Sierlijsten en behang: twee verschillende manieren om een wand te bekleden. Maar wat is er nou leuker dan stijlen combineren? In dit blogartikel laten we je zien hoe je deze twee tijdloze decoraties naadloos op elkaar kunt laten uitsluiten, voor een prachtig klassiek effect!

Sierlijsten combineren met behang

Sierlijsten en behang zijn bij uitstek geschikt om met elkaar te combineren. Maar, dat kan niet zomaar op elke manier. Het plaatsen van sierlijsten óp een muur met behang is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. De sierlijsten trekken door hun gewicht dan het behang van de muur.

De mooiste manier om deze twee producten te combineren is als volgt: maak een vak op de muur met een sierlijst en behang alleen de binnenkant van dat vak. Zo maak je eigenlijk een soort schilderijlijst om jouw behang heen, en creëer je een zelfontworpen kunstwerk!

behang in perkvak in de kinderkamer

Het plaatsen van sierlijsten met behang

Het combineren van sierlijsten en behang is een iets ingewikkelder klusje dan één van de twee afzonderlijk plaatsen. Zoals met de meeste klussen is het allerbelangrijkst de voorbereiding. Begin met het tekenen van de omlijning die je met sierlijsten wilt maken. Teken zowel de buitenste rand als de binnenste rand van waar de sierlijst gaat komen.

Vervolgens kun je het beste eerst het behang opplakken. Zorg dat het behang nét over de binnenste rand van de sierlijst valt! Zo zorg je dat je straks de sierlijst net over het behang kunt plaatsen. Dit is erg belangrijk, want hiermee voorkom je dat het behang aan de randen kan gaan opkrullen.

Ten slotte bevestig je met montagekit de sierlijst op de wand, waarbij die dus aan de binnenkant een paar millimeter over de rand van het behang vallen. Kit vervolgens de sierlijsten netjes af en voilà!

Welk behang voor welke sierlijst?

Nu je weet hoe je het beste sierlijsten en behang kunt combineren, moet je nog een keuze maken voor welke producten je precies gaat. In het algemeen geldt: hoe ouder en klassieker de woning, hoe meer diepte en profiel er aan zowel de sierlijst als het behang mag zitten. In een oud herenhuis kun je dus prima kiezen voor een stevige, bewerkte sierlijst en een behang met een druk patroon. In een wat strakker ingericht jaren ’30 huis kun je juist kiezen voor een simpele sierlijst met daarin een effen behang.

Tegenwoordig is een combinatie van klassieke stijlen met moderne stijlen erg veel voorkomend in interieurs. Dat betekent dat je op zoek moet naar de juiste balans. Wij raden daarom vaak aan om óf het behang, óf de sierlijst subtiel te houden. Bijvoorbeeld: een brede sierlijst met een simpel profiel, met daarin een behang met veel reliëf en bloemenpatronen. Of juist: een erg bewerkte sierlijst met eikenbladeren, met daarin een éénkleurig behang zonder al teveel reliëf.

Op deze manier creëer je balans en rust ten opzichte van de rest van jouw interieur. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het niet makkelijk is om deze keuzes zelf te maken. De adviseurs van Het Schippertje denken daarom graag met je mee! Mail of bel gerust om jouw situatie uit te leggen, of kom eens langs in onze showroom te Harderwijk.

plant voor wandverdeling met behang

Contact

Voor meer informatie en inspiratie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, maar natuurlijk ook per mail, of ons contactformulier. Wij zijn 6 dagen in de week geopend en bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden. Wij kijken ernaar uit om jou te kunnen helpen bij jouw project!