruik gemaakt van gordijnkoven.

Elk van de perklijsten bestaat uit twee delen: een breder vlak dat op het plafond is gemonteerd en een smaller gedecoreerd deel dat daar op is geplakt. Deze speciale opbouw maakt meer variatie in decoratie mogelijk. Tussen de binnenste twee perklijsten is een rails met spotjes in het plafond weggewerkt. De verlichting is bedoeld om kunst aan de muur goed te kunnen uitlichten; daarom is de rails zo ver mogelijk naar binnen geplaatst.

Ondanks dat er drie perklijsten zijn geplaatst was het binnenste vak nog groot genoeg om meerdere hoekornamenten, één groot ornament en twee kleine ornamenten te plaatsen.

De met acanthusbladeren gedecoreerde kooflijsten ziet u hier doorlopen op de schouw en op de gordijnkoven. Ook is hier, net al in de entreehal, een lambrisering aangebracht op de wand, ongeveer 30 centimeter onder de kooflijsten. Hierbij zijn wel kleinere lijsten met een fijner profiel gebruikt dan in de hal.

Gordijnkoof en perklijstenPlafond vergaderkamer met ornamenten en lijstwerk van gips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herenhuis gipsdecoratie plafond en wand

Perklijsten, kooflijsten en rozetten in de eetkamer en keuken

De plafonds in de eetkamer en keuken zijn wat betreft lijstwerk gelijk aan de studeerkamer. Er zijn wel andere centrale rozetten gebruikt om elke kamer toch een uniek karakter te geven. Bovendien is er natuurlijk rekening gehouden met het verschil in grootte tussen de ruimtes.

In de eetkamer is daarom volstaan met twee kleinere ornamenten die boven de eettafel bevestigd zijn. Het gebruik van twee ornamenten in elkaars verlengde benadrukt de lengte van de ruimte.

In de keuken is enkel gebruik gemaakt van één ornament. Aangezien de keuken veel vierkanter is dan de andere kamers past dit een stuk beter. Dit mooie dertiendelige ornament heeft een diameter van ongeveer 1,25 meter.

Haardkamer

 

Compleet afwijkend van de plafonds in de andere kamers op de begane grond is dat van de haardkamer. Het lijstwerk dat hier hangt ziet er uit als hout, maar is gewoon van gips. Door verschillende lak- en verflagen is dit effect gecreëerd. Zo ziet u dat u met gips alle kanten op kan! Naast de kleur wijkt dit plafond op nog een aantal andere punten af. Hoewel er nog steeds gebruik wordt gemaakt van de Lodewijk XIV stijl, zijn er geen acanthusbladeren te zien in de kooflijsten. Wel zijn een aantal consoles geplaatst waar het blad wel op te zien is. Deze werkwijze past, net als de gladde perklijsten, beter bij de houten plafonds.

Contact

Bent u geïnteresseerd in ons unieke product? Of wilt u weten hoe gips uw huis kan verfraaien? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of kom langs in onze showroom te Harderwijk. Wij voorzien u met alle plezier van vrijblijvend en professioneel advies, of het nu gaat om een modern woonhuis of een pand zoals hierboven. Bovendien kunt u in de showroom ons volledige assortiment en zelfs meerdere voorbeeldplafonds bekijken om een goede indruk te krijgen van hoe gipsen sierlijsten er daadwerkelijk uit gaan zien bij u thuis.