Rozetten zijn de blikvanger van je plafond en worden vaak gebruikt om het plafond te decoreren of om oneffenheden te verbergen. Ze worden meestal in het midden van het plafond gemonteerd in combinatie met een hanglamp. Ze zijn vaak rond van vorm, maar ovalen rozetten zijn ook verkrijgbaar. Met deze decoratieve ornamenten kan je helemaal je eigen stijl verwerken in je interieur.

Ronde rozetten 

Kleine rozetten zijn de ideale oplossing als je een laag plafond hebt, maar toch plafonddecoratie wilt hebben. Doordat ze een doorsnede van minder dan 50 cm hebben, zijn deze kleine rozetten niet te overheersend. Toch kunnen ze het plafond verrijken. Bovendien kan je ze combineren met een ring of hetzelfde rozet meerdere malen plaatsen om toch iets uit te breiden.  

Als je een hoog plafond wilt versieren, dan zijn grote rozetten de perfecte keuze omdat ze ondanks de hoogte van het plafond toch opvallen. Bij Het Schippertje zijn er zelfs rozetten tot wel 190 cm doorsnede, en bestaat bijvoorbeeld het rozet EC-R 102 uit maar liefst 13 delen. 

Ronde rozetten passen goed in (ongeveer) vierkante ruimtes. Je ziet deze vaak boven de zithoek en in slaapkamers.  

Perkvak met rond ECR rozet

Ovalen rozetten 

Een ovaal rozet is juist geschikt voor langwerpige ruimtes. Door de ovalen vorm van de rozetten lijkt een langwerpige ruimte namelijk groter, waardoor het rozet ook niet snel overheersend wordt. Daarnaast staat een ovaal rozet ook erg mooi boven een lang meubel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lange eettafel. 

Ringornamenten 

Gipsen ringen zijn een goede optie als je geen klassieke, uitbundige rozetten wilt in je woning. Ringornamenten zie je vaak terug in moderne of nieuwbouwwoningen, omdat een klassiek rozet niet past bij de rest van het interieur. Bij woningen die in de jaren ’30 of daarna zijn gebouwd past (wat plafonddecoratie betreft) een moderne stijl. Ringornamenten zijn bovendien goed te combineren met kleine rozetten, waardoor je deze toch iets kan uitbreiden. Ook hebben sommige ringornamenten van Het Schippertje hetzelfde motief als sierlijsten uit hun assortiment. Een voorbeeld hiervan is ring 1007, die hetzelfde patroon heeft als de perklijst L1. Zo kan je de ringornamenten ook goed combineren met sierlijsten en alle plafond- en wandversiering mooi op elkaar afstemmen.

Rozetten en hanglampen 

Rozetten worden ook vaak gecombineerd met hanglampen. Dit zorgt ervoor dat zowel de lamp als het plafond erg opvallen. In het midden van het rozet kan makkelijk een gaatje geboord worden, waar vervolgens het snoer van de hanglamp doorheen kan. Op deze manier wordt de plek waar je een lamp ophangt eenvoudig verfraait. Een kroonluchter met een rozet erboven is een klassieke combinatie waarmee je eigenlijk nooit de fout in kunt gaan. Gouden tip: zorg dat de diameter van het rozet groter is dan die van de hanglamp om alles mooi in verhouding te maken. 

Ringen rozet met lamp

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in rozetten voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!