Het plaatsen van wandlijsten geeft een wand reliëf en een levendige uitstraling. Wandlijsten passen bij allerlei kamers: stijlen en smaken en zijn gemakkelijk aan te passen aan persoonlijke voorkeur.

Het plaatsen van wandlijsten is een leuk en gemakkelijk doe-het-zelf project waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Het plannen van het plaatsen van wandlijsten voor één kleine muur is tamelijk eenvoudig, maar het plaatsen van wandlijsten in een hele kamer is een stukje ingewikkelder. Toch is er geen reden voor zorg, het is met enige instructie nog steeds niet moeilijk. Wij leggen op deze pagina stapsgewijs uit welke stappen u kunt nemen.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de benodigdheden en stappen voor zo’n project op een rijtje te zetten. Het proces van het plannen en plaatsen van wandlijsten is opgedeeld in 4 stappen. Per stap benoemen wij de benodigdheden.

Stap 1: Plannen

  • Rolmaat
  • Potlood
  • Papier
  • Liniaal

Stap 2: Voorbereiding

  • Plakband (schilderstape)
  • Trap of rolsteiger (afhankelijk van de hoogte van de wand)
  • Waterpas of kruislijnlaser

Stap 3: Installatie

  • Wandlijsten
  • Verstekbak
  • Zaag
  • Schuurpapier
  • Montagelijm

Stap 4: Afronding

  • Acrylaatkit
  • Kitpistool
  • Grondverf en verf om de wandlijsten af te werken

Hieronder een aantal tips voor het plannen, installeren en lambrisering van wandlijsten:

wandlijsten sierlijsten gips impressie

In dit filmpje zie je een deel van de showroom van Het Schippertje. Hier hebben we een bar ingericht en de wanden en plafonds voorzien van prachtige sierlijsten en ornamenten. De muren zijn door Studio Giftig op waanzinnige wijze geschilderd.

 

Bekijk het filmpje
Vakverdeling voor wandlijsten
Met plakband kun je goed een idee krijgen hoe de wandlijsten te monteren

Stap 1: Plannen

De planning van het project is het belangrijkste onderdeel en neemt ook de meeste tijd in beslag. Het lijkt misschien een grote klus om zulke gedetailleerde plannen en tekeningen voor te bereiden, maar als je eenmaal de planning hebt geperfectioneerd, kan er weinig meer misgaan. Hiermee bespaar je uiteindelijk tijd!

Begin met het opmeten van je kamer

Je moet elke lengte, opening, uitstulping en uitsparing meten. Vergeet niet om rekening te houden met stopcontacten, verlichtingsknoppen of ingebouwd meubilair dat niet kan of mag worden verplaatst.

Teken een plattegrond van je kamer

Voor het tekenen van je plattegrond zijn geen ingewikkelde gereedschappen nodig, enkel de maten die je hebt opgemeten en een liniaal, pen en papier.

Aandachtspunten bij een ontwerp voor wandlijsten

  • Check of alle wanden even groot zijn, en of er nisjes, hoekjes of verhogingen in het plafond zitten waar je rekening mee moet houden.
  • Een wandverdeling met wandlijsten bestaat uit één of meerdere vlakken. Bepaal welk ontwerp passend is voor jouw wand. Het Schippertje heeft hiervoor een aantal voorbeelden.
  • Hoe smaller de wand, hoe minder vlakken je meestal maakt. Bij een wand van 4 à 5 meter breed is het bijvoorbeeld mooi om met twee smalle vlakken en één breed vlak te werken. Bij een wand van 1,5 meter breed is het aan te raden maar één vlak te maken. Is de wand langer dan 6 meter, zijn er oneindig veel patronen die mooi kunnen zijn, afhankelijk van de rest van het interieur. Voor advies hierover kan je altijd Het Schippertje inschakelen!
  • Tussen de vlakken is het aan te raden in ieder geval 10 en maximaal 20 centimeter tussenruimte te nemen.
  • De vlakken hoeven niet dezelfde grootte te hebben, je kan twee of zelfs drie verschillende groottes maken. Drie verschillende groottes zijn het maximale aantal als je een geordend gevoel wil behouden.
  • Heb je kunst of een wandlamp die je graag in een vlak op wil hangen? Zorg er dan voor dat de vlakken daarvoor breed genoeg zijn.

 

Als je besloten hebt welk ontwerp van de wandlijsten het best bij jou stijl en voorkeur past is het tijd om aan de slag te gaan. Teken het ontwerp uit in detail en werk het uit in een tekening op de schaal van je kamer.

Stap 2: De voorbereiding

In deze stap ga je de afmetingen van je tekeningen naar de wanden vertalen.

Als het ontwerp eenmaal gemaakt is, is het redelijk eenvoudig om het daadwerkelijk te plaatsen.

Loop door de kamer heen met een rolmaat en potlood en markeer waar elke verticale lijst zal komen. Doe hetzelfde met de horizontale lijsten op je muur.

Je muren zullen nu gevuld zijn met kleine markeringen die staan voor de plekken waar de lijsten zullen komen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken kan je hiervoor een kruislijnlaser gebruiken die lijnen projecteert op de muur.

Het gebruiken van een kruislijnlaser scheelt een hoop werk en tijd en kan door de hele kamer zowel verticaal als horizontaal gebruikt worden. Zo kunnen de muren die tegenover elkaar staan perfect gespiegeld worden. Als u een grote kamer onder handen gaat nemen is het aan te raden om een kruislijnlaser aan te schaffen.

Wandlijsten voorbeeld wand.
wandlijsten monteren

Stap 3: Het installeren

Het installeren van de wandlijsten is het makkelijkste onderdeel.

Zorg ervoor dat de maten die je hebt genomen 100% correct zijn. Een kleine meetfout kan een groot effect hebben op het eindresultaat.

Je kan de lijsten met een zaag op maat zagen. Schuur alle randen even rustig af om ervoor te zorgen dat de lijsten strak en schoon genoeg zijn om ze op te hangen. Om de naden tussen twee stukken lijst af te werken, vul je de naad op met Uniflott. Doe dit niet voordat de lijsten op de wand zitten. Plaats eerst de lijsten zo strak mogelijk tegen elkaar op de wand en vul daarna pas de naad af.

Deze lijsten kunt u aanschaffen op de website van Het Schippertje.

Het plaatsen van de lijsten:

Voor het plaatsen van de lijst is High Tack montagekit het juiste materiaal. Deze montagekit is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de lijsten recht en stevig zullen blijven hangen.

Stap 4: Afronding

Deze stap neemt de nodige tijd in beslag maar is essentieel voor een professioneel eindproduct.

De aansluitingen van de lijsten kun je het beste vullen met Uniflott. Na een dag kunnen de naden bijgeschuurd worden voor een strak resultaat.

De overgang van de sierlijsten naar de wand moet worden gekit met acrylaatkit. Dit zorgt voor een net eindresultaat. Voor het kitten heb je een kitpistool nodig. Gebruik het kitpistool in een hoek langs een rand en spuit hier een dunne lijn kit in. Doop dan je vinger in het water en haal dit langs de rand voor een strak resultaat. Als de kit eenmaal droog is kun je deze niet meer bijschuren!

Het wordt aangeraden om de kit op z’n minst 48 uur te laten drogen voordat er geschilderd kan worden. Om craquelé (scheurvorming) te voorkomen raden wij zelfs 5 dagen aan.

Het plannen van het installeren en de daadwerkelijke installatie van de wandlijsten lijkt erg ingewikkeld maar het zijn dus eigenlijk maar 4 stappen. En het meeste voorbereidende werk kan je verrichten vanaf je bank of stoel.

Neem gerust de tijd en plan alles zo precies mogelijk. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Het Schippertje!

Wandlijsten bij Interior junkie