schouwen

De open haard onder een schouw is in veel huizen naderhand vervangen door een kachel, waarbij de kap gehandhaafd bleef. Deze werd aangepast en aangesloten op de rookafvoer van de kachel en functioneerde daarna verder als schoorsteen. De schouw was met de komst van de kachel niet meer noodzakelijk, maar het was een centraal onderdeel van het interieur geworden waaraan men waarde hechtte. Kachels werden om die reden vaak niet rechtstreeks op een schoorsteenpijp aangesloten, maar met een constructie die uiterlijk leek op de vertrouwde schouw. Men spreekt dan van een schoorsteenmantel.
Schouw-F
Vroeger werden schouwen meestal vervaardigd uit metselwerk en natuursteen. Omdat de schouwen vaak vol versieringen zaten, koste het veel tijd om deze precies symmetrisch te maken. Vandaar dat schouwen, welke vroeger met de hand gemaakt werden, erg kostbaar waren. Natuurlijk worden er nog steeds schouwen met de hand gemaakt, maar dat is nog steeds erg duur. schouwen van gips zijn eenvoudiger te maken, omdat het gips gegoten wordt in een mal. Vervolgens kan een rozet dan gewoon op een muur of metselwerk gelijmd worden.
Omdat de meeste schouwen tegenwoordig van gips worden gemaakt, is het mogelijk om deze in elke denkbare kleur te schilderen. Het is wel belangrijk om te weten dat de schouw geschilderd word voordat deze geplaatst wordt. Voor het schilderen moet de rozet vochtig gemaakt worden omdat de verf anders te snel intrekt.

project-woonhuis-amsterdam-gipsen-schouw

0 997