sierlijst L55 in een Amsterdamse school plafond.
Amsterdamse school, Berlage plafond sierlijsten op plafond

Woonhuis Amsterdam

Voor dit project in Amsterdam heeft Het Schippertje een ontwerp op maat gemaakt. Deze is toegevoegd aan ons assortiment als de perklijst L55.

In dit Amsterdamse woonhuis kwam het ontwerp van de sierlijsten en de subtiele hoekstukken al voor op de schouw. De klant wilde dit graag uitbreiden naar de vijfde muur, ofwel het plafond.

Het Schippertje heeft een geschikte lijst ontworpen die overeenkomt met het origineel, maar een passend formaat heeft voor aan het plafond. Daar is ook een passend hoekstuk bij ontworpen, die stuk voor stuk met de hand zijn gegoten in ons atelier in Harderwijk.

Het subtiele, bijna sobere ontwerp van de sierlijst sluit aan bij het minimalistische interieur van de woning en is typerend voor de stijl Amsterdamse School.

 

Deze stijl in de bouwkunst is als het ware een reactie op de zogenaamde neostijlen. De eigen stijl van H.P. Berlage kan gezien worden als de basis van de Amsterdamse School, hoewel deze soberder van karakter is dan hoe de stijl nu gezien wordt.

Dit werd in 1916 bekritiseerd door Michel de Klerk en hij gaf daarbij aan hoe de nieuwe stijl van de Amsterdamse School eruit zou moeten zien. Hoewel Berlage dus de grondlegger was van deze stijl, is het grootste deel van de beweging juist een reactie op zijn werk.

Een goed voorbeeld van de Amsterdamse School is het Olympisch stadion dat speciaal werd gebouwd voor de Olympische spelen van Amsterdam in 1928. De stijl kenmerkt zich door fantastische vormen en is nauw verwant aan het expressionisme. Tenslotte is werd er in deze stijl veel met glas in lood gewerkt.

Vind hieronder suggesties voor artikelen:

ornamenten amsterdamse school
Rozet in stijl Amsterdamse school R117
ornamentenplafond amsterdamse school

Contact

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over De Amsterdamse School? Stuur dan een mail naar info@het-schippertje.nl en wij helpen u graag. In ons assortiment vind u al onze sierlijsten en ornamenten. Daar zit vast iets voor u tussen! Als u meer informatie wilt opdoen vraag dan de gratis brochure aan. Verder raden wij u aan om langs te komen bij onze uitgebreide showroom in Harderwijk. Hier kunt u niet alleen het grootste deel van ons assortiment zien, maar ook een aantal schitterende voorbeeldplafonds bewonderen. Zo kunt u een indruk krijgen van hoe ons product er aan uw plafond uit gaat zien. Bovendien is er in de showroom altijd een expert aanwezig die u kan helpen bij het uitzoeken van het ideale ontwerp voor uw project. Of het nu gaat om een woonhuis of een groot horecapand, wij adviseren u met plezier over ons product!