Bij wandlijsten en sierlijsten denk je misschien aan ingewikkeld stucwerk, veel rommel en hoge kosten. Niets is minder waar! Tegenwoordig bestaan er vrijwel kant-en-klare oplossingen om sierlijsten op de wand te plaatsen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt. We gaan in op wat kant-en-klare wandlijsten zijn, hoe je ze kunt installeren en wat mooie ontwerpen zijn.

Kant en klare wandlijsten – gemakkelijke decoratie 

Vroeger werden wandlijsten en plafondlijsten “in het werk” gemaakt. Dat betekent dat een stukadoor met een mal door het natte stucwerk op het plafond ging om een lijstvorm te maken. Tijdrovend en kostbaar werk, wat je zeker niet makkelijk zelf doet. 

Daarom zijn kant en klare wandlijsten een geweldige uitkomst. Wandlijsten in stukken van 1-1,5 meter die je gewoon met montagekit op jouw muur kunt bevestigen. Even de naden tussen de wandlijsten dichtmaken met gips, en klaar! 

Lijst aanbrengen

Materialen voor kant en klare wandlijsten 

Je vindt wandlijsten in verschillende materialen. Het meest gebruikelijke en makkelijkste is gips. Wandlijsten van gips zijn stevig, hittebestendig, kunnen goed tegen temperatuurverschillen en zijn makkelijk te bevestigen.  

Wandlijsten van hout en kunststof zijn ook breed verkrijgbaar. Deze zijn een stuk moeilijker op elkaar aan te hechten, maar vaak iets lichter dan sierlijsten van gips. Een voordeel van wandlijsten van kunststof is de flexibiliteit. 

Stijlvolle ontwerpen voor kant en klare wandlijsten 

Als je kant en klare wandlijsten aanschaft, moet je natuurlijk nog een ontwerp bepalen. Ten eerste moet je een mooi profiel uitkiezen. Er zijn bij Het Schippertje tientallen sierlijsten in het assortiment. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, zijn de L110 en de L37 prachtige opties voor de meeste wanden. 

Als je eenmaal hebt gekozen welke kant en klare wandlijst je gaat gebruiken, moet je natuurlijk nog bedenken hoe je ze op de wand gaat plaatsen. Bij een brede wand (meer dan 3 meter breed) is het vaak mooi om twee smalle vakken aan de zijkanten te plaatsen en een breder vak in het midden. Is de wand smaller dan 3 meter, is het mooier om maar één of twee vakken te maken. 

Sierlijsten in woonkamer met bank

Installatie van kant en klare wandlijsten 

Kant en klare wandlijsten zijn gemakkelijk te installeren met montagekit en een beetje Uniflott gipslijm. In dit artikel vind je alle benodigdheden en een uitgebreid stappenplan om zelf mee aan de slag te gaan. Zo hebben binnen no time een prachtige decoratie met wandlijsten gemaakt! 

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in wandlijsten voor jouw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!