Jugendstil

Jugendstil ornament in de woonkamer
Jugendstil ornament in de keuken

Jugendstil bij Het Schippertje

Jugendstil is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 een grote opmars maakte in Europa. Dit was vooral terug te zien in de schilderkunst en vervolgens de architectuur met de daarop aangesloten ornamentele plafonds. Deze stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.

De naam Jugendstil vindt zijn oorsprong in het weekblad ‘Die Jugend’ dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Voor verwante stromingen die in elders in Europa tot bloei kwamen zijn ook andere termen in gebruik, waarvan er één, Art Nouveau, evenals Jugendstil een overkoepelende term is geworden. Art Nouveau bleef vooral in België en Frankrijk, terwijl Jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. Desondanks zijn in het Nederlands beide aanduidingen in gebruik.

Jugendstil bezet een belangrijke plaats in het assortiment van Het Schippertje. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van deze prachtige stijl.

Op deze afbeeldingen is het plafond te zien van een woning te Voorburg. Ook hier is een mooie strakke kooflijst geplaatst die goed bij het rustige geheel past. Bovendien is er gekozen voor twee perklijsten van verschillende grootte. Bij de binnenste perklijst zijn ook bijpassende hoekstukken bevestigd. Centraal staat het grote rozet tegen het midden van het plafond: de R440. Dit ornament is één van de mooiste voorbeelden van Jugendstil uit ons assortiment en sluit perfect aan bij de hoekstukken.

ornamenten sierlijsten jugendstil

De foto die u hier ziet is gemaakt in een prachtig huis in Harderwijk. In de overgang van wand naar plafond is een kooflijst geplaatst en tegen het plafond is een perklijst bevestigd. In de hoek is deze perklijst uitgebreid met een Jugendstil hoekstuk, bestaande uit drie gestileerde bloemen. Dit soort minimalistische, gestileerde figuren zijn kenmerkend voor deze stijl.

ornamenten sierlijsten jugendstil

Jugendstil projecten

Naast particuliere projecten houdt Het Schippertje zich veel bezig met horecapanden. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden waar Jugendstil is toegepast in restaurants en hotels. De linker- en middelste foto hieronder zijn gemaakt bij het Hotel Amicitia in Sneek. Daar heeft Het Schippertje zowel wanddecoratie als plafondornamenten aangebracht. U ziet ook gelijk hoe divers Jugendstil kan zijn: in dit project is de decoratie veel meer aanwezig dan in de hierboven genoemde woonhuizen.

Ook de afbeelding rechts laat zien dat Jugendstil best uitbundig kan zijn. Dit plafond is geplaatst in Grand Café de Boterlap te Harderwijk.

ornamenten sierlijsten jugendstil
jugedstil stijl ornamenten
jugendstil stijl plafond met bloemen montuur en vrouwelijk gezicht

Links ziet u nog een overzicht van het plafond in het Amicitia Hotel. De andere foto’s zijn gemaakt in de oude showroom van Het Schippertje. Deze plafonds zijn een goed voorbeeld van de mogelijkheden van Het Schippertje in Jugendstil.

jugendstil stijl plafond in een restaurant met een grote baan aan bloemsteel motief
ornamenten sierlijsten jugendstil
ornamenten sierlijsten jugendstil

Tenslotte produceert Het Schippertje een aantal bijzondere restauratierozetten uit de Silberling-collectie. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden:

voorbeeld van een jugendstil stijl ornament, perklijst en hoekstuk
voorbeeld van jugenstil plafond
ornamenten sierlijsten jugendstil
omschrijving van de afstanden en de maten van jugendstil plafond 9
ornamenten sierlijsten jugendstil

Contact

Bent u geïnteresseerd in Jugendstil ornamenten en bijpassende sierlijsten? Of bent u benieuwd wat Het Schippertje voor andere stijlen kan betekenen? Bekijk dan de rest van het assortiment hier op de website, vraag de brochure aan of kom langs in onze showroom! Wij voorzien u daar graag van advies op maat en een professionele blik op uw project. Meer advies nodig over Jugendstil en Art Nouveau? Kijk ook eens bij Maison Art Nouveau.

Heeft u hierna nog vragen? Mail dan gerust naar info@het-schippertje.nl.