Klassieke Stijl

Klassieke stijl is een andere naam voor het classicisme. Dit heeft een ruime betekenis en wordt vooral gebruikt in de schilderkunst. De inspiraties zijn klassieke Griekse en Romeinse voorbeelden. In de renaissance, de barok en de neoklassieke stijl werden bijvoorbeeld elementen uit de Griekse en Romeinse bouwkunst toegepast. Kortom, heel veel stijlen onder één naam!

Het Schippertje maakt dankbaar gebruik van veel onderdelen uit de klassieke oudheid. Deze stijl leent zich namelijk uitstekend voor ornamenten en sierlijsten. Hieronder ziet u daarvan een selectie.

De stijl die tussen 1600-1750 in de beeldende kunst en architectuur overheerste is barok. Ornamenten in deze stijl zijn vaak uitgebreid bewerkt. De barok begon in namelijk Italië met kunstenaars als Bernini, maar verspreidde zich over heel Europa. We maken hierbij een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog en laatbarok. De laatste wordt ook wel rococo genoemd.

Het Schippertje levert veel ornamenten die perfect bij barokke architectuur passen.

klassieke stijl
klassieke stijl

In de 17e eeuw gebruikten koningen vaak de kunst om het volk te beïnvloeden. Bovendien maakte de katholieke kerk indrukwekkende kerkgebouwen met spectaculaire altaren. De kerk probeerde hiermee het geloof aantrekkelijk te maken. Ook kunstenaars schilderden vaak gewone mensen in herkenbare, maar dramatische situaties. Dat is typerend voor de klassieke stijl.

wanddecoratie