Ontwerp van sierlijsten op het plafond

Dus, je hebt bedacht welke soort sierlijsten je wilt en van welk materiaal je die gaat uitkiezen. Misschien heb je zelfs al een specifieke sierlijst uitgezocht die je graag in jouw project wilt toepassen. Nu komt één van de moeilijkste stappen nog: het bepalen van een mooi ontwerp! Dit klinkt als een flinke uitdaging, maar met wat advies valt dit enorm mee. Wij helpen je in dit artikel graag op weg om een prachtig plafond te creëren!

Het bepalen van een verdeling van sierlijsten

Het is verstandig om te beginnen met het bepalen van een mooie verdeling van de sierlijsten in de ruimtes in jouw woning. Bepaal eerst in welke ruimtes je in ieder geval sierlijsten wilt. Voor dit artikel gaan we even uit van de woon- en eetkamer.

Dan is het belangrijk om te bepalen hoe je de sierlijsten wilt verdelen in die ruimtes. Wil je één groot vak dat over de lengte van het huis loopt, of wil je een plafond boven het eetgedeelte en één boven de zitkamer? In de meeste gevallen raden wij aan om vakken niet groter te maken dan ongeveer 6 meter bij 6 meter. Heb je een grotere ruimte dan dat, is het raadzaam om die op te delen in meerdere vakken. Door die vakken aan te laten sluiten bij de indeling van je interieur, creëer je een logische verdeling.

Zeker in oudere woningen waar (oorspronkelijk of nog steeds) een en-suite verdeling bestaat, is het mooi om die verdeling ook op het plafond toe te passen. Vaak is dat ook de enige optie, door bijvoorbeeld draagbalken die nog bestaan.

ornamenten op het plafond

Naast de verdeling van de vakken is het slim om te bepalen of je meerdere ‘lagen’ wilt aanbrengen op het plafond door met meerdere brede en smalle sierlijsten te werken. Wij raden aan om dit in hele kleine ruimtes (kleiner dan 2,5 bij 2,5 meter) niet te doen. In grotere ruimtes kan dit zeker, natuurlijk afhankelijk van jouw eigen smaak. Belangrijk is om altijd van breed naar smal te werken: de kooflijst of plint aan de buitenkant is de breedste sierlijst, daarna volgt een brede perklijst om aan de binnenkant af te sluiten met een smalle perklijst. Door van breed naar smal te werken creëer je optisch diepte in het plafond.

De afstanden tussen sierlijsten

Nu heb je bedacht hoe de sierlijsten verdeeld moeten worden over de ruimtes. Maar waar ga je ze dan precies plaatsen? Hier zijn een aantal handige richtlijnen voor. Tussen de kooflijst en de eerste perklijst die je plaatst, raden wij meestal aan zo’n 30 à 40 centimeter ruimte te houden. Hoe breder de kamer, hoe meer ruimte je kunt houden. In een smalle gang is het bijvoorbeeld slim om maar 20 centimeter ruimte te houden, terwijl je in een kamer van 6 bij 6 meter ook prima 50 centimeter ruimte kunt houden.  

Tussen twee verschillende perklijsten is het iets moeilijker om de perfecte afstand te bepalen. Alles tussen de 5 en 15 centimeter kan mooi zijn. Dit hangt erg af van de breedte en dikte van de perklijsten, maar vooral ook van jouw eigen smaak. Wel geldt weer de algemene regel dat hoe groter het vak is, hoe meer ruimte je tussen de sierlijsten kan houden zonder scheve verhoudingen te krijgen.

Afmetingen van wandverdeling uitrekenen

Professioneel advies

Zeker wanneer je meerdere ruimtes wilt voorzien van sierlijsten is het maken van een ontwerp niet gemakkelijk. Kom je er niet helemaal uit? Stuur ons dan even een mailtje met jouw situatie of kom eens langs in onze showroom. De adviseurs van Het Schippertje kunnen aan de hand van een plattegrond een prachtig en passend ontwerp met je samenstellen.