Sierlijsten

Sierlijsten zijn decoratieve lijsten die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Zo kun je hiermee kaders creëren op het plafond, een mooie afwerking verzorgen bij de overgang tussen muur- en plafond, of ze juist toepassen op de muur, als wandlijsten. Het laatste zie je tegenwoordig natuurlijk veel verschijnen in zowel oude, als jongere woningen.

Resultaat 1–8 van de 131 resultaten wordt getoond

Van origine werden sierlijsten véél gebruikt in oude, grote gebouwen, waar rijkdom uitgestraald moest worden. Denk hierbij aan paleizen, moskeeën en openbare gebouwen zoals musea of het stadhuis. Maar niet alleen hier werden decoratieve sierlijsten toegepast! Ook in burgerhuizen waren ze erg populair. De meeste verfraaiingen werden toegepast in de ruimtes waar het bezoek binnenkwam en waar het voor langere tijd verbleef. Dat waren dus de entree/hal en de zitkamers. In de 19e eeuw nam de vraag naar ‘sierstucwerk’ explosief toe en na de Tweede Wereldoorlog nam deze vraag weer sterk af. Na deze periode gaf men toch voorkeur aan hedendaagse interieurs met glad gestucte plafonds en wanden. Tot een paar jaar geleden! Tegenwoordig maken we ons interieur graag weer eigen en authentiek, willen we sfeer terugbrengen op de plek waar we thuiskomen.

Sierlijsten zijn er in alle soorten en maten. Dat maakt het maken van een goede keuze best lastig! En hoe werkt het eigenlijk als je sierlijsten in je huis wilt aanbrengen? Wij helpen je graag een stukje op weg.

Als je interesse hebt in sierlijsten zijn er verschillende zaken om op te letten:

  • Ten eerste is zijn er verschillende soorten en stijlen Van zeer subtiele, smalle en onbewerkte sierlijsten die een mooi accent vormen in een moderne woning, tot spectaculaire meerdelige sierlijsten vol met bloemen en klassieke patronen. Welke je kiest hangt af van jouw smaak, de woning of het project waar je dit wilt toepassen, en natuurlijk het budget. In dit verdiepende artikel gaan we verder in op hoe de juiste keuze voor jouw project maakt!
  • Ten tweede kunnen sierlijsten gemaakt worden van verschillende materialen: gips is het meest voorkomend, maar ook hout en kunststof zijn opties. Meestal is gips het meest geschikte (en duurzame!) materiaal om te kiezen, maar er zijn uitzonderingen. We gaan hier in ons artikel over verschillende materialen voor sierlijsten dieper op in.
  • Als je hebt bedacht welke sierlijsten je wilt gebruiken, en welk materiaal het meest geschikt is, wordt het tijd voor een ontwerp voor de sierlijsten. Dat is niet altijd makkelijk, dus onze adviseurs helpen je graag een handje. Op deze pagina vind je allerlei tips voor een mooi ontwerp met sierlijsten op het plafond, voor veel verschillende situaties. Kom je er hiermee niet helemaal uit, stuur ons dan gerust een mailtje of kom langs in onze showroom! Dan helpen we je verder met advies op maat.
  • Tot slot moeten de sierlijsten natuurlijk op het plafond aangebracht worden. Dit is een flinke klus, maar met de juiste tips en tricks goed te doen! Wij leggen je in ons artikel over de montage van sierlijsten graag uit hoe je dit het beste aanpakt. Natuurlijk helpt ons specialistische montageteam je ook graag uit de brand door het helemaal voor je te installeren! Ben je benieuwd naar hoe dat werkt? Bel of mail ons gerust even.
Sierlijsten aan de wand
Sierlijsten van gips op het plafond

Sierlijsten voor plafonds en wanden

Sierlijsten zijn er voor op het plafond, en voor op de wand. Voor de wandlijsten hebben wij een aparte categorie gemaakt in onze webshop. Hier hebben wij alle modellen sierlijsten in gebundeld die geschikt zijn om als wandlijsten te gebruiken. Vergis je niet, een wandlijst kan óók op het plafond gebruikt worden. In dit geval noemen wij het een perklijst. Eigenlijk is er qua design geen verschil tussen een wandlijst en een perklijst, enkel dat niet alle perklijsten, vanwege hun formaat, geschikt zijn om te gebruiken als wandlijsten.

Naast de wandlijsten en de perklijsten voor op het plafond, hebben we ook nog de kooflijsten. Deze lijsten worden zowel op de muur als op het plafond bevestigd en vormen een decoratieve overgang tussen muur en plafond. Een kooflijst is te herkennen aan de zogenaamde gebogen, halve-maanvorm.

De laatste twee categorieën in de plafondlijsten zijn de platte plinten en de ledlichtlijsten. Deze categorieën komen verderop op deze pagina allemaal aan bod.

Verschillende soorten sierlijsten

De sierlijsten zijn onder te verdelen in veel verschillende categorieën, met verschillende decoratieve doeleinden. Omdat dit misschien wat overweldigend kan zijn, hebben wij vast onderscheid gemaakt tussen de verschillende categorieën: kooflijsten, platte plinten, ledlichtlijsten, perklijsten en tot slot wandlijsten.

Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en eigenschappen, die verderop op deze pagina allemaal aan bod komen. Wij zullen je meenemen in alle mogelijkheden en voorbeelden die er zijn om sierlijsten toe te passen in jouw interieur. Sommige sierlijsten zijn door hun kenmerkende patronen perfect toe te passen in woningen uit een bepaalde stijlperiode, met een specifiek bouwjaar, anderen kun je gebruiken waar en wanneer je maar wilt.

Laten we beginnen met de sierlijst waarvan wij ook wel zeggen dat dit de basis kan vormen in jouw interieur: de kooflijst.

Sierlijst op de muur en plafond

Kooflijsten

De terugkerende basis in jouw interieur. Een kooflijst noemen wij de verbinding tussen muur en plafond. Een kooflijst, ook wel kroonlijst genoemd, heeft in vrijwel alle gevallen een ronde eigenschap. Dat wil zeggen dat de strakke hoek tussen de muur en het plafond transformeert in een chique overgang met een lichte ronding. Door de kooflijst in meerdere ruimtes terug te laten keren, maak je een optische verbinding tussen deze ruimtes.
Een kooflijst bestaat in tal van formaten en ontwerpen.

Strakke- en bewerkte kooflijsten

Kooflijst type KL20
Kooflijst type KL130
Kooflijst type KL7

Met de titel strakke kooflijst willen wij zeggen: deze modellen hebben geen klassieke, kenmerkende bewerkingen zoals een bloemendesign, acanthus-, of eikenbladeren. Een strakke kooflijst kan zowel in een klassiek- als een modern interieur worden toegepast, en alles daar tussenin. Een bewerkte kooflijst heeft deze kenmerken wel zoals je ziet  op de afbeelding. Deze kenmerken zorgen er in veel gevallen ook voor dat ze kunnen worden gebonden aan een bepaalde stijlperiode en tijd.   

Onderstaand zie je een twee voorbeelden van één van onze klassiekers, zowel modern- als klassiek in te zetten, de KL20:

Sierlijst om de hoek van muur
Sierlijsten in de slaapkamer

Platte plinten

Van origine wordt dit ook wel de Joodse plint genoemd. Bij ons staat deze sierlijst bekend als de platte plint. Hoewel deze plint een veelvoorkomende verschijning is in oude panden in Amsterdam (rond 1910), werd deze decennia later ook veel toegepast in jaren ’30 woningen vanwege de minimalistische vormgeving. Uiteraard leent de platte plint zich ook perfect voor bijvoorbeeld een nieuw gebouwde woning, die vraagt om een subtiele, sfeervolle afwerking. 

Klik hier voor het volledige assortiment platte plinten.

strakke plint aan het plafond
Platte plint voor het plafond
Bewerkte plint aan het plafond
Sierlijsten in een hoek
Sierlijsten langs muur en op het plafond

Ledlichtlijsten

Een ledlichtlijst kan op twee manieren ingezet worden: als ledlichtlijst, waar hij in principe voor dient, of als kooflijst, als je geen indirecte verlichting wilt plaatsen.
Laten we even van het originele doel uitgaan. De ledlichtlijsten hebben een kleine uitsparing aan de achterkant van de lijst, waar een led strip in aangebracht kan worden. Deze lijsten kunnen vrij op de muur geplaatst worden, waar je maar wilt. Wij hebben geen standaard ‘regel’ voor hoe hoog deze geplaatst moet worden, dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de hoogte van de muur. Voor advies kun je ons natuurlijk altijd bellen of mailen, of een bezoek brengen aan onze showroom.  

Ledlijst type LL88
Ledlijst type LL80
Ledlijst type LL82

Hier onder hebben wij een voorbeeld toegevoegd van hoe je een ledlichtlijst kan toepassen in jouw interieur:

Sierlijst in de woonkamer met Ledverlichting
Sierlijst met Led verlichting erachter

Op deze foto’s zie je: Ledlichtlijst LL80

Perklijsten​

Met perklijsten kun je kaders creëren op het plafond. Met deze kaders kun je bepaalde ruimtes benadrukken of uitlichten. Zo’n kader kun je volledig naar eigen wens invullen. Dit kan met een subtiele perklijst, een brede perklijst, of bijvoorbeeld een samenstelling van meerdere lijsten voor nog meer dimensie.
Voor een extra verfraaiing heb je ook nog de optie om hoekstukken toe te voegen aan het kader. Deze hoeken kunnen simpel zijn voor een moderne, speelse touch, of juist bewerkt voor een klassieke(re) uitstraling.
Om het hele plaatje compleet te maken kan je tot slot een rozet toevoegen aan het midden van het perkvak (kader). Ook hier geldt: dit is hélemaal naar wens van jou en jouw woning in te vullen qua stijl en formaat. Als je hier graag advies in zou willen hebben dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. 

Perklijst type L31A
Sierlijst als perklijst type L46
Perklijst type L55

Strakke- en bewerkte perklijsten

Ook deze categorie is in tweeën op te delen; zo heb je ook hier strakke perklijsten en bewerkte perklijsten perklijsten. Strakke perklijsten kun je in elk interieur toepassen. Dit kan in subtiele vorm zijn als verfijnde afwerking in een modern interieur of woonhuis, maar bijvoorbeeld ook als basis voor een uitgebreid geornamenteerd plafond in een oude woning. In dit geval worden ze vaak gecombineerd met meerdere lijsten, gedecoreerde hoekornamenten en een centraal geornamenteerd rozet. Met strakke perklijsten kun je eenvoudige kaders maken om het plafond meer dimensie te geven, maar je kan hier ook lijnenspellen in allerlei vormen mee creëren voor een eigenzinnige look.

Bewerkte perklijsten hebben wat duidelijkere kenmerken en zijn daarmee wat bepalender voor een interieur. In bewerkte lijsten zijn vaak oude kenmerken terug te vinden zoals bijvoorbeeld een laurier- of eikenblad of een Romeins blokje. Door deze kenmerken zijn ze vaak te plaatsen in woningen uit bepaalde tijdsperiodes, zo is een lijst met een eikenblad bijvoorbeeld goed te plaatsen in een woning uit eind 1800, – begin 1900.

Hier onder zie je een voorbeeld van een combinatie met strakke perklijsten en een combinatie met bewerkte perklijsten. Hier onder zie je van beide soorten perklijst een voorbeeld, allebei met een hele eigen look.

Plafondvakverdeling
Bewerkte sierlijst detail

Wandlijsten

De laatste jaren zijn de wandlijsten bijna niet meer weg te denken in een interieur. Het is een trend die wij niet snel meer zullen zien verdwijnen, en waarom zouden we? Met wandlijsten kun je zo’n mooie toevoeging geven aan het interieur. Deze categorie sierlijsten is misschien wel de breedst inzetbare. Zo zag je ze vroeger veel en in uitbundige vormen en variaties in oude gebouwen, maar kun je ze tegenwoordig juist ook heel goed inzetten in een nieuw gebouwde woning voor meer sfeer om je heen.
De opties zijn bijna eindeloos en ook dit kan overweldigend zijn, maar als het nodig is kunnen wij altijd hulp bieden en samen met jou kijken naar de mooiste mogelijkheden voor bij jou thuis. 

Wandlijst type L2
Wandlijst type L31 A
Wandlijst type L37

Hier zie je een greep uit onze collectie aan wandlijsten. Deze collectie is de afgelopen jaren flink uitgebreid en zo nu en dan voegen zich hier nieuwe modellen aan toe. Zo weet je zeker dat er eentje bij zit die bij jou én jouw interieur past!
Mocht je er aan de hand van onze afbeeldingen niet uitkomen welk model het best bij jou past, dan kun je natuurlijk altijd onze showroom bezoeken, of wij sturen kosteloos samples op van de modellen waarover jij twijfelt. Zo kun je thuis op je gemak kijken welke jij het mooist vindt.
Voor deze service kun je een mail sturen naar info@het-schippertje.nl. 

Sierlijsten bij Julia Mekkes in de woonkamer

Op deze foto zie je de prachtige wandlijsten bij influencer @juliamekkes. Julia heeft gekozen voor wandlijsten van enkele kaders. Daarmee bedoelen wij dat ze doorlopen van de vloer tot het plafond. Dit is een ideale opstelling voor ruimtes waarvan het plafond niet heel hoog is (< 3 meter). 
Door de wandlijsten op deze manier toe te passen oogt het plafond hoger. Door een variatie aan smalle en bredere vakken te maken voelt het oppervlak van de muur ook nog eens ruimtelijker. 

De wandlijsten bij Julia Mekkes:
L106

Hier zie je de speelse combinatie tussen wandlijsten en een horizontale lambriseringslijst.
Deze opstelling is mooi toe te passen op muren waarvan het plafond hoog is (> 3 meter).
Door een lambriseringslijst als sierlijst toe te passen splits je de muur als het ware op in tweeën. Dit geeft de ruimte en creativiteit om de muur bijvoorbeeld op te delen in twee kleuren. Sierlijsten zijn de kroon op een prachtig interieur.

Voor deze combinatie hebben wij onderstaande artikelen gebruikt:
L1   |   L9

Sierlijst op de wand horizontaal
Sierlijst op de wand horizontaal

Hier zie je de speelse combinatie tussen wandlijsten en een horizontale lambriseringslijst.
Deze opstelling is mooi toe te passen op muren waarvan het plafond hoog is (> 3 meter).
Door een lambriseringslijst toe te passen splits je de muur als het ware op in tweeën. Dit geeft de ruimte en creativiteit om de muur bijvoorbeeld op te delen in twee kleuren.

Voor deze combinatie hebben wij onderstaande artikelen gebruikt:
L1   |   L9

Ontdek onze uitgebreide collectie sierlijsten

Zo, nu je bent bijgepraat over de verschillende soorten sierlijsten en de verschillende mogelijkheden, is het tijd om onze collectie aan sierlijsten te ontdekken.

Als het goed is weet je nu waar je moet zoeken in ons assortiment; bij sierlijsten voor op het plafond of wandlijsten. Misschien wel allebei! In onze webshop hebben wij de categorieën opgedeeld zoals we ze hierboven ook uitgelegd hebben. Mocht je na het lezen van alle informatie alsnog vragen hebben over de collectie, neem dan gerust contact met ons op! Staat de sierlijst die jij zoekt niet tussen onze collectie aan sierlijsten, of heb jij een bestaande sierlijst in huis die bijvoorbeeld aan geheeld of vervangen moet worden? Dan kunnen wij deze lijst ook exact voor jou op maat maken. In dit geval adviseren wij je zeker om contact met ons op te nemen over de mogelijkheden.

Sierlijsten plaatsen

Het is goed om te weten hoe het in zijn werk gaat om sierlijsten te plaatsen. Zo kan je ook inschatten of dit iets is wat je zelf kan doen, of dat je dit liever uitbesteedt aan iemand die hier ervaring mee heeft.

Het plaatsen van sierlijsten is het meest gunstig om te doen wanneer schilderen ook op de planning staat. Sierlijsten plaats je in dit geval voordat er geschilderd wordt.

Het Schippertje werkt met sierlijsten van gips. Voor vakmannen zoals stucadoors, maar ook voor doe-het-zelf-ers is dit een heel fijn product om mee te werken omdat het makkelijk te bewerken is en het eindresultaat naadloos en strak is. Tijdens het plaatsen worden alle lijsten op maat gezaagd en tegen elkaar aan bevestigd totdat het gewenste resultaat er is. Maar, nu zijn we er nog niet. Op de plekken waar de lijsten tegen elkaar aan bevestigd zijn zie je een kleine overgangsnaad. Deze wordt opgevuld met een beetje gips. Zodra dit droog en uitgehard is kun je dit lichtjes opschuren zodat de overgang nu naadloos is. Het beste is dat het geheel ten minste één keer geschilderd wordt, zodat alle naden en kleurverschillen mooi verdwijnen achter een laagje verf.

Het plaatsen van sierlijsten is voor de één een creatieve, leuke klus, maar voor de ander betekent het hoofdpijn. Voor de doe-het-zelf-er hebben wij handige instructievideo’s opgenomen die je door dit hele proces stap voor stap begeleiden. Voor degene die het plaatsen van de sierlijsten liever uitbesteedt hebben wij ook een hele handige tool: ons eigen montageteam. Deze vakmannen hebben inmiddels jaren lange ervaring en zijn gespecialiseerd in het werken met gipsen sierlijsten en ornamenten. Over beide opties vertellen wij jou hieronder meer.

Sierlijst op de muur monteren

Zelf sierlijsten plaatsen

Kies je ervoor om zelf sierlijsten te gaan plaatsen? Heel goed, wij helpen jou hier graag bij.

Voor het plaatsen van sierlijsten zijn een aantal dingen nodig. Hiervoor heb je nodig:

-Technisch inzicht
-Een goede voorbereiding
-Vrije tijd
-De juiste tools en gereedschappen
-Natuurlijk, de sierlijsten zelf

Voor het plaatsen van sierlijsten hebben wij aparte instructievideo’s opgenomen. Zo hebben wij een video voor het plaatsen van kooflijsten, het plaatsen van perklijsten en een video voor het plaatsen van wandlijsten. In deze video leggen wij precies uit wat je nodig hebt, wanneer je dit nodig hebt en hoe je het moet gebruiken. Ook hebben wij een tekstuele handleiding voor het plaatsen van alle sierlijsten.

Mocht je na het zien van deze video(‘s) alsnog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Sierlijst op maat zagen
Sierlijst op plafond monteren

Sierlijsten laten plaatsen

Kies je er liever voor om de sierlijsten door ons te laten plaatsen? Geen enkel probleem, wij hebben de juiste mensen die dit voor jou kunnen doen.

Ons montageteam bestaat momenteel uit vier ervaren mannen: Mohammed, Mustafa, Mahmoud en Ricardo. Alle vier werken zij al jaren bij Het Schippertje en zijn inmiddels gespecialiseerd in het produceren, maar ook het monteren van gipsen sierlijsten en ornamenten.

Zodra zij sierlijsten bij jou thuis komen bevestigen dan kun je van ze verwachten dat zij het beste resultaat mogelijk achter zullen laten en dat jij na hun vertrek alleen nog maar hoeft te schilderen. Of de schilder, natuurlijk. In principe is ons montageteam in heel NL inzetbaar.

Voor het gebruik van ons montageteam en de bijbehorende voorwaarden kun je bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen.

Sierlijsten plaatsen door een specialist
Sierlijsten worden door montage team geplaatst

Veel gestelde vragen over sierlijsten

Mochten jouw vragen nog niet of nog niet voldoende beantwoord zijn na het doornemen van deze pagina, dan helpen wij jou natuurlijk graag verder. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen opgesomd en hier zo duidelijk mogelijk antwoord op gegeven.

Wat is een sierlijst?
  • Een sierlijst is een decoratieve lijst die je kan toevoegen aan het interieur door deze te plaatsen op het plafond, of op de muren. Vanaf de 17e eeuw werden sierlijsten veel toegepast in tal van interieurs. Van woonhuizen tot tempels, bibliotheken tot paleizen. Van origine werden deze profielen met stuc op muren en plafonds aangebracht, nadat de 19e eeuw aanbrak werden sierlijsten van verschillende materialen gemaakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld polystereen (kunststof). Wij bij Het Schippertje zijn in die zin trouw gebleven aan het ontstaan van sierstucwerk en maken alles van gips. 
Hoe gebruik je een sierlijst?
  • Je kan een sierlijst op de muren gebruiken, om verschillende kaders te maken en hiermee meer dimensie te geven aan de muren. In dit geval noemen wij het een wandlijst. Het leuke aan wandlijsten is dat je een ruimte optisch hoger of breder kan laten ogen, bepaalde meubelstukken kan benadrukken of de ruimte kan ‘breken’. Sierlijsten kun je ook aanbrengen op het plafond. Op onze projectpagina hebben wij tal van projecten verzameld waar je verschillende combinaties en stijlen kan bekijken ter inspiratie.
Hoe wordt een sierlijst geplaatst?
  • Sierlijsten worden bij voorkeur op schoon, droog stucwerk geplaatst. De lijsten kunnen op meerdere manieren geplaatst worden en is deels afhankelijk van de voorkeur van degene die ze plaatst. Voorheen werden sierlijsten in de meeste gevallen geplaatst met gipslijm, hiermee kunnen de naden meteen worden dichtgesmeerd tijdens het plaatsen, en kunnen de randen mooi worden gladgestreken voor een strakke overgang naar muur en/of plafond.
    Tegenwoordig worden de sierlijsten ook vaak bevestigd met montagekit. Dit kan veel gewicht houden en droogt snel, waardoor je de sierlijsten amper tot niet hoeft te ondersteunen. Bij het gebruik van montagekit moeten de naden wel met een aparte handeling worden opgevuld met vulgips.
    In sommige gevallen, bij grote en zware gipslijsten, is het nodig om de lijsten te ondersteunen met schroeven. Dit geldt ook voor het plaatsen van grote rozetten. Meer informatie hierover vind je in onze instructievideo’s.
Waarom sierlijsten kopen bij Het Schippertje?
  • Het Schippertje is gespecialiseerd in het produceren en het monteren van sierlijsten. Door onze jarenlange ervaring met gipsen sierlijsten en ornamenten kunnen wij jou goed adviseren in het ontwerpproces, maar ook in het montage-, en afwerkingsproces. Omdat wij onze eigen producten maken, hier in onze showroom, kun je van ons ambacht en kwaliteit verwachten, iets wat je natuurlijk graag in huis haalt. Niets is zo belangrijk als jouw eigen huis tenslotte!
Hoe kan ik mijn sierlijsten het beste onderhouden en is dit nodig?
  • Wij adviseren in alle gevallen om de sierlijsten te schilderen nadat ze geplaatst zijn. Hiermee zorg je niet alleen voor een naadloos resultaat, maar geef je ze ook een extra beschermlaagje. Net zoals je een vochtige doek over de muur kan halen wanneer er een vlek zit, kun je dit ook met jouw sierlijsten doen.
    Pas op met schoonmaakmiddelen en teveel water en kijk goed naar het soort verf dat je hebt gebruikt voordat je begint met schoonmaken.
    In principe hebben de sierlijsten geen tot weinig onderhoud meer nodig na het plaatsen en schilderen, enkel dat ze af en toe afgestoft zullen worden indien nodig.

Contact

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over onze producten of sierlijsten in het algemeen? Stuur dan gerust een mail naar info@het-schippertje.nl en wij helpen jou graag verder.
In onze showroom in Harderwijk kun je tal van voorbeelden komen bekijken ter inspiratie, de showroom is 6 dagen per week geopend en alles is op voorraad. Ook loopt hier altijd wel iemand rond die jou kan adviseren bij jouw project.
Lukt het niet om onze showroom te bezoeken? Vraag dan gratis onze brochure aan, of vraag gratis proefstukken bij ons aan zodat je thuis kan bekijken welke lijsten het beste bij jou en jouw interieur passen.