woningverkoop in februari opnieuw omhoog

Net als in januari zijn er ook in februari meer woningen verkocht dan in dezelfde maand verleden jaar. Het Kadaster registreerde in de maand februari 10.030 verkochte woningen dat is een stijging van 27 procent t.o.v. een jaar eerder. In februari 2013 werden er 7879 huizen verkocht. In januari nam de woningverkoop al ruim met 42 procent toe ten opzichte van een jaar eerder terwijl er juist in december een daling werd constateert.

De stijging van verkochte woningen waren voor alle woningtypen  en in alle provincies. De grootste stijging zat hem bij de vrijstaande woningen, 38 procent. Bij twee-onder-een-kapwoningen was de stijging het minste toegenomen, een stijging van 18 procent. De provincie met de grootste stijging verkochte woningen was de provincie Noord-Brabant. De provincie die de laagste stijging noteerde was de provincie Flevoland. De woningverkoop steeg met 11.8 procent.

Makelaarsorganisatie NVM bevestigde al eerder dat de woningmarkt zich aan het herstellen is en beter doet dan 12 maanden geleden. De NVM komt in april met meer concrete cijfers maar positivisme overheerst bij de makelaars. Er zit een verschil in meting van de huizenverkoop tussen Het Kadaster en de NVM. De NVM baseert zich bij zijn woningmarktcijfers altijd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. Het Kadaster kijkt naar het moment van overdracht bij de notaris. Dat is gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 maanden later.

Het aantal gedwongen huizenverkopen is vorige maand wel toegenomen. In totaal vonden 132 executieveilingen plaats, tegen 122 in februari vorig jaar.

0 448