Sierlijsten en ornamenten zie je weer steeds meer, in oude en in nieuwe woningen. Meestal zie je deze in de woonkamer, boven de zithoek, en in de eetkamer, boven de eettafel. De keuken wordt vaak gezien als een ruimte die je kunt overslaan als je sierlijsten of ornamenten gaat plaatsen. Soms zijn er goede redenen om dat inderdaad te doen (als de keuken bijvoorbeeld veel lager is dan de rest van de woning).  

Maar meestal is het enorm zonde om de keuken niet mee te nemen in het stileren van jouw plafonds en wanden! In dit artikel leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen. We geven stijltips, een aantal suggesties voor mooie sierlijsten en ornamenten, en vertellen je waar je in ieder geval op moet letten.

Sierlijsten en ornamenten in de keuken, kan dat? 

Het korte antwoord is: ja, zeker! Zelfs in een hypermoderne keuken kan een simpele sierlijst prachtig zijn. Door zo klassieke en moderne stijlen te combineren kun je bijvoorbeeld een knipoog geven naar het oude karakter van de woning. Als je al sierlijsten en ornamenten in andere ruimtes in het huis hebt, is dit ook een manier om eenheid te creëren tussen de verschillende kamers in de woning. En dat is heel belangrijk! 

Natuurlijk zijn er een aantal situaties waarin sierlijsten en ornamenten lastiger toe te passen zijn in een keuken. Daar komen we aan het eind van dit artikel op terug. 

Welke sierlijsten en ornamenten zijn geschikt voor in de keuken? 

De meeste keukens tegenwoordig, ook die in oudere woningen worden geplaatst, zijn erg modern. Bovendien komt het nog wel eens voor dat de keuken (iets) lager is dan de rest van de benedenverdieping. Vaak is de keuken ook minder groot dan de woonkamer. Om al deze redenen is het verstandig om voor relatief subtiele sierlijsten en ornamenten te kiezen. Heb je bijvoorbeeld in jouw woonkamer een prachtig langwerpig ornament van 1,80 meter lang? Dan kun je in de keuken voor een rustiger, rond ornament van on’geveer 1,00 meter in doorsnede gaan. Een prachtige combinatie kun je maken met onze EC-R rozetten. Deze zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, waardoor je in meerdere ruimtes precies dezelfde stijl in een passend formaat kunt toepassen. 

Qua sierlijsten is het altijd verstandig om dezelfde te gebruiken als in de andere ruimtes op dezelfde verdieping. Wel kun je ervoor kiezen om selectief te zijn. Heb je in de woonkamer bijvoorbeeld perklijsten en kooflijsten, kun je ervoor kiezen om in de keuken alleen voor kooflijsten te kiezen. Zo behoud je weer eenheid tussen de verschillende delen van jouw huis, zonder dat het too much wordt. 

Sierlijsten in de keuken

Waar moet je op letten met sierlijsten en ornamenten in de keuken? 

Er zijn een paar specifieke dingen die sierlijsten en ornamenten in de keuken iets uitdagender kunnen maken: 

  • Keukenkastjes tot aan het plafond. Als je keukenkastjes hebt die tot aan het plafond komen, kun je op die plekken geen kooflijsten toepassen. Zou vervelend zijn als je de kastjes namelijk niet meer open konden! In dit geval kun je ervoor kiezen om de kooflijsten alleen op de wanden zonder kastjes toe te passen. Blijft er dan wel heel weinig over, kun je er ook helemaal vanaf zien. 
  • Spotjes als verlichting. De spotjes kunnen precies in de weg zitten van waar perklijsten zouden komen. Het is belangrijk om dit van tevoren goed uit te meten. Op basis van waar de spotjes precies komen, kunnen wij je advies geven over waar (en of) het verstandig is om perklijsten te plaatsen. 
  • Langgerekte lampen boven kookeiland. Een kookeiland moet natuurlijk goed verlicht zijn. Daarom komen er vaak langwerpige lampen of meerdere lichtpunten boven te hangen. Dit maakt het plaatsen van een sierlijk ornament erg lastig. In deze gevallen is het vaak mooier om alleen voor sierlijsten te gaan, en niet ook nog ornamenten aan te brengen. 
Perkvak boven het kookeiland

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten en ornamenten voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!