Wandlijsten plaatsen

Het plaatsen van wandlijsten voegt interesse, textuur en een luxe uitstraling toe aan elke kamer. Wandlijsten passen bij allerlei kamers, stijlen en smaken en zijn makkelijk aan te passen aan persoonlijke voorkeur.

Het plaatsen van wandlijsten is een leuk en gemakkelijk doe-het-zelf project waar veel creativiteit, passie en planning bij komt kijken.

Het plannen van het plaatsen van wandlijsten voor een kleine muur is tamelijk eenvoudig, maar voor het plaatsen van wandlijsten in een hele kamer is een stukje ingewikkelder. Toch is er geen reden voor stress, het is echter nog steeds niet ingewikkeld en verder in deze tekst wordt stapsgewijs verteld welke stappen er worden genomen.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de benodigdheden van zo’n project op een rijtje te zetten. Het proces van het plannen en plaatsen van wandlijsten is opgedeeld in 4 stappen. Per stap zullen de benodigdheden benoemd worden.

Stap 1: Plannen

 • Rolmaat
 • Potlood
 • Papier
 • Liniaal

Stap 2: Voorbereiding

 • Plakband (een grote hoeveelheid)
 • Steiger (hangt van de hoogte van je wandlijsten af)
 • Kruislijnlaser

Stap 3: Installatie

 • Stroken voor het vormen van hout
 • Nietpistool met nietjes
 • Verstekzaag
 • Schuurpapier
 • High tack montagekit

Stap 4: Afronding

 • Kit (een grote hoeveelheid)
 • Kitpistool
 • Grondverf en verf om de wandlijsten af te werken

Hieronder een aantal tips voor het plannen, installeren en lambrisering van wandlijsten:

wandlijsten sierlijsten gips impressie
wanddecoratie, perklijsten
Stap 1: Plannen

De planning van het project is het belangrijkste onderdeel en dit neemt dan ook de meeste tijd in beslag. Het lijkt wellicht een grote klus om zulke gedetailleerde plannen en tekeningen voor te bereiden, maar als je eenmaal de planning hebt geperfectioneerd, kan er weinig meer misgaan Het zal op de lange termijn ook veel tijd besparen!

Begin met het opmeten van je kamer

Je moet elke lengte, opening, uitstulping en uitsparing meten. Vergeet niet alle armaturen en fittingen zoals stopcontacten, verlichtingsknoppen of ingebouwd meubilair dat niet kan of mag worden verplaatst.

Teken een plattegrond van je kamer

Voor het tekenen van je plattegrond zijn geen ingewikkelde tools nodig, enkel de opmetingen die je hebt gedaan en een liniaal, pen en papier zouden moeten volstaan.

Ontwerp je lambriseringslijsten

Koop wat schetspapier (elk dun papier waar je doorheen kan zien is goed genoeg) en leg het over je tekening heen.

Tijd om te schetsen

De schets die je gemaakt hebt hoeft op dit moment nog niet perfect te zijn, het is meer om een inzicht te creëren in de ideeën en opties die je hebt.

Bekijk je kamer nauwkeurig

Zijn alle wanden even groot? Zijn er specifieke onderdelen van je kamer die aandacht vereisen? Heb je al een idee voor je wandlijst voor ogen?

Begin met het tekenen van lijnen die de wijdte van elke lijst van de wandlijsten voorstellen. Je deelt je wand op in verschillende vlakken. Trek lijnen langs de wanden van je kamer en probeer een patroon te vinden die bij jou past.

Een paar belangrijke tips bij het bepalen van een patroon van je wandlijsten:

 • Pas de breedte aan van de vlakken
 • Pas de breedte aan van de ruimte tussen de vlakken
 • De vlakken hoeven niet dezelfde grootte te hebben, je kan twee of zelfs drie verschillende groottes nemen. Drie verschillende groottes zijn het maximale aantal als je een geordend gevoel wil behouden.
 • Heb je kunst of een grote foto die je graag in een vlak op wil hangen? Zorg er dan voor dat de vlakken groot genoeg zijn.

Begin met het voorbereiden van je gedetailleerde plattegrond

Als je besloten hebt welk ontwerp van de wandlijsten het best bij jou stijl en voorkeur past is het tijd om specifiek te worden. Teken het ontwerp uit in detail en werk het uit in een tekening op de schaal van je kamer. Op het moment dat je alle vlakken hebt getekend moet je driedimensionaal gaan denken.

Teken de verhogingen van je kamer

Dit klinkt erg ingewikkeld maar dit is het echter niet. Het omhoog vouwen van je muren is alles wat er moet gebeuren. Je hebt als het goed is al een plattegrond gemaakt dus het enige wat je hoeft te doen is de wande van de kamer omhoog te projecteren. Vergeet niet de positie van je deuren en ramen te markeren!

Teken de wandlijsten

Nadat je klaar bent met je plattegrond en verhogingen is het tijd om de wandlijsten toe te voegen. Je hebt al de lijnen getrokken voor op de vloer, het is nu slechts een kwestie van de panelen op de verhoging projecteren (hetzelfde als bij de muren).

Op dit moment wordt al steeds beter zichtbaar hoe de wandlijsten er in je kamer uit komen te zien.

Wil je een midden lijst of een fotolijst in je kamer? Hoe hoog worden de vlakken op uw muur? Wat voor gat zit er tussen de plinten? Hoe ziet het er tot nu toe uit? Ben je tevreden met dit resultaat? Zijn de vlakken van de wandlijst in proportie? Dit soort vragen zijn van enorm belang bij het overgaan op de volgende stap. Het is pas verstandig om over te gaan op deze tweede stap als je tevreden bent met het design dat je hebt gemaakt.

 

Hieronder een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn bij het laten werken van een patroon.

 

 • Vergeet de positie van de stopcontacten en lichtschakelaars niet, je wil natuurlijk geen stopcontact midden in je wandlijst.
 • Het plannen is de meest belangrijke stap in het hele proces. Het plaatsen van de wandlijsten is erg eenvoudig zodra je je goed hebt voorbereid.
 • Neem alle wanden van je kamer mee in je gedachte. Het voelt met meer in harmonie als de wandlijsten aan de overkant elkaar spiegelen.
Stap 2: De voorbereiding

Het verplaatsen van de afmetingen van je tekeningen naar de wanden.

 

Als het ontwerp eenmaal gemaakt is, is het redelijk eenvoudig om het daadwerkelijk te plaatsen.

Loop door uw kamer heen met je rolmaat en potlood en markeer waar elke verticale lijst zal komen. Doe hetzelfde met de horizontale lijsten op je muur.

 

Je muren zullen nu gevuld zijn met een hoop kleine markeringen die staan voor de plekken waar de lijsten zullen komen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken kan je hiervoor een kruislijnlaser gebruiken die lijnen projecteert op de muur.

 

Het gebruiken van een kruislijnlaser scheelt een hoop werk en tijd en kan door de hele kamer zowel verticaal als horizontaal gebruikt worden. Zo kunnen de muren die tegenover elkaar staan perfect gespiegeld worden. Als u een grote kamer onder handen gaat nemen is het aan te raden om een kruislijnlaser aan te schaffen.

Wandlijsten voorbeeld wand.
wandlijsten monteren
Stap 3: Het installeren

Hoe apart het ook mag klinken, het installeren van de wandlijsten is het makkelijkste onderdeel.

 

Zorg ervoor dat de opmetingen die je hebt gedaan 100% correct zijn. Een kleine meetfout kan een grote impact hebben op het eindresultaat.

 

Je kan de lijsten met een verstekzaag op maat zagen. Schuur alle randen even rustig af om er voor de zorgen dat de lijsten strak en schoon genoeg zijn om ze op te hangen. Als je twee stukken lijst aan elkaar wil vastmaken, zorg er dan voor dat beide lijsten in een hoek van 45 graden worden gezaagd zodat ze samenvoegen. Op deze manier is het niet meer waarneembaar dat het twee losse lijsten zijn geweest.

 

Deze lijsten kunt u aanschaffen op de website van Het Schippertje.

 

Het plaatsen van de lijsten:

Voor het plaatsen van de lijst is High Tack montagekit het juiste materiaal. Deze montagekit is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de lijsten recht en stevig zullen blijven hangen.

 

De lijsten kunnen nu eenvoudig worden bevestigd op de tape die aan de wanden is geplakt.

Als alle lijsten bevestigd zijn kan deze tape verwijderd worden.

Stap 4: Afronding

Deze stap neemt de nodige tijd in beslag maar is essentieel voor een professioneel eindproduct.

Je moet elke rand en aansluiting breeuwen. Dit zorgt er namelijk voor dat je een net eindresultaat zonder slordige afwijkingen.

 

Om te kunnen breeuwen heb je een kitpistool nodig, dit kitpistool kun je op verscheidene plekken verkrijgen. Gebruik het kitpistool in een hoek langs een rand en spuit hier een dunne lijn kit in. Doop dan je vinger in het water en versoepel de kalk door het in de rand.

 

Het is mogelijk om kit te schuren maar dit is zeker geen pretje. Het is ook een stuk sneller om je tijd te nemen met het nauwkeurig aanbrengen van de kit als het nog nat is.

 

Het wordt aangeraden om de kit op z’n minst 48 uur te laten drogen voordat er geschilderd kan worden.

 

Het plannen van het installeren en de daadwerkelijke installatie van de wandlijsten lijkt erg ingewikkeld maar het zijn dus eigenlijk maar 4 stappen. En het meeste voorbereidende werk kan je verrichten vanaf je bank of stoel.

 

Neem gerust de tijd en plan alles zo precies mogelijk.

Wandlijsten bij Interior junkie