Sierlijsten kun je op allerlei plekken in jouw woning toepassen. De meest uitgebreide sierlijsten zie je meestal in de woonkamer, maar ook de slaapkamer is een zeer geschikte plek! Zowel aan het plafond als aan de wand van een slaapkamer kunnen sierlijsten een prachtige, warme touch geven. De sierlijkheid past goed bij de warme sfeer die bij een slaapkamer past.

Sierlijsten op het plafond van een slaapkamer

Slaapkamers zijn meestal makkelijke ruimtes om met sierlijsten te bekleden. Dat komt omdat ze meestal mooi rechthoekig zijn, in tegenstelling tot vaak L-vormige woonkamers. Daardoor is het plafond een ideaal canvas om te versieren!

Langs de randen van de slaapkamer kun je een mooie kooflijst plaatsen. Let erop dat je vergeleken met de benedenverdieping voor een iets subtieler ontwerp kunt gaan. Dat past bij de rust die een slaapkamer moet uitstralen.

Op het plafond kun je vervolgens met perklijst een kader creëren. Daarmee vorm je een frame, bijvoorbeeld rondom een lamp in het midden van de ruimte. De hoeken van dat frame kun je nog extra versieren met bewerkte hoekstukken, en het midden is de perfecte plek voor een sierlijk ornament.

Let bij het plaatsen van sierlijsten goed op de indeling van de ruimte. Met bijvoorbeeld grote inloopkasten of ramen die tot het plafond lopen, kan het plaatsen van een kooflijst iets uitdagender zijn. De experts van Het Schippertje denken hier graag over mee!

kooflijsten boven het bed

Sierlijsten op de wanden van je slaapkamer

Naast de plafonds zijn ook juist de wanden van de slaapkamer geschikt om sierlijsten op te plaatsen. Waar het bij een plafond vaak meteen heel klassiek overkomt, passen sierlijsten op de wand ook in een meer modern interieur.

In principe kun je elke wand van de slaapkamer met sierlijsten bekleden. Wil je het iets subtieler aanpakken? Begin dan in ieder geval met de wand achter het bed. Dit is vaak een wand zonder ramen, kasten of deuren, waardoor je alle ruimte hebt voor een mooi ontwerp met wandlijsten.

Wij raden eigenlijk altijd aan om de vorm van het bed te gebruiken bij het ontwerp van je wandlijsten. Daarmee bedoelen we: een breed vak van zo’n twee meter breed achter het bed, en twee smallere vakken aan beide zijkanten. Hiermee spiegel je als het ware de nachtkastjes en het bed met de sierlijsten. Daardoor sluit het ontwerp perfect aan op de inrichting van de slaapkamer.

Wil je het geheel iets klassieker maken? Dan is het gaaf om te werken met een lambrisering. Daarbij maak je kleinere vakjes aan de onderkant van de muur, plaats je daarboven een horizontale lijn, en maak je daarboven langere vakken op de rest van de wand. Als jouw plafond relatief laag is (minder dan 2,60 meter hoog), kun je dit beter niet doen. Maar heb je juist een hoog plafond, is dit een prachtige manier om die grote, kale wand meer levendigheid te geven!

Sierlijsten in de slaapkamer

Monteren van sierlijsten in de slaapkamer

Het bevestigen van sierlijsten op de wand of op het plafond hoeft geen ingewikkelde klus te zijn. Bekijk onze montagevideo’s en stappenplannen voor uitgebreide instructies. Kom je er niet helemaal uit, heb je vragen of kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan gerust per mail of telefoon contact op met Het Schippertje. Wij helpen je graag verder! Ook is onze showroom van maandag tot en met zaterdag geopend. Hier kun je het hele assortiment bewonderen, voorbeeldplafonds bekijken en word je geholpen door deskundige adviseurs.