Rozet R41 op plafond
rozet

Ornamenten als plafonddecoratie

Tegenwoordig wordt er nog vaak gedacht dat sierlijsten en ornamenten alleen in een oude woningen horen. Dit is echter een misverstand. Sierlijsten en ornamenten kunnen namelijk elk huis compleet maken, ongeacht het bouwjaar of de stijl van uw interieur. In een handomdraai verfraait u een woning met gipswerk in alle mogelijke soorten en maten.

Bij een strak en modern interieur kunt u bijvoorbeeld denken aan een strakke plint, perk- of kooflijst. Ook ringen van lijstwerk dragen bij aan een uniek maar eigentijds plafond. Bij een klassiekere inrichting is daarentegen een uitgebreid bewerkte perk- of kooflijst in combinatie met rozetten heel geschikt. Laat u inspireren op onze site om erachter te komen dat ornamenten en sierlijsten van onmisbare waarde zijn in uw interieur. Voor een uitgebreid overzicht van het assortiment kunt u bovendien kosteloos ons boek bestellen.

Hieronder vindt u nog een overzicht van de verschillende stijlen ornamenten en sierlijsten die Het Schippertje kan leveren:

Klassiek

ornamenten en sierlijsten

Jugendstil

ornamenten en sierlijsten

Amsterdamse school

ornamenten en sierlijsten

Klassieke stijl

Met de benaming klassieke stijl wordt vaak verwezen naar het classicisme. Deze naam heeft een ruime betekenis en wordt gebruikt in de schilderkunst, beeldhouwkunst, bouwkunst, muziek en literatuur. Deze beweging keert terug naar de klassieke Griekse en Romeinse voorbeelden. Kortom: vele stijlen onder een enkele verzamelnaam.

De stijl die tussen 1600-1750 in de beeldende kunst en architectuur overheerste wordt doorgaans aangeduid met barok. Het woord barok komt van het Portugese barrocco, dat onregelmatig gevormde parel betekent. Ornamenten in deze stijl worden gekenmerkt door uitgesproken en zware profielen. De barok begon in Italië met kunstenaars als Bernini, maar verspreidde zich snel over heel Europa. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog en laatbarok. De laatste daarvan wordt ook wel rococo genoemd.

In de 17e eeuw gebruikten vorsten en geloofsleiders de kunst om het volk te beïnvloeden. Bovendien liet de katholieke kerk indrukwekkende kerkgebouwen met spectaculaire altaarstukken maken. De kerk probeerde hiermee het geloof aantrekkelijk te maken. Ook kunstenaars schilderden vaak gewone mensen in herkenbare, maar dramatische situaties.

Plafond- en wanddecoratie zijn altijd erg belangrijk geweest in deze stijl. Het grootste deel van het assortiment van Het Schippertje bestaat dan ook uit klassieke elementen. Op de foto’s hieronder en hiernaast zie je voorbeelden van hoe spectaculair dit eruit kan zien. In wijnbar Ruby Rose, in het hartje van Utrecht, heeft Het Schippertje volledig uitgepakt met klassieke decoraties. Natuurlijk zijn er voor kleinere projecten ook subtielere opties.

sierlijsten en ornamenten
sierlijsten en ornamenten
sierlijsten en ornamenten
sierlijsten en ornamenten
ornamentenplafonds jugendstil woonhuis

Jugendstil

Jugendstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1940 een grote opmars maakte in Europa. Dit was vooral terug te zien in de schilderkunst en de architectuur. Deze stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.

De naam Jugendstil vindt zijn oorsprong in het weekblad ‘Die Jugend’ dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Voor verwante stromingen die in elders in Europa tot bloei kwamen zijn ook andere termen in gebruik, waarvan er één, art nouveau, evenals jugendstil een overkoepelende term is geworden.

Art nouveau bleef vooral in België en Frankrijk, terwijl Jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. Desondanks zijn in het Nederlands beide aanduidingen in gebruik.

Omdat er in deze periode veel is gebouwd, bezet Jugendstil een belangrijke plaats in het assortiment van Het Schippertje. Hiernaast ziet u voorbeelden van deze prachtige stijl.

Amsterdamse School

De Amsterdamse School ontstond in de periode van de Moderne Bouwkunst waarin ook De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het Expressionisme vallen. De stijl staat bekend om zijn sobere en strakke look. Voorbeelden hiervan in ons assortiment zijn de L52 en L53.

Deze stijl in de bouwkunst is als het ware een reactie op de zogenaamde neostijlen. De eigen stijl van H.P. Berlage kan gezien worden als de basis van de Amsterdamse School, hoewel deze soberder van karakter is dan hoe de Amsterdamse School nu gezien wordt. Dit werd in 1916 bekritiseerd door Michel de Klerk, waarbij hij aangaf hoe de nieuwe stijl van de Amsterdamse School eruit zou moeten zien. Hoewel Berlage dus de grondlegger was van deze stijl, is het grootste deel van de beweging juist een reactie op zijn werk.

Een goed voorbeeld van de Amsterdamse School is het Olympisch stadion dat speciaal werd gebouwd voor de Olympische spelen van Amsterdam in 1928. De stijl kenmerkt zich dus door fantastische vormen en is nauw verwant aan het expressionisme. Tenslotte is werd er in de Amsterdamse School veel met glas in lood gewerkt.

Art deco plafond harderwijk

Barok en Lodewijk XIV – Ornamenten en sierstukken

De barok werd veel aan het Franse hof gebruikt en Lodewijk XIV maakte daar dankbaar gebruik van. Het hoogtepunt hiervan is het paleis van Versailles. De barok werd hier vooral gebruikt om het publiek te imponeren en ze dus nietig te doen voelen bij het betreden van een kasteel of paleis. In Nederland sloeg de barok echter minder aan dan in het zuiden van Europa. Dit wordt meestal geweten aan het protestantisme.

De Lodewijk XIV stijl wordt gekenmerkt door strakke symmetrie en barokke vormen. Het symmetrische acanthusblad is daarom typerend voor deze stijl. Laatbarok of rococo is daarentegen juist asymmetrisch en grillig.

 
 
 

Van welke stijl ornamenten houdt u?

Ook het kiezen van plafondornamenten is natuurlijk afhankelijk van uw eigen smaak. Er zijn hierbij veel stijlen en combinaties mogelijk. U kunt zich hier door ons laten inspireren en een afspraak maken met een van onze adviseurs!

Kleine Rozetten

Klein rozet

Middelgrote Rozetten

Middel Groot Rozet

Grote Rozetten

ornamenten en sierlijsten

Ringen

Ringen

Kleine Ovalen Rozetten

Grote Ovalen Rozetten

Ovalen Rozet

Restauratie Rozetten

Ovalen Rozet

Contact

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over ons product of ornamenten in het algemeen? Stuur dan een mail naar info@het-schippertje.nl en wij helpen u graag. Als u ook geïnteresseerd bent in het aanschaffen van ornamenten of andere plafonddecoratie, bekijk dan ons assortiment of vraag de gratis brochure aan. Daarnaast raden wij u aan om langs te komen bij onze uitgebreide showroom in Harderwijk. Hier kunt u niet alleen het grootste deel van ons assortiment zien, maar ook een aantal schitterende voorbeeldplafonds bewonderen. Zo kunt u een indruk krijgen van hoe ons product er aan uw plafond uit gaat zien. Bovendien is er in de showroom altijd een expert aanwezig die u kan helpen bij het uitwerken uw project. Of het nu gaat om een woonhuis of een groot horecapand, wij adviseren u vrijblijvend en met plezier over ons product!