Het plaatsen van sierlijsten is waarschijnlijk niet iets dat je elke dag doet. Maar als je mooie kooflijsten of perklijsten hebt aangeschaft, moet je toch aan de slag om die op jouw muur of plafond te krijgen! De adviseurs van Het Schippertje denken graag met je mee. In dit artikel leggen we je specifiek uit hoe je sierlijsten in verstek zaagt en wat je daarvoor nodig hebt.

Benodigde materialen om sierlijsten in verstek te zagen

Om sierlijsten in een hoek te monteren – bijvoorbeeld kooflijsten in de hoeken van de kamer, of wandlijsten waarmee je een vak op de muur maakt – zul je deze in verstek moeten zagen. Dat betekent dat je twee sierlijsten onder een hoek van 45 graden moet zagen, zodat ze in de hoek goed in elkaar passen. Hiervoor heb je in ieder geval de volgende materialen nodig: 

 • Sierlijsten van Het Schippertje (😊) 
 • Een gewone handzaag 
 • Schuurpapier 
 • Een klein mesje 
 • Een verstekbak 
 • Een rolmaat 
 • Een potlood 
benodigdheden voor montage

Stappenplan om sierlijsten in verstek te zagen

Je hebt de juiste materialen verzameld en bent klaar om aan de slag te gaan – en nu? Hieronder beschrijven wij in een paar stappen hoe je jouw sierlijsten in verstek zaagt. Dit verschilt een beetje tussen het zagen van kooflijsten en perklijsten of wandlijsten. Die behandelen we hieronder dus apart. 

Kooflijsten in verstek zagen:

  1. Leg eerst de kooflijst onder een hoek van 90 graden in de verstekbak. Zorg dat deze goed recht ligt, dit bepaalt namelijk hoe goed je de lijst hierna kunt zagen. 
  2. Zoals de lijst nu ligt, komt die ook op het plafond. Zie de onderkant van de verstekbak daarbij als het plafond. 
  3. Meet de hoogte en diepte van de kooflijst, zodat je straks kunt controleren of je de lijst weer op dezelfde manier in de verstekbak legt. Teken in de verstekbak af hoe de lijst hoort te liggen. 
  4. Zaag rustig de kooflijst onder een hoek van 45 graden door. Tip: houd de lijst van te voren tegen het plafond op de plek waar die moet komen, en teken alvast een grove lijn waarover die gezaagd moet worden. 
  5. Doe nu hetzelfde bij de tweede sierlijst, maar zaag aan het andere uiteinde van de kooflijst. Nu passen de twee naadloos in elkaar!

Perklijsten en wandlijsten in verstek zagen:
Het zagen van perklijsten en wandlijsten in verstek gaat op bijna dezelfde manier als bij kooflijsten, maar net een stukje makkelijker! Omdat de lijst maar op één oppervlakte hoeft te komen, kun je de wandlijst gewoon met de platte kant naar beneden in de verstekbak leggen en onder een hoek van 45 graden doorzagen. Doe dit ook weer met de tweede sierlijst (aan het andere uiteinde) en ze sluiten perfect op elkaar aan! 

Veelvoorkomende fouten en hoe je deze voorkomt 

Als je het doorhebt is het geen ingewikkeld klusje, maar het zagen in verstek kan op een paar manieren toch fout gaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Wij hebben nog een paar tips die jou hierbij kunnen helpen:

  • Houd de sierlijst eerst tegen het plafond of de wand op de plek waar die moet komen, en teken op de sierlijst af welke snede je ongeveer wilt maken. Zo voorkom je dat je in de verstekbak de verkeerde kant op zaagt. 
  • Let bij kooflijsten goed op dat je deze onder een hoek van 90 graden in de verstekbak legt. Zo komen ze namelijk ook tegen het plafond. Als je dit niet doet, klopt de zaagsnede niet. 
  • Oefen eerst eens met een klein stukje sierlijst voordat je definitief begint met zagen. Zo kun je even testen of je de techniek doorhebt! 
Wandlijst verstekzagen

Tips voor het afwerken van sierlijsten in verstek

Na het verstek zagen kun je met een schuurpapiertje en een klein mesje de zaagsneden nog even bijwerken. Zo zorg je dat ze helemaal glad zijn en op elkaar aansluiten. Dat is belangrijk om een zo smal mogelijk naadje tussen de twee sierlijsten te krijgen. Dat naadje kun je daarna dichtsmeren met wat gipslijm voor een optimaal resultaat. Tot slot kun je het geheel overschilderen.

Bekijk onze montagevideo’s en stappenplannen voor uitgebreide instructies. Kom je er niet helemaal uit, heb je vragen of kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan gerust per mail of telefoon contact op met Het Schippertje. Wij helpen je graag verder! Ook is onze showroom van maandag tot en met zaterdag geopend. Hier kun je het hele assortiment bewonderen, voorbeeldplafonds bekijken en word je geholpen door deskundige adviseurs.