Wandlijsten monteren, repareren en onderhouden

Het is zover: je hebt bepaald welk type wandlijsten je wilt en met welk ontwerp je die wilt gaan plaatsen op jouw muur. Nu hoeven ze alleen nog maar gemonteerd te worden!

Dit kan een intimiderend klusje lijken, maar in de werkelijkheid valt het wel mee. Het plaatsen van wandlijsten gebeurt met montagekit, een heel makkelijk materiaal. Het is vooral een kwestie van goed meten en tekenen voordat je gaat plaatsen – voorbereiding is alles.

Op deze pagina leggen we je van A tot Z uit hoe je op de beste manier wandlijsten kunt plaatsen. In dit andere artikel vind je ook een aantal video’s waarin je alle stappen ziet.

Stap 1: Ontwerp uittekenen

Planning is key en bespraart je een hoop tijd en zorgen, in dit geval. Om een planning te maken heb je de afmetingen van jouw muur (of muren) nodig. Je moet weten hoe breed de muur is in centimeters, en hoe hoog het plafond is. Ook moet je weten waar eventuele obstakels zich bevinden, zoals: stopcontacten, lichtschakelaars, etc. Met deze informatie kun je het ontwerp gaan bepalen. Jouw wensen staan hierin natuurlijk centraal. Hier zie je een simpel voorbeeld van een ontwerp.

Hieronder geven wij je een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van jouw ontwerp:

  • Check of je de exacte afmetingen hebt vanaf de vloer tot het plafond, en vanaf de linker- tot de rechterkant van de muur. Heb je alle afstanden tot stopcontacten e.d. opgeschreven?
  • Tussen alle vakken raden wij aan om minimaal 10 en maximaal 20 centimeter aan te houden. Zo blijft het een mooi geheel en krijg je geen ‘losse’ ‘vakken die een eigen leven leiden op de muur.
  • De kaders hoeven niet allemaal even groot te zijn, wil je variatie in de breedtes van de vakken? Varieer dan tussen smal en breed. Voor een geordend gevoel hou je wel dezelfde breedte aan voor zowel de smalle, als de bredere vakken.
  • Wil je graag een TV of kunst in één van de bredere vakken ophangen? Zorg dan dat het vak hier breed genoeg voor is.

Ben je tevreden over het ontwerp dat je hebt uitgetekend? Check dan of je alle maten juist hebt opgeschreven en teken de vakken met schilders tape uit op de muur. Hiermee kun je nog schuiven als je toch nog niet helemaal tevreden bent wanneer je het op de muur ziet.

Stap 2: Voorbereiden op het monteren

  • Trap of rolsteiger (afhankelijk van de hoogte van het plafond)
  • Waterpas of kruislijnlaser
  • Spatlijn

In deze stap ga je de uitvoering van het plaatsen van de wandlijsten voorbereiden.

Loop door de kamer met een rolmaat en een potlood en markeer waar alle verticale lijnen zullen komen. Doe hetzelfde met de horizontale lijnen op de muur. De muren zullen nu gevuld zijn met markeringen die de plekken aanduiden waar de wandlijsten komen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf, kun je het beste gebruik maken van een kruislijnlaser die de lijnen projecteert op de muur. Het gebruik van zo’n laser scheelt een hoop werk en tijd en kan door de hele ruimte gebruikt worden. Zo kunnen de muren die tegenover elkaar staan perfect gespiegeld worden.

Stap 3: Installatie van de wandlijsten

  • Wandlijsten
  • Vochtige doek
  • Rolmaat
  • Potlood
  • Zaag
  • Verstekbak
  • Schuurpapier
  • Montagelijm (en kitspuit)

Voor de uitvoering van stap 3 raden wij je aan om de stappen te doorlopen die je ziet in onze instructievideo voor het plaatsen van wandlijsten.

Hieronder volgt de tekstuele uitleg:

Zorg ervoor dat zowel de wand, als de wandlijsten, stof- en vetvrij zijn. Dit doe je door ze allebei af te nemen met een lichtvochtige doek.

Wij raden je aan om te beginnen met het zagen van de uitwendige verstekken, zodat de hoeken er vast zijn.

De lange kanten, de verticale lijnen van de kaders, die kunnen alvast in zijn geheel geplakt worden. De korte kanten, de horizontale lijnen, die zullen waarschijnlijk op maat gezaagd moeten worden.

Schuur de uiteinden van de lijsten licht op nadat je deze gezaagd hebt, dit zorgt voor een strakker eindresultaat.

Plaats de wandlijsten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. De naden tussen de lijsten worden in stap 4 opgevuld met Uniflott, dat hoef je nu nog niet te doen.

Zodra alle kaders zoals gewenst op de muur geplaatst zijn, kun je door naar stap 4!

Stap 4: wandlijst afwerken

  • Uniflott
  • Water
  • Acrylaatkit
  • Sponsje
  • Schuurpapier

Gefeliciteerd, je bent bij stap 4, de laatste stap beland! Dit betekent dat je de afwerking van de lijsten gaat verzorgen.

Begin met het opvullen van de naden tussen alle wandlijsten. Dit doe je met Uniflott. Uniflott is gipspoeder, dat je moet aanmaken met water. De instructies hiervoor kun je bekijken in onze instructievideo. Smeer de Uniflott goed op de naden en gebruik een natte kwast om de ‘pasta’ al zoveel mogelijk uit te vlakken. Na een paar uur is de Uniflott hard genoeg om licht op te schuren voor een glad resultaat.

De naden tussen de wandlijsten en de muur ga je afkitten met Acrylaatkit, ofwel ‘schilderskit’. Het fijnste is om de kit in een kitspuit te bevestigen, en zo een dunne laag kit langs de randen aan te brengen. Voor een mooi, glad effect kun je hier overheen gaan met een natte vinger, of een nat schuursponsje.

Zodra alle naden afgekit zijn raden wij aan om zéker 3 dagen te wachten om alles te schilderen. Als de kit nog niet volledig uitgehard is, en je schildert hier al overheen, dan loop je het risico dat de verf scheurvorming gaat vertonen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Check altijd wat de minimale droogtijd is van de kit die jij gebruikt.

Repareren en onderhouden van wandlijsten

Nu de wandlijsten op je muur zitten en mooi geschilderd zijn, is het vooral tijd om van het resultaat te genieten!

Met de jaren kan het zijn dat er door een ongelukje een beschadiging ontstaat op je wandlijsten. Door er bijvoorbeeld met iets scherps tegenaan te stoten, of doordat er water op is beland. Dan is het handig om te weten hoe je de sierlijsten het beste kunt repareren en herstellen!

Kleine verkleuringen kun je het beste gewoon overschilderen. Is een heel groot stuk sierlijst verkleurd, of zit er bijvoorbeeld vocht achter? Dan kun je het best een ruim stuk van de wandlijst er tussenuit halen (voorzichtig met een zaag en plamuurmes) en er een nieuw stuk sierlijst tussen zetten om daarna alles weer over te schilderen.

In het geval van kleine beschadigingen, waar er bijvoorbeeld een klein hoekje van een sierlijst is afgebroken, kun je dat het beste herstellen met wat gipslijm (bijvoorbeeld Uniflott of Fix&Finish). Als de beschadiging groter is dan 1cm is het beter om dat stukje sierlijst te vervangen zoals hierboven uitgelegd. Hele kleine beschadigingen zijn vaak wel op te lossen met een schuurpapiertje en een likje verf!

Om te zorgen dat reparatie zo min mogelijk nodig is, is het belangrijk om de sierlijsten goed te onderhouden. Gelukkig is dat niet veel werk! Het belangrijkste is om de wandlijsten, zodra de lijm droog is, goed te schilderen. Daarmee zorg je dat er geen vuil of vocht de sierlijst kan aantasten. Neem ook de wandlijsten regelmatig even met een droge doek af om stof weg te halen. Verder is het raadzaam om te zorgen dat de sierlijsten niet in aanraking komen met water. Als je deze tips volgt blijven de sierlijsten tot wel tientallen jaren netjes!

Sierlijsten in de woonkamer bij Annerike Roberte
Contact

Bent u ook geïnteresseerd in sierlijsten voor uw woning? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341-418461. Wij voorzien u graag van specialistisch advies, toegespitst op uw project en uw wensen. Voor meer inspiratie kunt u ook kosteloos ons boek aanvragen of eens langskomen in onze showroom. Daar kunt u ons hele assortiment bewonderen en zelfs een aantal complete voorbeeldwanden- en plafonds zien!