Sierlijsten van verschillende materialen

Sierlijsten bestaan al sinds de Griekse oudheid. Sindsdien zijn er dan ook veel verschillende materialen gebruikt om sierlijsten te vervaardigen. Welk materiaal het meest geschikt is, verschilt heel erg per situatie. Wij hebben het hier vooral over sierlijsten die aan het plafond (dus binnenshuis) worden gebruikt. Het meest voor de hand liggende materiaal is dan gips – duurzaam, relatief licht en gemakkelijk te bewerken. Maar, ook hout en kunststof zijn in sommige situaties een prima optie. In dit artikel leggen we je precies uit wanneer je welk materiaal kunt gebruiken, en wat de voor- en nadelen zijn van elk materiaal!

Sierlijsten van gips

Voor sierlijsten in interieurs wordt eigenlijk bijna altijd gips gebruikt. En dat is niet voor niets!

Voordelen

Gips is een erg veelzijdig materiaal. Het is gemakkelijk te produceren en te bewerken zonder hoge temperaturen of grof gereedschap. Daardoor kunnen we bij Het Schippertje op heel grote schaal handgemaakte sierlijsten produceren van gips – daar komt geen machine aan te pas. Door dit productieproces én doordat gips ook nog eens een volledig recyclebaar product is, is gips ook nog eens een hele duurzame keuze. Daarnaast is het ook nog eens brandwerend!

Een ander voordeel van de gemakkelijke bewerkbaarheid van gips is dat je beschadigingen makkelijk kunt herstellen. Of je nou sierlijsten van hout, kunststof of gips hebt – als je er met een zwaar meubelstuk of stuk metaal tegenaan stoot, kan het kapot gaan. Bij gips hoef je dan alleen maar de beschadiging wat bij te schuren of eventueel met wat gips het originele profiel terug te boetseren. Met kunststof of hout lukt dat helaas niet.

Het belangrijkste voordeel van gips hebben we nog niet genoemd. Doordat het van oudsher al gebruikt wordt voor sierlijsten, is er een enorm assortiment beschikbaar in gips dat je niet zo snel in kunststof of hout gaat vinden. Bovendien kunnen sierlijsten van gips makkelijk op maat voor jou gemaakt worden, zodat je echt een unieke plafonddecoratie hebt!

Nadeel

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Gips is een redelijk licht materiaal en sierlijsten zijn meestal prima te monteren met montagekit. Voor sommige plafonds (softboard, of een systeemplafond) is gips echter toch nog iets te zwaar. Dan zijn extreem lichte materialen zoals piepschuim of hout iets geschikter.

Sierlijsten van hout of kunststof

Sierlijsten en wandlijsten van kunststof zie je tegenwoordig vrij veel. We kunnen eigenlijk twee soorten onderscheiden: sierlijsten van polystyreen (piepschuim) en van polyurethaan (PU).

Voordeel

Eén reden om voor hout of kunststof te gaan is dus het gewicht. Op een normaal plafond maakt dit niet uit, maar in speciale situaties waar het plafond weinig gewicht kan dragen is dat dus wel belangrijk. Een andere reden om specifiek voor kunststof te gaan is de flexibiliteit van het materiaal. Gips is helemaal niet flexibel, en hout een klein beetje, maar kunststof is heel gemakkelijk buigbaar zonder het te beschadigen. Dat maakt kunststof een heel geschikt materiaal als je een holle of bolle wand wilt bekleden met sierlijsten, of als er een ronding in je plafond zit.

Nadelen

Een nadeel van zowel kunststof als hout is dat het niet hetzelfde materiaal is als waarvan het plafond gemaakt is. Plafonds bestaan meestal uit gipsplaten. Dat betekent dat het moeilijker is om te zorgen dat er een goede eenheid is tussen de kunststof sierlijsten en het plafond vergeleken met sierlijsten van gips.

Ook is het moeilijker om de aanhechtingen tussen twee stukken sierlijst netjes weg te werken. Bij sierlijsten van gips kun je dit met wat vloeibaar gips doen – zo maak je écht één geheel van je plafond. Sierlijsten van kunststof of hout kun je niet aan elkaar hechten met gips. Daar gebruik je dan montagelijm of kit voor. Dit werkt prima, maar doordat de materialen niet hetzelfde zijn, ontstaan er op den duur makkelijker scheuren, barsten of kieren tussen de sierlijsten of tussen de sierlijsten en het plafond. Dat wil je natuurlijk niet, en dat is ook heel moeilijk te repareren.

Daarnaast is er in hout en kunststof een aanzienlijk kleiner assortiment beschikbaar. Het kan dus een hele geschikte keuze zijn, maar je hebt wel wat minder opties om uit te kiezen.

Tot slot is het goed om nog iets te zeggen over het prijsverschil. Men denkt vaak dat kunststof sierlijsten veel goedkoper zijn dan die van gips. Tot op zekere hoogte klopt dit – de sierlijsten die je in de bouwmarkt vindt zijn gemaakt van piepschuim (polystyreen) en een stuk goedkoper dan gips. Hier zie je echter ook een aanzienlijk verschil in kwaliteit (minder detail) en een minder uitgebreid assortiment. Andere soorten kunststof, zoals polyurethaan (PU), hebben een hogere kwaliteit maar zijn vaak ongeveer net zo duur als sierlijsten van gips.

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!