Soorten wandlijsten

Het toepassen van wandlijsten is een eeuwenoude trend. Je vond ze in het oude Griekenland en het Romeinse rijk, ziet ze terug in het paleis van Versailles en in Nederland in alle oude binnensteden door het land. Tussen de jaren ’60 en 2010 waren deze schitterende decoraties even uit de stijl – maar ze zijn weer helemaal terug!

Als je hier bent beland, vraag je je vast af welke soorten wandlijsten er allemaal zijn, en welke dan het beste aansluiten bij jouw woning. Dat is niet makkelijk als je je hier nog nooit in hebt verdiept! Wij helpen je graag een eindje op weg.

Wandlijsten in klassieke stijl

De soorten en stijlen sierlijsten zijn door de jaren heen langzaam veranderd. Een bepaalde stijl komt dan ook overeen met een bepaalde periode. In woningen van voor 1900 zien we eigenlijk met name heel klassieke stijlen. Oorspronkelijke stijlen uit de Griekse oudheid, maar vooral sterk beïnvloed door de Franse en Italiaanse barok. Deze klassieke stijlen herken je aan grote profielen, meerdere lagen van sierlijsten, en wandlijsten gedecoreerd met vormen van bloemen en bladeren. Leeuwenkoppen, eikenbladeren, laurierbladeren en rozen komen steeds terug. Deze zware soorten sierlijsten komen het best tot hun recht in woningen of horecazaken die nog heel klassiek ingericht zijn. Denk aan oude herenhuizen in Amsterdam, Utrecht of Den Haag, chique hotels of restaurants, of paleizen en landhuizen.

Klassieke plafondlijsten en wandlijsten in De rode Leeuw van gips

Zijn leeuwenkoppen, engeltjes en rozen nu niet helemaal jouw smaak? Maar wil je wel wandlijsten aanbrengen die passen bij het klassieke karakter van jouw woning? Dan hebben we gelukkig ook veel subtielere ontwerpen met wél een klassiek uiterlijk, zonder een al te bombastische sfeer neer te zetten (en zonder meteen het hele bouwbudget op te gebruiken). Met één of twee lagen van mooie wandlijsten creëer je binnen no-time een muurdecoratie die jouw woning een compleet nieuw gezicht geeft. Klassieke, maar subtiele wandlijsten herken je aan ronde vormen (niet al teveel vierkante vormen of scherpe hoeken). Ze zijn meestal zo’n 4-6 centimeter breed, zoals de L110 of de L106. Op deze pagina geven we advies over hoe je deze sierlijsten in een mooi ontwerp kunt omzetten.

Wandlijsten in Art Nouveau en Jugendstil stijl

Na de 19e eeuw veranderen de stijlen van sierlijsten snel. In de jaren 1900-1910 zien we nog klassieke stijlen, maar zien we ook al Art Nouveau of Jugendstil gebruikt worden. Zie je dat jouw woning in die stijl is gebouwd? Dan is het leuk om daar in de wandlijsten ook rekening mee te houden! Gelukkig is dat niet moeilijk. Wat betreft ornamenten is Jugendstil een heel unieke stijl, maar qua sierlijsten kenmerkt de stijl zich vooral door subtiliteit. Vergelijkbare ronden vormen als in de klassieke tijd worden toegepast, maar kleiner, fijner en met minder bombast. Jugendstil en Art Nouveau concentreren zich daarmee meer op lijnenspellen. Meerdere lagen met relatief smalle wandlijsten passen daar dus heel erg goed bij! Verder zijn wandlijsten in deze stijlen vaak iets ‘platter’, dus dichter bij de wand dan klassieke wandlijsten. Kies bijvoorbeeld voor de L2, de L31a, de L49 of de L66.

Wandlijsten in Art Deco stijl

Na de jaren ’20 gaan Jugendstil en Art Nouveau langzaam over in Art Deco. Deze stijl is nog een stukje soberder. Hier is weinig klassieks meer in terug te zien – strakke lijnen, rechte hoeken en vierkante vormen. Lijnenspel en geometrie staan centraal in ontwerpen in de Art Nouveau-stijl. Sierlijsten als de L120, L66, L2 en de L106, zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Wil je dat jouw wanddecoratie echt Art Deco ademt? Maak dan vierkante vormpjes zoals hier te zien.

wandlijsten van gips

Wandlijst L120

1,4 x 0,8 x 100cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L2

3,5 x 2 x 120cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L106

5,5 x 2,5 x 120cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L120

1,4 x 0,8 x 100cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L2

3,5 x 2 x 120cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L106

5,5 x 2,5 x 120cm

lijsten voor op de wand

Na deze periode zijn er geen nieuwe stijlen wanddecoratie meer langsgekomen. Wel zien we dat klassieke en hypermoderne stijlen ook in nieuwbouwwoningen steeds meer gemengd worden. Dat is goed nieuws als je wandlijsten mooi vindt! Dat betekent namelijk dat ook in een nieuwbouwwoning, een subtiele versiering van een muur met wandlijsten uitermate geschikt is. Raadzaam is om in dit geval erg subtiele, maar klassiek ontworpen sierlijsten te gebruiken. Zo geef je jouw woning een klassieke knipoog zonder helemaal uit de toon te vallen bij een modern interieur.

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!