Een ontwerp met wandlijsten maken

Heb je besloten om wandlijsten toe te voegen aan het interieur van jouw woning, horecagelegenheid of bedrijfspand? Maar kom je er nog niet helemaal uit waar je de wandlijsten precies wilt plaatsen, en wat een passend ontwerp is voor jouw project? Wij helpen je graag op weg!

Mocht je nog twijfelen welke soort of materiaal sierlijsten je wilt gaan gebruiken, check dan even onze artikelen over soorten en stijlen van sierlijsten en over de verschillende mogelijke materialen. Ben je er helemaal uit? Dan is het tijd om naar de tekentafel te gaan voor een mooi ontwerp!

Het maken van een verdeling van sierlijsten op de wand is niet moeilijk, maar wel even een zorgvuldig klusje. Kom je er zelf niet uit, helpen wij je ook graag telefonisch, per mail of in onze showroom. In dit artikel geven we je alvast een heleboel tips mee zodat je zelf aan de slag kunt.

Ontwerp met wandlijsten – het maken van een stijlvolle verdeling

Om te beginnen is het belangrijkste om te bepalen op welke wand(en) je graag sierlijsten wilt plaatsen. Vaak zie je wandlijsten achter de bank, op een lange wand in de eetkamer, of in de slaapkamer achter het bed. In principe kun je bijna voor elke wand wel een mooi ontwerp maken, maar voel je niet verplicht om elke wand in een ruimte te voorzien van sierlijsten. Juist door één of twee wanden te versieren, springt het ontwerp er mooi uit in de rest van je interieur, zonder overheersend te worden.
Hoe je vervolgens de wandlijsten verdeelt over de wand is heel vrij. Een belangrijk principe is wel symmetrie. Waar mogelijk is het stijlvol om te zorgen dat je ontwerp symmetrisch is op de wand. Als je twee wanden tegenover elkaar voorziet van wandlijsten, is het ook mooi om die twee wandverdelingen zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Symmetrie op de wand en in de ruimte maakt het ontwerp rustig, subtiel en chique.

Daarnaast is het mooi om met wandlijsten, waar mogelijk, de hoogte van de ruimte te benadrukken. Om dat te doen is het raadzaam om té brede vakken te vermijden. Op bijvoorbeeld een wand van 2,5 meter breed, is het mooier om twee vakken met wandlijsten te maken dan één groot en breed vlak. En zeker op een grote wand in een eet- of zitkamer (vaak tussen de 4 en 6 meter breed), is het mooi om in ieder geval drie vlakken te maken op de muur. Om wat extra stijl en reliëf aan te brengen raden wij meestal aan om twee smalle vakken (aan de buitenkant) en een breed vak (in het midden) te creëren. Daarmee benadruk je meestal ook nog de vorm van de bank, eettafel of het bed en de smalle stroken die daarnaast overblijven.

Een andere afweging om te maken, is of je de wand ook verticaal wilt verdelen in meerdere delen. Meestal zien we dat in de vorm van een lambrisering, waar je aan de onderkant van de muur kleine vakjes maakt, daarboven een horizontale lijn, en daarboven een wandverdeling met grotere vakken. Dit is prachtig om te doen, echter verlies je hiermee wel wat hoogte in de wand. Wij raden aan dit alleen te doen bij wanden die 2,80m of hoger zijn, om op mooie verhoudingen uit te komen. Bij wanden die hoger zijn dan 3,20m is het juist belangrijk om deze verdeling te maken, anders worden de vakken te groot en de wand daarmee te leeg.

Ontwerp met wandlijsten – het maken van een stijlvolle verdeling

Nu je een idee hebt van een ontwerp, geven we ook graag nog wat tips over de afmetingen. Aangezien elke wand een andere afmeting heeft, kunnen we niet één advies geven over hoe groot een vak moet zijn. Wel houden we richtlijnen aan voor de ruimtes tussen de vakken. Als je weet hoeveel ruimte je tussen elk vak wilt laten, weet je ook hoeveel ruimte er nog voor de vakken zelf overblijft. De richtlijn hiervoor is tussen de 10 en 20 centimeter. Bij smallere sierlijsten van 2-4 cm breed is het mooi om wat minder tussenruimte te laten; bredere sierlijsten hebben iets meer ruimte nodig om mooi tot hun recht te komen, dus dan is het raadzaam om 15-20 cm te hanteren.
We kunnen ook nog wat advies geven over de verhoudingen. Stel, jouw ontwerp bevat twee smalle vakken aan de buitenkant en een breed vak in het midden. Mooi is dan om te zorgen dat de smalle vakken ongeveer 1/3 zo breed zijn als het brede vak. Dus bijvoorbeeld 60cm voor de smalle vakken en 180cm voor het brede vak. Deze verhouding zorgt voor een mooi resultaat. Uiteraard kun je hier kleine aanpassingen in maken om te zorgen dat het perfect aansluit bij jouw meubilair.

Kies je voor een lambrisering, zien we vaak dat het onderste deel iets hoger dan 1/3 is van het bovenste deel. Dat betekent dat als je een wand hebt van 300cm hoog, de lambrisering ongeveer op een hoogte van 80-90 centimeter komt.

Afmetingen van wandverdeling uitrekenen
Wij begrijpen dat het moeilijk is om op basis van dit artikel het perfecte ontwerp voor jouw wand te maken. Kom je er niet helemaal uit, helpen onze adviseurs je graag verder! Wij kunnen telefonisch, per mail of in onze showroom met je meedenken over de precieze afmetingen en verhoudingen die naadloos aansluiten bij jouw interieur en smaak. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!