Wandverdelingen met sierlijsten van gips zijn helemaal in! Het gebruik van wandlijsten om kaders op de muur te maken is de afgelopen tijd een absolute trend. Bekende interieurvloggers zoals Interior Junkie en de Huismuts zijn hier een aantal jaar geleden al mee begonnen, maar de hype is zeker nog niet voorbij. 

Ga jij verhuizen naar een prachtige nieuwe woning waar wandlijsten jouw interieur compleet kunnen maken? Dan is dit artikel voor jou! We leggen je graag uit hoe je met wandlijsten een passend ontwerp maakt voor jouw wand. 

Wandlijsten – welke kies ik? 

Als je het internet afstruint op zoek naar wandlijsten, kom je erg veel verschillende opties tegen. Wandlijsten van gips, kunststof of hout, en in allerlei soorten en maten. Hoe weet je nou wat je moet kiezen? 

Aangezien het stucwerk op jouw wanden gemaakt is van gips, zorgen wandlijsten van gips voor een heel mooi geheel. Bovendien is gips het meest hittebestendig van deze drie materialen, waardoor gips het minst vervormt. Wil je een gebogen muur bekleden met sierlijsten? Dan is kunststof een betere optie. Hout kun je het best gebruiken voor de vloerplinten. 

Het formaat van wandlijsten die je kiest is voor een groot deel afhankelijk van jouw smaak. Ga in ieder geval voor een sierlijst die ten minste 3,5 centimeter breed is. Smallere sierlijsten kun je prima als toevoeging gebruiken, maar als je enkel één smalle wandlijst gebruikt valt die weg ten opzichte van een grote wand. 

De soort wandlijsten die je kiest hangt weer af van jouw eigen smaak. Voor een wat rustigere en modernere look kies je voor een symmetrische, niet al te dikke sierlijst zoals de L110. Wil je juist graag een beetje een klassieke uitstraling, ga dan voor een sierlijst die aan één kant dikker is dan aan de andere kant. Daarmee lijkt het alsof je ‘naar binnen kijkt’ zodra je ze op de muur plaatst zoals de L37

Perkvak met l37 maakt diepte

Hoe maak ik een ontwerp met wandlijsten? 

Nu je hebt bedacht welke sierlijsten je precies wilt gaan gebruiken, is het tijd om te bedenken hoe de vakken er op de muur uit moeten gaan zien. Over het algemeen is onze tip om voor een oneven aantal vakken te gaan. Dus 1, 3 of 5 vakken afhankelijk van het formaat van jouw wand. Bij een muur tot ongeveer 2 meter breed is één vak vaak het mooist (of drie smalle vakjes). Heb je een wand van 2,5 – 5 meter breed kun je het best kiezen voor drie vakken. Wij raden meestal aan om één breed vak te maken met aan weerszijden twee smallere vakjes. De smalle vakken zijn vaak ongeveer 1/3 van breedte van het brede vak. Houd rekening met tussenruimtes van 15 à 20 centimeter. 

We begrijpen dat het bepalen van een passend ontwerp niet makkelijk is. Het is bovendien lastig om in een blog uit te leggen wat het beste is voor jouw specifieke situatie. Daarom raden we je zeker aan even contact op te nemen met onze specialisten! Zij helpen je graag op weg met een mooi ontwerp op basis van foto’s en de afmetingen van jouw wand. 

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in wandlijsten voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!