Rozet EC-R302 is 13 delig en komt met acantus bladeren van het plafond af

Rozetten

Rozetten worden vaak toegepast als ornamenten. Een rozet heeft een tweedimensionaal patroon met een cirkelvormig uiterlijk. Dat betekent dat er een bepaald patroon steeds wordt herhaald, zodat er uiteindelijk een ronde cirkel ontstaat. Rozetten zijn ook in de natuur terug te vinden, bijvoorbeeld als paardenbloem. Rozetten zijn eenvoudig te maken van gips, waardoor deze ornamenten goedkoop gemaakt kunnen worden.

Vroeger werden rozetten meestal vervaardigd uit natuursteen. Omdat de rozetten vaak vol versieringen zaten, koste het veel tijd om deze precies symmetrisch te maken. Vandaar dat rozetten, welke vroeg met de hand gemaakt worden, erg kostbaar waren. Personen die rozetten in huis hadden, lieten op deze manier zien dat ze erg veel geld hadden. Natuurlijk worden er nog steeds rozetten met de hand gemaakt, maar dat is nog steeds erg duur. Rozetten van gips zijn eenvoudiger te maken, omdat het gips gegoten wordt in een mal. Vervolgens kan een rozet dan gewoon op een muur of plafond gelijmd worden.

Omdat de meeste rozetten tegenwoordig van gips worden gemaakt, is het mogelijk om deze in elke denkbare kleur te schilderen. Echter hebben veel gebouwen en huizen witte plafonds, waardoor veel mensen er voor kiezen om de ornamenten de witte kleur te laten behouden. Het is wel belangrijk om te weten dat de rozet geschilderd moet worden voordat deze geplaatst wordt. Voor het schilderen moet de rozet vochtig gemaakt worden omdat de verf anders te snel intrekt.

Rozetten met veel versieringen zien er meestal erg druk uit en passen niet in elke inrichting. Soms is het dus verstandiger om voor een rozet te kiezen met wat minder versieringen, zodat de rozetten niet al te veel opvallen. Rozetten zijn er natuurlijk ook in allerlei verschillende matten, van kleine simpele rondingen tot aan enorm grote rozetten.

0 1193

Trackbacks for this post

  1. […] elke gewenste kleur te schilderen. Meer informatie over rozetten kunt u vinden op onze uitgebreide nieuwspagina. Overigens kunt u hier ook meer informatie vinden over alle andere producten uit ons […]