Maarssen, bouwjaar 1916

Categorie: Woonruimte

Het bouwjaar van deze (hoek)woning in Maarssen is 1916 en dat geeft tal van mogelijkheden voor het gebruik van sierlijsten & ornamenten. Waarom geeft dit bouwjaar meerdere mogelijkheden? Nou, dat komt omdat er destijds meerdere kunststromingen ‘door elkaar’ liepen. Qua in- en exterieur liep hier het echt klassieke tijdperk een beetje op zijn eind en kwamen de zachtere vormen wat meer in opmars. We bewegen ons hier ook wat meer naar de jaren ’20 en ’30, waar alles wat minimalistischer werd.

Deze woning had van origine ornamenten in de plafonds zitten. Echter zien wij vaak dat deze ornamenten niet meer in goede staat zijn en mensen voor de keuze staan om de plafondornamenten te restaureren, of om nieuwe plafondornamenten aan te brengen. In de meeste gevallen wordt voor het laatste gekozen. Niet alleen is dit de snelste keuze, maar ook de meest duurzame keuze. Woningen met dit bouwjaar zijn vaak slecht geïsoleerd, dat maakt de keuze om de plafonds te vervangen en nieuwe ornamenten aan te brengen wat makkelijker gemaakt. 

Gelukkig heeft Het Schippertje veel oude, originele modellen in haar collectie, wat maakt dat de ornamenten vaak teruggebracht kunnen worden in bijna originele staat.

Woonkamer met sierlijsten op het plafond
Woonkamer met wandlijsten, sierlijsten en een ornament op het plafond

Op deze foto’s zijn al wat mooie, originele elementen te zien zoals de schouw en de en suite kasten die de woning in twee leefdelen verdeelt. De versieringen op de schouw kunnen we plaatsen onder de stijl ‘Jugendstil’. Deze stijl was van oudsher ook op de plafonds terug te vinden in de ornamenten. 

De ornamenten die aanwezig waren hebben de verbouwing helaas niet overleefd, maar de bewoners hebben de glorie hersteld met nieuwe ornamenten en sierlijsten van Het Schippertje. In de Jugendstil hebben we te maken met subtiele, zwierige vormen, die moeilijk te vertalen zijn naar een plafondornament. Daarom zijn veel ornamenten binnen deze stijl enkel geschikt om in de stucen. Dat wil zeggen dat de ornamenten op het plafond geplaatst moeten worden vóórdat er gestuct wordt. Dit is niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig hebben wij tegenwoordig ook een aantal ornamenten die niet mee gestuct hoeven te worden. De ornamenten die in deze woning zijn gebruikt vallen daaronder. Deze ornamenten zijn te plaatsen in de stijl Jugendstil, en komen qua design dichtbij het ontwerp van de originele ornamenten.

Ornamenten

In het midden van de ruimte en het midden van het kader van sierlijsten op het plafond, zie je het rozet R490.

Dit rozet heeft een afmeting van 99 x 60 cm. en is daarmee zeer geschikt voor een ruime, of langwerpige woonkamer. Deze woning heeft het allebei; een ruime, langwerpige woonkamer met een vrij hoog plafond. Het perfecte plaatje voor gebruik van sierlijsten en ornamenten. 

Misschien is het je ook al opgevallen dat dit rozet niet als versiering voor een lamp biedt. Op dit plafond is gekozen voor functionele spots, in plaats van een hanglamp uit het rozet. Hieruit ontstaat meteen een veelvoorkomende vraag: moet een rozet niet altijd een lamp hebben? Het antwoord hierop is nee, dit hoeft zeker niet. Wanneer je van plan bent om het plafond te decoreren met sierlijsten én ornamenten dan is het vooral heel belangrijk dat het rozet zich in het midden van het plafond en de sierlijsten bevindt. Als hier geen lamp uit het plafond en dus uit het rozet komt, dan is dat geen probleem, dan blijft het rozet gewoon leeg.

Woonkamer ensuite met sierlijsten op het plafond
Hoekornament jugendstil close up

Hoekornament

In de hoeken van het kader met sierlijsten zien we deze fraaie Jugendstil-hoekornamenten. Door het hoekornament loopt de aansluitende sierlijst in een subtiele ronding door. Dit geeft een interessant en speels effect en zorgt voor een zachte ronding in de hoeken. 

De hoekornamenten worden omlijst door een buitenste sierlijst met een licht aflopend effect. Deze buitenste sierlijst maakt één mooi geheel van de plafondornamenten. 

 

Producten (op aanvraag): 

L106   |   JNM-H 6065   |    Lijst 6065

Woonkamer met perkvakken achter de bank

Wandlijsten

Geen muur is onaangetast gebleven in deze woning, want ook op de muren zijn in meerdere ruimtes sierlijsten aangebracht. In het woongedeelte van deze woning zien we een mooie dubbele opstelling met wandlijsten, die onderbroken wordt door een horizontale lambrisering. 

In de eetkamer is dit patroon herhaald en om deze ruimte nog meer warmte en sfeer te geven is hier behang toegevoegd aan de wandlijsten. Op deze foto’s is ook mooi te zien hoe je kan spelen met wandlampen en wandlijsten. 

Behang in de wandlijsten in de keuken

Kooflijst

Een kooflijst tussen de muur en het plafond mag in dit verhaal natuurlijk niet ontbreken. 
Niet alleen is de kooflijst het puntje op de spreekwoordelijke ‘i’, de kers op de taart, of hoe je het ook wil noemen… Nee, een kooflijst is ook gewoon een heel mooi basiselement dat je aanbrengt aan het interieur. 
Net als de plint bij de vloer, is de kooflijst een element dat je in elke ruimte terug kan laten keren. Zo kun je dezelfde stijl en dezelfde afwerking in elke ruimte zicht- en voelbaar maken.
De kooflijst zorgt in dit interieur niet alleen voor een mooie afwerking, hij zorgt er ook voor dat de schouw extra wordt uitgelicht en dat de gordijnrails mooi wordt weggewerkt. 

 

Product: 

KL140   |   GK8

Behang in het perkvak geplaatst met labrisering

Ben jij van plan om jouw interieur af te maken met sierlijsten & ornamenten of heb je een woning gekocht waarbij deze elementen echt niet mogen ontbreken, maar weet je bijvoorbeeld niet goed waar je moet beginnen of wil je gewoon inspiratie opdoen? Dan nodigen wij jou graag uit bij ons in de showroom. Hier kunnen wij je helpen waar nodig en kun jij lekker rondkijken tussen de tal van mogelijkheden. 

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte mag je ons natuurlijk ook gewoon mailen. Dit kan via info@het-schippertje.nl

Vooraf inspiratie opdoen? Bestel dan gratis onze brochure. Hierin vind je voorbeelden van projecten én ons complete assortiment. Je kan deze brochure ook online downloaden als PDF.