Wandlijsten

Het plaatsen van wandlijsten geeft een wand meer dimensie en daarmee een levendige, soms speelse uitstraling.

Je hebt ze vast wel eens gezien, wandlijsten op de muur. Misschien wel in een oud pand, een hotel, of misschien wel gewoon bij iemand thuis in jouw omgeving. Je zou kunnen zeggen dat het toepassen van wandlijsten inmiddels een eeuwen oude trend is, die ook niet meer zomaar zal verdwijnen. Wandlijsten zijn er om te blijven. En tegenwoordig zie je ze dus in veel verschillende soorten interieurs terugkomen. Het leuke aan het plaatsen van wandlijsten is; jij kan helemaal zelf bepalen hoe het ontwerp eruit komt te zien! Je kan jouw eigen creativiteit kwijt in het samenstellen van een ontwerp en dit bijvoorbeeld mooi afstemmen op de meubels die in de ruimte staan. Maar een hele belangrijke vraag voor jou is misschien wel: hoe kies ik de juiste wandlijsten die bij mij én mijn interieur passen? Geen zorgen, daar kunnen wij jou bij helpen!

Wandlijsten

Het plaatsen van wandlijsten geeft een wand meer dimensie en daarmee een levendige, soms speelse uitstraling.

Je hebt ze vast wel eens gezien, wandlijsten op de muur. Misschien wel in een oud pand, een hotel, of misschien wel gewoon bij iemand thuis in jouw omgeving. Je zou kunnen zeggen dat het toepassen van wandlijsten inmiddels een eeuwen oude trend is, die ook niet meer zomaar zal verdwijnen. Wandlijsten zijn er om te blijven. En tegenwoordig zie je ze dus in veel verschillende soorten interieurs terugkomen. Het leuke aan het plaatsen van wandlijsten is; jij kan helemaal zelf bepalen hoe het ontwerp eruit komt te zien! Je kan jouw eigen creativiteit kwijt in het samenstellen van een ontwerp en dit bijvoorbeeld mooi afstemmen op de meubels die in de ruimte staan. Maar een hele belangrijke vraag voor jou is misschien wel: hoe kies ik de juiste wandlijsten die bij mij én mijn interieur passen? Geen zorgen, daar kunnen wij jou bij helpen!

Resultaat 17–24 van de 28 resultaten wordt getoond

Wandlijsten in een woonkamer
Wandlijsten op een muur

De juiste wandlijst kiezen

Natuurlijk begrijpen wij dat het moeilijk kan zijn om te bepalen wat nou precies bij jou en jouw interieur past. Dit is afhankelijk van (veel) verschillende factoren. Denk hierbij aan: jouw eigen smaak, het bouwjaar van jouw woning, de hoogte van de plafonds, misschien ook wel het budget dat je hiervoor vrij hebt… Wij helpen je graag een handje!

Ten eerste zijn er veel verschillende soorten wandlijsten. Denk aan verschillende stijlen van klassiek tot modern, hele subtiele wandlijsten voor een klein wandje, of flinke sierlijsten die op een grote wand goed tot hun recht komen.

Ook kun je wandlijsten in allerlei verschillende materialen krijgen. Het meest gebruikelijke en meest duurzame materiaal is gips – alle sierlijsten van Het Schippertje zijn daarvan gemaakt. We hebben een artikel geschreven over de voor- en nadelen van de verschillende materialen, zodat je zelf kunt bepalen wat het best bij jouw project past!

Mocht jou de creativiteit ontbreken om zelf de juiste wandlijst en het juiste ontwerp te kiezen, dan is dat helemaal geen probleem. Wij helpen jou bij Het Schippertje graag op weg bij het kiezen van de juiste combinaties! Dit kan bij ons in de showroom, waar 6 dagen per week iemand aanwezig is om jou hierbij te helpen, maar dit kan ook gewoon lekker vanuit huis, per mail. Aan de hand van inspiratiefoto’s en een plattegrond van jouw woning kunnen wij jouw wensen snel achterhalen en helpen bij het bedenken van de juiste invulling. Mocht je uiteindelijk twijfelen tussen meerdere potentiële modellen, dan kun je altijd vrijblijvend gebruik maken van onze sample service. Zo kun je de verschillende modellen waarover jij twijfelt op je gemak thuis bekijken en vergelijken, om de juiste keuze te maken.

Wandlijst horizontaal geplaatst

Klassieke wandlijsten

Allereerst de klassieke wandlijsten. De wandlijst zelf is in dit geval vaak ‘gewoon’ een strakke wandlijst. Het gaat meer om wát je ermee doet. Hetgeen dat deze wandlijsten klassiek maakt is vaak de combinatie die je ermee maakt. Denk hierbij aan een opbouw die bestaat uit verschillende lagen wandlijsten, zowel onder als boven, buiten en binnen. Wat je vaak ook terug ziet komen in deze combinatie zijn ornamenten in de hoeken van de kaders.

Wandlijsten klassiek met bank

Strakke wandlijsten

Strakke wandlijsten hebben vaak slechts één of twee bollingen. Bij een symmetrische wandlijst zit deze in het midden, bij sommige wandlijsten zijn dit er bijvoorbeeld twee of meer naast elkaar.

Strakke wandlijsten zijn in vrijwel elk interieur toe te passen omdat ze zich aanpassen aan de rest van het interieur; denk hierbij aan de kleuren die worden gebruikt, de meubels en bijvoorbeeld kunst of verschillende materialen. Je kan ze dus als basis voor een klassiek interieur toepassen, maar ook in een modern interieur als sfeermaker.

Strakke wandlijsten op de muur

Bewerkte wandlijsten

Bewerkte wandlijsten zijn alle wandlijsten met een bewerkt design. Hierbij kun je denken aan een gevlochten lijst, een lijst met Romeinse blokjes of bijvoorbeeld een lijst waar een eiken- of laurierblad in is verwerkt. Deze lijsten vallen vrijwel allemaal ook onder klassieke (wand)lijsten.

Wij zien het niet vaak voorkomen dat bewerkte lijsten op de wand wordt gebruikt, alleen in huizen en panden die ouder zijn dan 120 jaar. Waar wij ze tegenwoordig steeds vaker toepassen is bijvoorbeeld in horeca gelegenheden, zoals een cocktailbar of een foodclub. Hier mag je natuurlijk wel uitpakken met het interieur om een verbluffende indruk achter te laten bij je bezoekers! De foto hiernaast is genomen bij wijnbar Ruby Rose in Utrecht.

Bewerkte wandlijsten bij Ruby Rose

Ruim assortiment wandlijsten

Het Schippertje heeft inmiddels jaren lange ervaring in het produceren en plaatsen van wandlijsten en heeft inmiddels een ruim assortiment aan wandlijsten. De wandlijsten hebben een eigen pagina in onze webshop, zodat het overzichtelijk is welke lijsten hier allemaal voor in aanmerking komen. Hier onder hebben wij vast een selectie gemaakt van de meest populaire wandlijsten:

Wandlijst type L66
Wandlijst type L37
Wandlijst type L110

Ben je eruit welke sierlijst en welk materiaal je voor wilt gaan? Dan is het tijd voor het leukste deel: een mooi ontwerp! Er zijn oneindig veel mogelijkheden, en wat mooi is hangt heel erg af van jouw smaak en hoe groot de wand is die je versiert. Wij helpen je graag met dit artikel, maar raden je ook zeker aan om eens langs te komen in onze showroom voor een advies.

Samengevatte uitleg voor het plaatsen van wandlijsten

Nadat je verliefd bent geworden op een mooie wandlijst en hebt bedacht welk ontwerp er op jouw wand moet komen, moeten ze natuurlijk gemonteerd worden. Ons montageteam kan dit voor je verzorgen, maar je kunt dit ook helemaal zelf doen! Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste stappen. Meer hulp nodig? Kijk dan eens naar ons artikel over wandlijsten monteren en onderhouden. Daarin staat met tekst én video uitgelegd hoe je dit klusje snel en gemakkelijk kunt klaren! Ook leggen we uit hoe je wandlijsten zo lang mogelijk mooi en netjes houdt.

Stap 1: Ontwerp bepalen
 • Potlood + gum 
 • Papier 
 • Liniaal
 • Creativiteit

Bedenk hoe jij wil dat het ontwerp eruit komt te zien en probeer dit op schaal uit te tekenen. Dit kan ouderwets met potlood en papier, maar dit kan natuurlijk ook op de computer als je dat fijner vindt. 

Bepaal hierbij welke afstanden je aan wilt houden tussen de wandlijsten zelf, tussen de wandlijsten en het plafond en tussen de wandlijsten en de vloer(plint). Het is belangrijk dat deze afstanden allemaal gelijk zijn, voor een symmetrisch resultaat. Hou hierbij rekening met mogelijke obstakels zoals bijvoorbeeld lichtschakelaars of stopcontacten.

Stap 2: Voorbereiding
 • Trap of rolsteiger (afhankelijk van de hoogte van het plafond)
 • Waterpas of kruislijnlaser 
 • Spatlijn 

In deze stap vertaal je het ontwerp naar de muur. Zorg ervoor dat je dit met uiterste precisie doet. Neem je tijd en controleer goed of je alle maten juist hebt overgenomen. Je kan het ontwerp even als proef op de muur uittekenen met schilders tape, hier kun je indien nodig nog wat mee schuiven.

Stap 3: Installatie
 • Wandlijsten 
 • Vochtige doek
 • Zaag
 • Verstekbak 
 • Schuurpapier 
 • Montagelijm
Stap 4: Afwerking
 • Uniflott
 • Water
 • Schuursponsje
 • Acrylaatkit
 • Schuurpapier

Hulp nodig bij het uitzoeken of plaatsen van wandlijsten?

Het Schippertje is er gelukkig ook om te adviseren bij het uitzoeken- en het plaatsen van wandlijsten. Zo kunnen wij jou hier, in onze showroom, verlenen van één op één advies, maar dit kan eventueel ook per mail. Aan de hand van een plattegrond van de woning en inspiratiefoto’s kunnen wij al een vrij duidelijk beeld krijgen van jouw wensen. Wij vertalen dit naar een passende verdeling op jouw muur en kunnen je eventueel precies vertellen hoeveel je nodig hebt en welke afmetingen je aan kan houden bij het plaatsen van de wandlijsten.

Veel gestelde vragen over wandlijsten

Heb je na het doorlezen van deze pagina nog vragen waarvan je het antwoord nog niet hebt kunnen vinden? Hieronder hebben wij  een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen en het antwoord hierop. Staat het antwoord op jouw vraag hier ook niet tussen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Waar hou je rekening mee bij het selecteren van wandlijsten?
 • Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het selecteren van de juiste wandlijsten. Wat vooral belangrijk is, is om te weten wat jij mooi vindt. Aan de hand daarvan kun je gaan filteren naar wat ook bij jouw woning en stijl past. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de hoogte van het plafond, de lengte van de muur en eventuele bijzonderheden zoals grote meubels waar omheen gewerkt moet worden.
Welk type wandlijst past bij mijn woning?
 • In onze webshop hebben wij vast een selectie gemaakt van de meest populaire wandlijsten. De wandlijsten die hier tussen staan zijn gangbaar voor vrijwel elk interieur, zowel modern als klassiek. Ook hebben wij veel voorbeelden op onze website van interieurs, waar deze verschillende wandlijsten zijn toegepast, zodat je een goed voorbeeld hebt van hoe deze er in het echt uitzien. Mocht je de wandlijst liever in het echt zien, in jouw woning, dan is het altijd mogelijk om verschillende samples bij ons aan te vragen.
Hoe werkt het plaatsen van wandlijsten?
 • Het plaatsen van wandlijsten is voor de één een vrij simpele klus, voor de ander is dit wat complexer. Om je een duidelijk beeld te geven van hoe dit in zijn werk gaat, hebben wij hiervoor een instructievideo opgenomen. Ook hebben wij een tekstuele handleiding die je kan gebruiken tijdens het plaatsen van wandlijsten. Mocht je aan de hand van deze uitleg/video nog vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Welke materialen heb ik nodig om wandlijsten te plaatsen?
 • Voor het plaatsen van wandlijsten heb je nodig: 

  • Wandlijsten
  • Rolmaat
  • Waterpas 
  • Potlood 
  • Vochtige spons of doek
  • Verstekbak
  • Trap of rolsteiger
  • Zaag 
  • Schuurpapier 
  • Kitspuit
  • Montagelijm
  • Vulgips
  • Acrylaatkit
  • Platte kwast