Mocht je al even op onze website hebben rondgekeken, heb je vast al eens van sierlijsten gehoord. Maar als je graag jouw woonkamer van sierlijsten wilt voorzien, waar begin je dan? Wij helpen je graag een eindje op weg met wat slimme ontwerptips voor sierlijsten in de woonkamer. Denk daarbij aan sierlijsten op de wand, maar ook juist voor op het plafond.

In welke woning passen sierlijsten?

Je vraagt je misschien af of ook jouw woning geschikt is voor sierlijsten. Gelukkig is het antwoord bijna altijd: Ja! 

In een oud herenhuis in Amsterdam pak je misschien wat meer uit dan in een nieuwbouwwoning, maar overal is wel een mooie manier te vinden om met sierlijsten aan de slag te gaan. De kunst is om het ontwerp te laten aansluiten bij de bouwstijl van het huis en jouw eigen smaak. 

Is jouw huis voor of net na 1900 gebouwd? Dan is de kans groot dat er origineel ook sierlijsten in zaten, of dat er op sommige plekken zelfs nog sierlijsten zitten. Misschien heb je zelfs een prachtig ornament op het plafond aangetroffen! In dit soort gevallen raden wij altijd aan om een beetje in de buurt van de originele stijl te blijven. Onze experts denken graag met je mee over welke van onze producten daar dan bijpassen. 

Heb je geen voorbeeld om vanuit te gaan? Bijvoorbeeld omdat de originele sierlijsten verwijderd zijn, of omdat je dit wilt toepassen in een nieuwere woning? Geen zorgen! In dat geval is het verstandig om voor relatief subtiele, strakke sierlijsten te kiezen. Hoe groter de ruimte en hoe hoger het plafond, hoe breder de sierlijsten moeten zijn. Ook hier denken wij graag met je mee. 

Sierlijsten in woonkamer met bank

Sierlijsten op de wand van de woonkamer 

Een echte trend is het toepassen van sierlijsten op de wand. Een veel gestelde vraag is daarbij: moeten sierlijsten op álle wanden van de woonkamer? Hoewel wij je natuurlijk graag helpen om jouw hele woning te versieren, is dit echt niet altijd nodig. Sierlijsten kunnen ook juist gebruikt worden om één of twee wanden waar nog weinig meubels voor staan uit te lichten. De wand achter de bank, of een lange wand bij een eettafel zijn bijvoorbeeld plekken waar wij vaak aanraden om wandlijsten te plaatsen. 

Voor wandlijsten is het mooi om voor een relatief smalle sierlijst te kiezen, zoals de L110 of de L37. Hiermee kun je mooie vakken maken die passen bij de indeling van jouw interieur. We zien bijvoorbeeld vaak een indeling van een breed vak achter de bank met aan weerszijden twee smalle vakken die de hoogte van de ruimte mooi benadrukken. 

Sierlijsten op het plafond van de woonkamer 

Een meer klassieke oplossing is het plaatsen van sierlijsten op het plafond. Zeker bij woningen tot en met de jaren ’30 zie je dit erg veel. De plafonds van deze woningen zijn vaak relatief hoog, waardoor het mooi is om dat grote oppervlak wat reliëf en diepte te geven met sierlijsten. 

De klassieke manier is om een rechthoek te maken met de sierlijsten, ongeveer 40 centimeter naar binnen vanaf elke wand. Op de hoekpunten kun je dan mooie hoekornamenten plaatsen voor wat extra stijl, en in het midden natuurlijk een ornament.  

Je kunt ook kiezen voor een enkele kooflijst in de overgang van wand naar plafond. Zo gebruik je maar weinig van het oppervlak van het plafond, maar geef je de ruimte tóch wat extra sfeer. 

Sierlijsten in woonkamer met bank

Onze tips voor sierlijsten in de woonkamer 

Tot slot geven we je graag nog wat tips mee van onze experts: 

  • Teken het ontwerp eerst uit op papier, en daarna nog eens op het plafond voordat je begint met plaatsen. Zo weet je zeker dat het eruit komt te zien zoals je had gehoopt! 
  • Twijfel je over de indeling van jouw sierlijsten, of over welk formaat je moet kiezen? Neem vrijblijvend contact op met Het Schippertje voor professioneel en deskundig advies!