Materialen voor wandlijsten

Wandlijsten bestaan al eeuwenlang. Het is dus niet gek dat er in de loop der jaren allerlei materialen zijn uitgeprobeerd om de mooiste, meest bestendige en meest voordelige sierlijsten te produceren.

Oorspronkelijk (in de Griekse en Romeinse oudheid) werden de meeste decoraties gemaakt van steensoorten, zoals marmer. Dit is echter enorm kostbaar en bewerkelijk. Gips bood daarvoor een relatief goedkope en makkelijk te bewerken oplossing. Ook zie je af en toe wandlijsten en sierlijsten van allerlei soorten hout. De laatste decennia zijn ze bovendien in verschillende soorten kunststof te verkrijgen. Op deze pagina leggen we de voor- en nadelen van de verschillende materialen uit.

Gips – de voor- en nadelen

Gips is verreweg het meest gebruikte materiaal voor wandlijsten en sierlijsten. En daar zijn genoeg redenen voor!

Voordelen

Het allerbelangrijkste voordeel van gips is dat het enorm makkelijk en snel te bewerken is. Daardoor kan het snel geproduceerd worden, makkelijk gemonteerd worden en kun je het goed repareren. Gips is gemakkelijk met water vloeibaar te maken en in een mal te gieten (iets dat bijvoorbeeld met hout niet mogelijk is). Gips is ook makkelijk door te zagen.

Een tweede voordeel is dat het stucwerk op de wand of het plafond ook altijd van gips is gemaakt. Door sierlijsten van gips te gebruiken, behoud je dus eenheid qua materiaal dat je gebruikt. Dat betekent ook dat je gipsen wandlijsten heel makkelijk kunt repareren als er een kleine beschadiging is ontstaan, door het gewoon weer aan te helen met wat gips.

Ten derde: gips is enorm duurzaam! Aan het produceren van gipsen wandlijsten komen maar heel weinig grondstoffen te pas. Gipspoeder (gemaakt vanuit natuurlijk voorkomend gips) en water is alles wat er nodig is. Bovendien is gips volledig circulair en herbruikbaar. Dat maakt gips (zeker vergeleken met kunststof) een heel duurzame en milieubewuste keuze. Tot slot is het niet voor niets dat wanden en plafonds van gipsplaten worden gemaakt – gips is namelijk brandwerend.

Nadeel

Als nadeel van gips noemt men vaak de breekbaarheid. Tot op zekere hoogte klopt dat – vergeleken met hout of kunststof is gips inderdaad een wat kwetsbaarder materiaal. Dit geldt vooral vóórdat de wandlijst op de muur is gemonteerd. Dan moet je zeker extra voorzichtig zijn met gips. Echter, als de sierlijst eenmaal geplaatst is, is het gips bijna net zo sterk als andere materialen en gaat het zeker niet zomaar kapot. Rondslingerend speelgoed van kinderen hoeft dus zeker geen bezwaar te zijn om voor gipsen sierlijsten te kiezen!

Kunststof – de voor- en nadelen

Sierlijsten en wandlijsten van kunststof zie je tegenwoordig vrij veel. We kunnen eigenlijk twee soorten onderscheiden: sierlijsten van polystyreen (piepschuim) en van polyurethaan (PU).

Piepschuim (polystyreen)

Sierlijsten van piepschuim vind je in de bouwmarkt. Deze zijn goedkoop, licht en flexibel. Het nadeel is dat deze sierlijsten vaak een stuk minder gedetailleerd zijn en dat er maar een beperkt assortiment van verkrijgbaar is. Bovendien is piepschuim een materiaal dat heel gemakkelijk beschadigd raakt.

PU (polyurethaan)

Wandlijsten van PU zijn vaak van een stuk hogere kwaliteit. Dit is een harder, steviger type kunststof. Daardoor raakt het veel minder snel beschadigd dan piepschuim en zijn de ontwerpen een stuk gedetailleerder. Dit terwijl het nog steeds heel licht en flexibel is. Het grote verschil zit in de prijs – sierlijsten van PU zijn vaak ongeveer dezelfde prijs als die van gips.

Een nadeel van alle soorten kunststof sierlijsten is dat de aanhechtingen tussen twee stukken wandlijst moeilijker af te werken zijn. Waar je bij gipsen sierlijsten gewoon wat gips in de overgang smeert, moet je bij kunststof wandlijsten met kit aan de slag. Je gebruikt dus allerlei verschillende materialen op elkaar, waardoor het moeilijker is om een écht strak resultaat te maken. Bovendien is kunststof iets gevoeliger voor verschillen in temperatuur, waardoor je gemakkelijker na een aantal jaar scheurvorming krijgt dan bij gips.

Er zijn een aantal situaties waar het heel verstandig is om voor kunststof te gaan. Als je een plafond hebt dat heel weinig gewicht kan dragen (zoals een systeemplafond), is de lichtheid van kunststof echt een voordeel. En ook als je de sierlijsten of wandlijsten graag op een kromme of gebogen wand wilt plaatsen, is kunststof met zijn flexibiliteit de beste keuze

Hout – de voor- en nadelen

Tot slot gaan we nog even in op sierlijsten van hout.

Hierin is vaak maar een beperkt assortiment, doordat hout een moeilijk en kostbaar product is om te bewerken. Bovendien is hout erg gevoelig voor wisselingen in temperatuur en vochtigheid, waardoor er vergeleken met andere materialen gemakkelijk scheuren tussen de wandlijsten ontstaan.

Een goede reden om voor houten sierlijsten te kiezen, is wanneer je de wandlijsten op een erg kwetsbare plek wilt plaatsen. Bijvoorbeeld de lijsten om een deur heen, of de vloerplinten, kun je het best van hout maken. Hier wordt veel tegenaan gestoten en daarvoor zijn kunststof en gips toch nét te kwetsbaar.

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!