Ornamenten

Ornamenten

Tegenwoordig wordt er nog vaak gedacht dat sierlijsten en ornamenten alleen in een oud of monumentaal pand geplaatst worden. Dit is echter een misverstand. Sierlijsten en ornamenten kunnen elk huis compleet maken, ongeacht van het bouwjaar of de stijl van uw interieur. In een handomdraai verfraait u uw woning met gipswerk in alle mogelijke soorten en maten.

Bij een strak en modern interieur kunt u bijvoorbeeld denken aan een strakke plint, perk- of kooflijst. Ook ringen van lijstwerk dragen bij aan een uniek maar eigentijds plafond. Bij een klassiekere inrichting is een uitgebreid bewerkte perk- of kooflijst in combinatie met rozetten juist heel geschikt. Laat u inspireren op onze site om erachter te komen dat ornamenten en sierlijsten van onmisbare waarde zijn in uw interieur. Voor een uitgebreid overzicht van het assortiment kunt u ook kosteloos ons boek bestellen.

Hieronder vindt u nog een overzicht van de verschillende stijlen ornamenten en sierlijsten die Het Schippertje kan leveren:

Klassiek

Jugendstil

Amsterdamse school

Klassieke stijl

Met de benaming klassieke stijl wordt vaak verwezen naar het classicisme. Dit heeft een ruime betekenis en wordt over het algemeen gebruikt voor vormen in de schilderkunst, beeldhouwkunst, bouwkunst, muziek en literatuur die teruggrijpen op de klassieke oudheid. Deze beweging keert terug naar de klassieke Griekse en Romeinse voorbeelden. Zowel in de renaissance als in de barok, rococo en het neoclassicisme werden daarom elementen uit de Griekse en Romeinse bouwkunst toegepast. Kortom: vele stijlen onder een enkele verzamelnaam.

De stijl die tussen 1600-1750 in de beeldende kunst en architectuur overheerste wordt doorgaans aangeduid met barok. Het woord barok komt van het Portugees barrocco, dat onregelmatig gevormde parel betekent. Ornamenten in deze stijl worden gekenmerkt door uitgesproken en zware profielen. De barok begon in Italië met kunstenaars als Borromini en Bernini, maar verspreidde zich al snel over heel Europa. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog en laatbarok, waarvan de laatste ook wel rococo genoemd wordt.

In de 17e eeuw gebruikten vorsten en geloofsleiders de kunst om het volk te beïnvloeden. Bovendien liet de katholieke kerk indrukwekkende kerkgebouwen met spectaculaire altaarstukken maken. De kerk probeerde hiermee het geloof aantrekkelijk te maken. Ook kunstenaars schilderden vaak gewone mensen in herkenbare, maar dramatische situaties.

Barok en Lodewijk XIV

De barok werd veel aan het Franse hof gebruikt en Lodewijk XIV maakte daar dankbaar gebruik van. Het hoogtepunt hiervan is het paleis van Versailles. De barok werd vooral gebruikt om het publiek te imponeren en ze dus nietig te doen voelen bij het betreden van een kasteel of paleis. In Nederland sloeg de barok echter minder aan dan in het zuiden van Europa door het protestantisme.

De Lodewijk XIV stijl wordt gekenmerkt door strakke symmetrie en barokke vormen. Typerend voor deze stijl is het symmetrische acanthusblad dat vaak in de top van de gevel, kooflijst of boven deuren wordt aangebracht. Laatbarok of rococo is daarentegen juist asymmetrisch en grillig.

Jugendstil

Jugendstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1940 een grote opmars maakte in Europa. Dit was vooral terug te zien in de schilderkunst en vervolgens de architectuur met de daarop aangesloten ornamentele plafonds. Deze stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.

De naam Jugendstil vindt zijn oorsprong in het weekblad ‘Die Jugend’ dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Voor verwante stromingen die in elders in Europa tot bloei kwamen zijn ook andere termen in gebruik, waarvan er één, art nouveau, evenals jugendstil een overkoepelende term is geworden.

Art nouveau bleef vooral in België en Frankrijk, terwijl Jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. Desondanks zijn in het Nederlands beide aanduidingen in gebruik.

Jugendstil bezet een belangrijke plaats in het assortiment van Het Schippertje. Hiernaast ziet u voorbeelden van deze prachtige stijl.

Amsterdamse School

De Amsterdamse School ontstond in de periode van de Moderne Bouwkunst waarin ook De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het Expressionisme vallen. De stijl staat bekend om zijn sobere en strakke look. Voorbeelden hiervan in ons assortiment zijn de L52 en L53.

Deze stijl in de bouwkunst is als het ware een reactie op de zogenaamde neostijlen. De eigen stijl van H.P. Berlage kan gezien worden als de basis van de Amsterdamse School, hoewel deze soberder van karakter is dan hoe de Amsterdamse School nu gezien wordt. Dit werd in 1916 bekritiseerd door Michel de Klerk, waarbij hij aangaf hoe de nieuwe stijl van de Amsterdamse School eruit zou moeten zien. Hoewel Berlage dus de grondlegger was van deze stijl, is het grootste deel van de beweging juist een reactie op zijn werk.

Een goed voorbeeld van de Amsterdamse School is het Olympisch stadion dat speciaal werd gebouwd voor de Olympische spelen van Amsterdam in 1928. De stijl kenmerkt zich dus door fantastische vormen en is nauw verwant aan het expressionisme. Tenslotte is werd er in de Amsterdamse School veel met glas in lood gewerkt.

Over ornamenten

Zoals hierboven is uitgelegd, zijn ornamenten een eeuwenoud begrip in de versiering van gebouwen, woningen, kastelen en paleizen. Daarbij worden veel verschillende stijlen gebruikt. Meer informatie over de geschiedenis vind u in de onderstaande categorieën.

Van welke stijl houdt u?

Of bent u benieuwd naar hoe u verschillende sierlijsten en ornamenten met elkaar kunt combineren?
Laat u inspireren en maak een afspraak met een van onze adviseurs!