Op deze pagina nemen wij je mee in onze ruime collectie aan ornamenten. Ook wel rozetten genoemd. Ornamenten zijn er om aan te brengen als versiering van de lichtpunten. Ook dienen ze als middelpunt van een bewerkt plafond met sierlijsten en hoekornamenten. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos en wij vertellen je hier graag meer over de do’s en don’ts, maar vooral waar je rekening mee kan houden bij het uitkiezen van het juiste ornament.

    • Ornamenten zijn er in allerlei soorten, maten en stijlen. Denk aan kleine ornamentjes die een lichtpunt kunnen bedekken, maar ook aan grote, meerdelige ornamenten die passen in een paleis. Wat past het best bij jouw project? Dat hangt af van de hoogte van het plafond, de stijl van het gebouw en natuurlijk van jouw eigen smaak en budget.
    • Al deze verschillende soorten ornamenten kunnen ook nog eens van verschillende materialen gemaakt worden. Hoe weet je nou welk materiaal het meest geschikt is? Wij helpen je een handje! Op deze pagina vertellen we je uitgebreid wat de voordelen zijn van bijvoorbeeld gips, kunststof, hout en beton.
    • Ben je op zoek naar een prachtig ornament, maar kun je het niet vinden in ons assortiment? Of wil je een ornament dat jij in jouw woning bent tegengekomen precies laten namaken? Dan kunnen wij je ook verder helpen! Lees hier verder om meer te leren over het restaureren en namaken van originele ornamenten. Wij leggen je uit hoe het proces in zijn werk gaat, wanneer dit wel en niet kan, en hoe het resultaat eruit komt te zien.
    • Of je nou een ornament uit ons assortiment kiest, of iets op maat laat maken – uiteindelijk moet het geïnstalleerd worden! Dat kan, afhankelijk van het ornament, best een ingewikkeld klusje zijn. Het Schippertje heeft experts in dienst die ornamenten voor je kunnen monteren, maar we hebben ook uitgebreide instructies voor de handige thuisklusser. Op deze pagina vind je een uitleg voor het monteren van meerdelige rozetten, en hier vind je instructies voor het plaatsen van kleine rozetten.

Resultaat 1–8 van de 145 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–4 van de 142 resultaten wordt getoond

Ornamenten in de showroom
Ornament in de klassieke stijl

Ornamenten als plafonddecoratie

Tegenwoordig wordt er nog vaak gedacht dat sierlijsten en ornamenten alleen in een oude woningen horen. Dit is echter een misverstand. Sierlijsten en ornamenten kunnen namelijk elk huis compleet maken, ongeacht het bouwjaar of de stijl van uw interieur. In een handomdraai verfraait u een woning met gipswerk in alle mogelijke soorten en maten.

Bij een strak en modern interieur kunt u bijvoorbeeld denken aan een strakke plint, perk- of kooflijst. Ook ringen van lijstwerk dragen bij aan een uniek maar eigentijds plafond. Bij een klassiekere inrichting is daarentegen een uitgebreid bewerkte perklijst of kooflijst in combinatie met rozetten heel geschikt. Laat u inspireren op onze site om erachter te komen dat ornamenten en sierlijsten van onmisbare waarde zijn in uw interieur. Voor een uitgebreid overzicht van het assortiment kunt u bovendien kosteloos ons boek bestellen.

Hieronder vindt u nog een overzicht van de verschillende stijlen ornamenten en sierlijsten die Het Schippertje kan leveren:

Klassiek

ornamenten en sierlijsten

Jugendstil

Ornament in jugendstil stijl

Amsterdamse school

ornamenten amsterdamse school

Klassieke stijl plafond

Met de benaming klassieke stijl wordt vaak verwezen naar het classicisme. Deze naam heeft een ruime betekenis en wordt gebruikt in de schilderkunst, beeldhouwkunst, bouwkunst, muziek en literatuur. Deze beweging keert terug naar de klassieke Griekse en Romeinse voorbeelden. Kortom: vele stijlen onder een enkele verzamelnaam.

De stijl die tussen 1600-1750 in de beeldende kunst en architectuur overheerste wordt doorgaans aangeduid met barok. Het woord barok komt van het Portugese barrocco, dat onregelmatig gevormde parel betekent. Ornamenten in deze stijl worden gekenmerkt door uitgesproken en zware profielen. De barok begon in Italië met kunstenaars als Bernini, maar verspreidde zich snel over heel Europa. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog en laatbarok. De laatste daarvan wordt ook wel rococo genoemd.

Klassiek ornament op het plafond

Klassieke stijl wand

In de 17e eeuw gebruikten vorsten en geloofsleiders de kunst om het volk te beïnvloeden. Bovendien liet de katholieke kerk indrukwekkende kerkgebouwen met spectaculaire altaarstukken maken. De kerk probeerde hiermee het geloof aantrekkelijk te maken. Ook kunstenaars schilderden vaak gewone mensen in herkenbare, maar dramatische situaties.

Plafond- en wanddecoratie zijn altijd erg belangrijk geweest in deze stijl. Het grootste deel van het assortiment van Het Schippertje bestaat dan ook uit klassieke elementen. Op de foto’s hieronder en hiernaast zie je voorbeelden van hoe spectaculair dit eruit kan zien. In wijnbar Ruby Rose, in het hartje van Utrecht, heeft Het Schippertje volledig uitgepakt met klassieke decoraties. Natuurlijk zijn er voor kleinere projecten ook subtielere opties.

Klassiek ornament aan de wand
Ornamenten beschilderd door Studio Giftig
Klassieke ornamenten op plafond
Jugendstil ornamenten plafond in een woonhuis

Jugendstil

Jugendstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1940 een grote opmars maakte in Europa. Dit was vooral terug te zien in de schilderkunst en de architectuur. Deze stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.

De naam Jugendstil vindt zijn oorsprong in het weekblad ‘Die Jugend’ dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Voor verwante stromingen die in elders in Europa tot bloei kwamen zijn ook andere termen in gebruik, waarvan er één, art nouveau, evenals jugendstil een overkoepelende term is geworden.

Art nouveau bleef vooral in België en Frankrijk, terwijl Jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. Desondanks zijn in het Nederlands beide aanduidingen in gebruik.

Omdat er in deze periode veel is gebouwd, bezet Jugendstil een belangrijke plaats in het assortiment van Het Schippertje. Hiernaast ziet u een voorbeeld van ornamenten in deze prachtige stijl.

Amsterdamse School

De stroming Amsterdamse School laat zich kenmerken door gebruik van expressieve en ongewone vormen, dramatische lijnen, spitse hoeken en gedurfde kleuren.

Een ander belangrijk kenmerk binnen deze stroming is het gebruik van eerlijke materialen; hout, baksteen, gips. Meubels in donker, warm (mahonie)hout zijn bijvoorbeeld onlosmakelijk met de Amsterdamse school verbonden. De Amsterdamse School was voornamelijk erg populair binnen de architectuur, de indruk van een gebouw was belangrijker dan het interieur. Wat zowel voor de architectuur als het interieur centraal stond is het toepassen van vakmanschap.

Amsterdamse School kan ook wel worden gezien als de Nederlandse exponent van Art Deco.

Deze foto geeft de stijl heel mooi weer, toegepast in een interieur. Een interessant lijnenspel waarin symmetrie en het gebruik van geometrische vormen terug zien zijn. Rondom de schouw van deze woning waren de sierlijsten en kleine hoekelementen nog aanwezig, die hier later ook op het plafond zijn toegepast. Het Schippertje heeft de bestaande sierlijsten en hoekelementen vrijwel exact nagemaakt, zodat dit lijnenspel kon worden voortgezet op het plafond.

Tegenwoordig zijn deze lijsten en hoekelementen terug te vinden in ons assortiment onder de codes: L55 en V55.

Past de stijl Amsterdamse School, of Art Deco precies bij jouw woning en zou jij een op maat gemaakt ontwerp willen voor op de wand of het plafond? Dat kan natuurlijk! Wij denken graag met jou mee bij het samenstellen van een interessant ontwerp.

ornamenten art deco stijl ornamenten op het plafond

Barok en Lodewijk 14e Ornamenten

De barok werd veel aan het Franse hof gebruikt en Lodewijk XIV maakte daar dankbaar gebruik van. Het hoogtepunt hiervan is het paleis van Versailles. De barok werd hier vooral gebruikt om het publiek te imponeren en ze dus nietig te doen voelen bij het betreden van een kasteel of paleis. In Nederland sloeg de barok echter minder aan dan in het zuiden van Europa. Dit wordt meestal geweten aan het protestantisme.

De Lodewijk XIV stijl wordt gekenmerkt door strakke symmetrie en barokke vormen. Het symmetrische acanthusblad is daarom typerend voor deze stijl. Laatbarok of rococo is daarentegen juist asymmetrisch en grillig.

Ornamenten plaatsen

Het plaatsen van ornamenten gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste is de grootte en het gewicht van het ornament sterk bepalend in hoe deze geplaatst wordt. Grotere, en daarmee zwaardere ornamenten wordt niet enkel met montagekit, maar ook met schroeven ter ondersteuning geplaatst. Het is hiervoor belangrijk om te weten of de draagkracht van een plafond groot genoeg is.

In sommige gevallen, en dit zien we voornamelijk terug in de Jugendstil-ornamenten, wordt een ornament ín het plafond geplaatst. Je leest het goed, niet óp het plafond, maar er in. Deze methode wordt instuc genoemd en betekent letterlijk dat het ornament geplaatst wordt vóórdat er gestukt wordt. Vroeger werd deze methode veel toegepast. Wat hier zo mooi aan is, is dat enkel het reliëf van het ornament zichtbaar is zodra het plafond volledig af en geschilderd is, dit geeft een heel organisch effect. Je ziet in dit geval geen randen die het ornament omlijsten, enkel het profiel van de versieringen. Het Schippertje heeft enkele ornamenten in de collectie die op deze manier geplaatst moeten worden. Dit wordt altijd aangegeven en als het nodig is kunnen wij hier advies over verlenen alvorens het plaatsen. Vaak wordt dit gedaan door een vakman die hier ervaring in heeft, zoals een stukadoor.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de ornamenten die wat lichter van gewicht zijn en wat fijner van omvang. Deze ornamenten kunnen gewoon met gipslijm of montagekit op het plafond worden bevestigd, zonder ondersteuning van schroeven.

Ornamenten zelf plaatsen

Het plaatsen van een ornament is in principe prima zelf te doen. Tot op zekere hoogte natuurlijk, om hieraan te beginnen heb je in ieder geval inzicht, een handleiding en de juiste tools nodig.

Gelukkig hebben wij ter ondersteuning twee video’s opgenomen waarin wij jou begeleiden in het montageproces van een ornament. Wij hebben een video opgenomen voor het monteren van kleine ornamenten (tot 60 cm.) en een video voor het monteren van grote, en zwaardere ornamenten. In deze video’s vertellen wij je precies wat je nodig hebt en waar je rekening me moet houden tijdens het monteren van een ornament. Naast de video’s staan er op de doe-het-zelf pagina’s ook tekstuele handleidingen die je erbij kan houden tijdens de montage.

ornamenten zelf monteren
ornamenten zelf plaatsen

Ornamenten laten plaatsen

Bij grote, zwaardere en zeker meerdere ornamenten, kunnen wij heel goed begrijpen dat je het plaatsen hiervan liever uitbesteedt. En daarvoor hebben wij ons eigen montageteam, dat gespecialiseerd is in het plaatsen van sierlijsten en ornamenten.
Zeker bij meerdelige ornamenten is het belangrijk om de plaatsing goed voor te bereiden en een extra paar handen te hebben ter ondersteuning. Deze onderdelen zijn vaak vrij zwaar en moeilijk in je eentje te plaatsen. Voor meer informatie over hoe ons montageteam te werk gaat of het opvragen van een offerte voor onze montageservice, verwijzen wij je graag naar onze mail. Je kan ons al jouw vragen mailen naar info@het-schippertje.nl.

ornamenten plafond bij dolle diva

Hier zie je het plafond van Dolle Diva in Amersfoort afgebeeld. Achter de imposante kroonluchters en de levendige graffiti schilderingen zie je een rijk geornamenteerd plafond. Deze sierlijsten en ornamenten zijn in meerdere lagen en met uiterste zorg aangebracht door ons eigen montageteam.

ornamenten op het plafond

Op deze afbeelding zie je een klassieke, eclectische samenstelling van sierlijsten en ornamenten. Alle hoekjes en rondingen moeten zorgvuldig op elkaar afgestemd en op maat gemaakt worden voor het perfecte eindresultaat. Met een goede voorbereiding en de juiste tools is dit te realiseren als doe-het-zelf klus, maar dit kun je natuurlijk ook gewoon aan ons over laten!

ornamenten op een rij in de showroom

Welke stijl ornamenten past bij jou?

Hopelijk is met deze pagina wat meer duidelijkheid ontstaan over de stijl die bij jou, en niet te vergeten, bij jouw huis past. Misschien staat de juiste stijl niet op deze pagina, dat kan natuurlijk ook! Gelukkig zijn er naast deze uitgelichte stijlen nog véél meer mogelijkheden en samenstellingen te maken. Het Schippertje heeft een showroom in Harderwijk, waar wij jou graag uitnodigen om inspiratie op te doen. Wij hebben hier tal van voorbeeldplafonds ingericht in verschillende stijlen. Ook heb je hier de mogelijkheid om samen met één van onze adviseurs tot een hele nieuwe samenstelling te komen. Omdat wij in de showroom alle sierlijsten en ornamenten op voorraad hebben, kun je hier fysieke combinaties bij elkaar pakken en weer aanpassen, totdat jouw gewenste resultaat is ontstaan. Langskomen in de showroom? Wees welkom! Voor advies van één van onze medewerkers raden wij wel aan om even een afspraak in te plannen. Dit kan telefonisch en per mail.

Kleine Rozetten

Rozet R28

Middelgrote Rozetten

Rozet R104

Grote Rozetten

Rozet EC-R102

Ringen

Ring 1009

Kleine Ovalen Rozetten

Rozet R43B

Grote Ovalen Rozetten

Rozet R500

Restauratie Rozetten

Rozet JNM-R6000

Contact

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over ons product of ornamenten in het algemeen? Stuur dan een mail naar info@het-schippertje.nl en wij helpen u graag. Als u ook geïnteresseerd bent in het aanschaffen van ornamenten of andere plafonddecoratie, bekijk dan ons assortiment of vraag de gratis brochure aan. Daarnaast raden wij u aan om langs te komen bij onze uitgebreide showroom in Harderwijk. Hier kunt u niet alleen het grootste deel van ons assortiment zien, maar ook een aantal schitterende voorbeeldplafonds bewonderen. Zo kunt u een indruk krijgen van hoe ons product er aan uw plafond uit gaat zien. Bovendien is er in de showroom altijd een expert aanwezig die u kan helpen bij het uitwerken uw project. Of het nu gaat om een woonhuis of een groot horecapand, wij adviseren u vrijblijvend en met plezier over ons product!

Veel gestelde vragen over ornamenten

Omdat het ons geliefde beroep is om mensen op weg te helpen bij het kiezen van de juiste ornamenten, komen wij vaak dezelfde vragen tegen. Misschien hebben wij jouw vraag ook al eerder gesteld gekregen. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen vast voor je opgesomd, met de antwoorden die je hierop van ons zou krijgen. Staat jouw vraag of antwoord hier niet tussen? Dan raden wij je aan om alsnog contact met ons op te nemen zodat één van ons inhoudelijk met je mee kan denken.

 

FAQ

Hoe worden ornamenten gemonteerd?
  • De manier waarop een ornament wordt gemonteerd is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan: het formaat en het gewicht van een ornament en de voorkeur voor montagematerialen voor degene die het gaat plaatsen. Ornamenten uit onze collectie met een afmeting tot 60 cm. worden enkel geplaatst met montagekit of gipslijm. Voor de montage van ornamenten tot dit formaat is het niet nodig om schroeven te gebruiken ter ondersteuning van het ornament. De enige vraag die nu nog rest is: vind je het fijn om met montagekit te werken? Het voordeel van montagekit is dat het enorm sterk is en snel hecht, waardoor je het ornament niet langer dan een minuut hoeft te ondersteunen. Het kan ook zijn dat je liever met gipslijm werkt. Gipslijm heeft iets langer nodig om te hechten, waardoor het ornament wat langer ondersteund moet worden. Het voordeel van gipslijm is dat je het dik aan kan smeren, en met het overtollige gipslijm meteen de randen mooi kan afsmeren. Als je voor montagekit als bevestigingsmateriaal kiest dan komt er vaak nog een stap bij na het plaatsen van het ornament, en dat is het afkitten van de randen.
    Voor het bevestigen van ornamenten groter dan 60 cm. adviseren wij om áltijd schroeven te gebruiken ter ondersteuning. Hierbij is het belangrijk dat de gaten worden voorgeboord voordat de schroeven erin geschroefd worden. Hiermee voorkom je dat er teveel druk op het ornament komt te staan en misschien kan scheuren of breken. De plekken waar de schroeven geplaatst worden kunnen naderhand worden dichtgesmeerd met een beetje vulgips, of een beetje acrylaatkit. Wij raden bij het schroeven van ornamenten aan om het raggelwerk in het plafond op te zoeken, dit zijn balken die achter het plafond zitten en hebben een grote draagkracht. Voor het boren van de gaten in het ornament is het belangrijk dat je dit niet op een zwakke plek doet.
Is het mogelijk om zelf ornamenten te plaatsen?
  • Zeker weten! Alle ornamenten tot 60 cm. zijn naar onze mening vrij makkelijk zelf te plaatsen. Om jou een duidelijk beeld te geven van hoe dit in zijn werk gaat, hebben wij een doe-het-zelf video opgenomen waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je hiervoor nodig hebt en hoe je dit moet gebruiken. Ornamenten tot 60 cm. zijn in de meeste gevallen relatief licht van gewicht en daarmee prima te plaatsen door één persoon.
    Voor het plaatsen van grotere ornamenten of ornamenten die bestaan uit meerdere onderdelen, raden wij je aan om een extra paar handen in te schakelen. Dit is ook handig voor een extra paar ogen! Ook voor het plaatsen van grote en/of meerdelige ornamenten hebben wij een instructievideo opgenomen.
Waar vind ik de juiste ornamenten?
  • Deze vind je op onze website, in onze gratis brochure, of bij ons in de showroom. Wij nodigen jou graag uit om onze showroom te bezoeken om je te laten inspireren en adviseren.
Waarom ornamenten kopen bij Het Schippertje?
  • Het Schippertje is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in het maken en het plaatsen van ornamenten. In deze jaren hebben wij een ruim assortiment aan onder anderen ornamenten opgebouwd, misschien wel het ruimste assortiment dat je in de Benelux zal vinden.
    Onze zeer gewaardeerde productiemedewerkers maken alle producten zelf, hier in onze showroom. Dit betekent dat jij een zorgvuldig geproduceerd en authentiek product van ons geleverd zal krijgen. Wist je dat wij alles van gips maken? Ook dit heeft tal van voordelen voor het interieur, het milieu én het plaatsen van onze producten.