Soorten sierlijsten voor het plafond

In dit artikel gaan we in op verschillende soorten sierlijsten die bestaan. Daarmee helpen we je om een keuze te maken die bij jouw project past. We concentreren ons in dit artikel op sierlijsten voor op het plafond. Wil je graag sierlijsten op de wand aanbrengen? Check dan deze pagina voor meer informatie en tips!

Kooflijsten en perklijsten

Dit zijn de belangrijkste termen om te kennen als je sierlijsten gaat uitzoeken! Bijna alle sierlijsten kunnen opdelen in twee categorieën: kooflijsten en perklijsten.

Kooflijsten plaats je in de overgang van wand naar plafond – in de hoek dus. Deze hebben vaak een holle, gebogen vorm en worden gebruikt om de afwerking tussen plafond en muur te verbergen. Door kooflijsten op de juiste manier toe te passen (niet te groot en niet te klein) laat je de ruimte hoger lijken zonder het plafond er veel kleiner uit te laten zien.

Perklijsten gebruik je om een kader te maken op het plafond, meer naar binnen vanaf de wand gezien. Hiermee voeg extra reliëf toe aan het plafond. Zeker bij een groot plafond (van bijvoorbeeld de woon- of eetkamer) is dat een schitterende manier om het grote oppervlak te breken. Bovendien creëer je met perklijsten een mooi kader om een lichtpunt heen (met eventueel een sierlijk rozet in het midden).

Kooflijst langs een verlaagd stuk plafond met een perklijst erbij

Een veel gestelde vraag is: moet je altijd kooflijsten én perklijsten toepassen? Hier is natuurlijk geen simpel ja- of nee-antwoord op te geven. Op een klassiek plafond (van huizen tot ongeveer het jaar 1905) horen traditioneel gezien inderdaad beide soorten sierlijsten. Maar, wanneer je voor een modern interieur kiest is het geen probleem om van de traditie af te wijken. Alleen een kooflijst toepassen is bijvoorbeeld heel gebruikelijk als de lichtpunten niet in het midden van de ruimtes zitten. Alleen een perklijst gebruiken gebeurt ook vaak – vooral als je in een project een groot plafond wilt opbreken in vakken, maar het niet een al te klassieke draai wilt geven.

In modernere woningen (ongeveer van 1910 – 1940) is het gebruikelijk om in plaats van een kooflijst, een platte plint langs de rand van het plafond te plaatsen. Dit is een subtielere variant die wél de overgang tussen plafond en muur mooi wegwerkt, zonder er klassiek uit te zien.

Sierlijsten van verschillende formaten

Bij zowel kooflijsten als perklijsten, is het formaat het eerste om op te letten. Simpel gezegd: hoe groter de sierlijst, hoe meer die de aandacht trekt op jouw plafond. Hierbij spelen verschillende factoren mee. Het allerbelangrijkst is jouw eigen smaak. Wil je dat iedereen die binnenkomt omvergeblazen wordt door jouw stijlvolle plafond? Kies dan flink grote sierlijsten. Voor kooflijsten betekent dat ongeveer 12×12 centimeter of groter; voor perklijsten 10 centimeter of groter. Andersom kan het zijn dat je het graag subtiel houdt. Dan is het raadzaam om voor kooflijsten van ongeveer 8×8 centimeter te gaan, en perklijsten van maximaal 6 centimeter breed.

Een ander aspect waar je op kunt letten om het juiste formaat te bepalen, is de hoogte van het plafond. Bij plafonds van 3 meter hoog of hoger, moet je wel een kooflijst van minimaal 8 à 10 centimeter hoog toepassen om te zorgen dat die niet wegvalt op het plafond. Zo’n sierlijst lijkt misschien heel lomp als je er dicht op staat, maar op het plafond valt dat vaak enorm mee!

Bij erg lage plafonds daarentegen (minder dan 2.60 meter hoog) is het verstandig om een beetje voorzichtig te zijn. Door het lage plafond lijkt alles meer ‘op je af te komen’, waardoor een wat kleinere sierlijst veel geschikter is.

Tot slot is goed om te benoemen dat op klassieke plafonds vaak grotere en heftigere sierlijsten worden gebruikt dan in Jugendstil- of jaren ’30-woningen. Eigenlijk is het: hoe moderner, hoe subtieler. Ook dit is handig om rekening mee te houden, bijvoorbeeld aan de hand van het bouwjaar van de woning. Onze adviseurs kunnen je precies vertellen welke sierlijsten waarbij passen.

Sierlijsten in verschillende stijlen

Sierlijsten zijn een eeuwenoud product, en zijn daardoor met allerlei stijlperiodes mee ontwikkeld. In Nederland vind je vooral sierlijsten in grofweg drie stijlen: te beginnen met klassiek (barokke ontwerpen uit de Renaissance en de tijden van de Franse koningen Lodewijk XIV, XV en XVI). Ten tweede zien we sierlijsten die passen bij Jugendstil of Art Nouveau. En daarna zien we sierlijsten die passen bij de Nederlandse jaren ’30-stijl en Art Deco.

In woningen van voor het jaar 1900 kun je er meestal vanuit gaan dat de stijl klassiek is. Daarbij passen ronde vormen, grote sierlijsten, en eventueel zelfs bewerkte motieven van bladeren of bloemen op de sierlijsten. Zeker in hotels, restaurants en cafés kan een prachtig bewerkte sierlijst precies een extra chique uitstraling toevoegen.

Hoe nieuwer het pand, hoe minder uitbundig de sierlijsten meestal zijn. In wat recentere woningen uit bijvoorbeeld begin 1900 zie je vaak een wat rustigere variant van de klassieke stijl. Geen bloemen en bladeren (vaak alleen in de rozet in het midden van het plafond), maar wel robuuste en stevige sierlijsten. Vaak worden ook meerdere ‘lagen’ sierlijsten toegepast: een kooflijst langs de buitenkant, dan een brede perklijst, en dan nog een smallere perklijst daarbinnen. Hiermee vorm je het plafond net zoals je bijvoorbeeld een raam- of deuromlijsting maakt. Dit geeft een prachtig reliëf aan het oppervlak waardoor je er nooit op uitgekeken raakt!

Sierlijsten die passen bij Jugendstil en Art Nouveau zijn nog een stukje simpeler. Minder ronde vormen, meer scherpe lijnen en vooral wat plattere sierlijsten (die dus minder dik op het plafond zijn). Deze trend zet zich door in Art Deco en de jaren ’30. Daar zien we nog minder ronde vormen en meer scherpe lijnen. Kooflijsten worden in deze periodes eigenlijk bijna niet meer gebruikt – in plaats daarvan zien we de Amsterdamse plint/plafondplint vaak als alternatief.

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!