Schouwen zie je in bijna alle oude woningen terug. De functie van een schouw is vrijwel altijd de ombouw van een open haard. Deze schouwen werden van allerlei materialen gemaakt, van heel exclusief marmer tot hout, kunststof, of verschillende soorten natuursteen. 

Als je een oude schouw wilt vervangen of in een nieuwe woning een schouw wilt aanbrengen, is steen vaak een heel kostbare optie. Een iets eenvoudigere en nog steeds stijlvolle manier, is een schouw van gips. In dit artikel vertellen we je meer over schouwen van gips. We leggen uit wat de voordelen zijn, welke stijlen er bestaan en hoe je een schouw van gips installeert. 

Voordelen van schouwen van gips 

Het belangrijkste voordeel van een schouw van gips is dat ze in prachtig gedetailleerde ontwerpen te krijgen zijn. Waar oude stenen schouwen vaak al veel profiel verloren zijn met de tijd, zijn bij schouwen van gips de lijnen en versieringen nog erg mooi te zien. 

Een ander groot voordeel is de prijs. Doordat gips een relatief goedkoop materiaal is én je het makkelijk in vormen kunt gieten, is het vele malen goedkoper dan marmer, andere steensoorten of hout. En dit zonder aan detail en schoonheid te verliezen! 

Een derde pluspunt van schouwen van gips: het gewicht! Vergeleken met steen is gips een vrij licht materiaal. Bovendien kunnen de schouwen van gips in verschillende onderdelen worden opgeleverd die vervolgens mooi aan elkaar kunnen worden bevestigd. Daardoor is het transport, maar ook het monteren een gemakkelijk en licht klusje. 

Schouw met een vuurplaats erin geplaatst

Soorten en stijlen schouwen van gips 

Schouwen komen voor in woningen uit verschillende periodes en dus ook in een aantal verschillende stijlen. Na de jaren ’50 zien we met name vrij strak gestucte schouwen, dus als we over sierlijke schouwen praten komen die meestal uit vroegere periodes. 

In woningen tot ongeveer 1905 kom je veel klassieke en barokke stijlen tegen. Dan zie je schouwen met motieven van bloemen, bladeren en soms zelfs engelen erop. Deze schouwen zijn vaak groot, uitbundig en rijkelijk bewerkt. Echt een statement in de kamer! 

Hoe verder je vervolgens in de tijd gaat, hoe strakker de schouwen worden. In de jaren 1905-1930 zie je vooral Jugendstil, Art Nouveau en soms ook al Art Deco. In het algemeen geldt: hoe jonger de woning, hoe minder bloemen, bladeren en natuurlijke vormen er in de schouw zitten. Je ziet dan juist steeds meer geometrische vormen en strakke lijnen en hoeken. 

Schouw in de woonkamer

Hoe monteer ik een schouw van gips? 

Het installeren en monteren van een schouw van gips is niet eenvoudig, maar makkelijker dan een schouw van steen of hout. De voorzetschouwen van Het Schippertje kun je zo tegen de wand rondom de haard plaatsen. De schouwen worden geleverd in losse onderdelen. Je begint met de poten van de schouw. Deze zijn voorzien van een uitholling met een ijzerdraadje, waarmee je ze aan een haak in de wand kunt bevestigen. Zo blijven de poten sowieso staan. Door ook nog montagekit te gebruiken om de poot tegen de wand te lijmen, kan er niks meer misgaan. 

Bovenop te poten plaats je het bovenblad. Deze kit je vast op de poten en tegen de achterwand. Je kunt het geheel verstevigen door het bovenblad ook nog in de muur vast te schroeven. De schroefgaten kun je gemakkelijk opvullen met gips. 

Tot slot gebruik je Uniflott (een vorm van gips) om de overgangen tussen de poten en het bovenblad naadloos dicht te smeren. Zo kun je genieten van een prachtig resultaat! 

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in schouwen voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!