Wanddecoratie

Amsterdam, House of Mocha
Amsterdam, House of Mocha

Wanddecoratie – Het klassieke accent voor jouw woning!

De laatste jaren zijn wandlijsten helemaal terug van weggeweest! Je gebruikt wandlijsten om een sierlijk kader op de muur te maken. Met wandlijsten voeg je sfeer en warmte toe aan jouw woning. Ze nemen weinig ruimte in en zijn daarom te combineren met elk interieur. Een subtiele, klassieke toevoeging aan elke woning dus!

Wandlijsten bestaan in allerlei soorten en maten. Ze passen natuurlijk in oude herenhuizen, maar ook in de jaren ’30-stijl of in een nieuwbouwwoning. Op deze pagina zie je hoe je wandlijsten in verschillende stijlen kunt toepassen.

Hoe plaats ik wandlijsten?

Een uitleg over het maken van een ontwerp voor wandlijsten, met behulp van schilderstape.

 

Bekijk het filmpje

Showroom Het Schippertje, bar

In dit filmpje zie je een deel van de showroom van Het Schippertje. Hier hebben we een bar ingericht en de wanden en plafonds voorzien van prachtige sierlijsten en ornamenten. De muren zijn door Studio Giftig op waanzinnige wijze geschilderd.

 

Bekijk het filmpje
Wanddecoratie met wandlijsten
Wanddecoratie met wandlijsten in de slaapkamer

Bij sierlijsten en ornamenten wordt niet snel gedacht aan wandverdeling, maar vooral aan plafonddecoratie. Dit idee is tegenwoordig achterhaald en het gebruik van sierlijsten voor wanddecoratie wint steeds meer populariteit.

Door bijvoorbeeld vlakken te creëren van wisselende grootte wordt een wand direct levendiger. In combinatie met schouwen en togen krijgt uw wand een klassieke aanblik.

Wandlijst L37 in de keuken op een blauwe muur.
Wand met sierlijsten op een blauwe muur.

Stijlen

De sierlijsten van Het Schippertje zijn op allerlei manieren te gebruiken op de wand. Door kaders te maken met een strakke lijst ontstaat er een rustige moderne stijl. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een modern bedrijfspand een chic uiterlijk geven.

Het gebruik van lijsten met uitgebreidere motieven zorgt er juist voor dat uw wand in het oog springt. Zo kunt u bijvoorbeeld de aandacht vestigen op een open haard of een ander punt in de kamer. Voorbeelden van beide stijlen ziet u op de afbeeldingen hieronder.

Wandlijsten in een nieuwbouwwoning

Wandlijsten in een nieuwbouwwoning – hoort dat wel? Het antwoord is ja! Het is tegenwoordig geen enkel probleem om klassieke en moderne stijlen te mixen. Denk aan een oude, klassiek ingerichte woning met een moderne keuken. Zo passen wandlijsten zeker ook in een nieuwe woning. De kunst is om het niet al te gek te maken – kies voor smalle, subtiele wandlijsten en een rustig patroon op de wand. Zo creëer je niet al teveel contrast met de rest van het interieur, en blijft het bij een klassieke twist.

Een tweede tip is om één of twee wanden te kiezen waar je sierlijsten plaatst. Bijvoorbeeld de wand achter de bank of de wand achter de tv. Kies voor een wand waar niet al een groot, hoog meubel zoals een kast voor staat. Ontwerp vervolgens een mooi patroon. Een wand van 3 tot 5 meter breed verdeel je vaak in drie vakken. Ben je benieuwd hoe dit eruit gaat zien? Pak dan een rol schilderstape en plak jouw ontwerp op de wand. Zo zie je meteen of de verhoudingen kloppen en de vakken het goede formaat hebben. Kom je er niet uit? Vraag dan een specialist om advies over een passend ontwerp.

wandlijsten monteren
wandlijsten sierlijsten gips impressie

Hoe ontwerp je wanddecoratie?

Voor het maken van een wandverdeling zoals hierboven wordt vaak gebruik gemaakt van diverse perklijsten. Veelgebruikte perklijsten hiervoor zijn onder andere de Perklijst L37. U bent natuurlijk niet beperkt tot deze lijsten in uw keuze. Bijna alle perklijsten in het assortiment zijn geschikt voor wanddecoratie. Hierdoor kan er aan al uw wensen wat betreft stijl worden voldaan!

De vlakken die met de perklijsten gevormd worden kunnen worden opgevuld met gipsen tegels, bijvoorbeeld om aan de lambrisering een effect van diepte toe te voegen. Deze tegels kunnen in vele maten geleverd worden en passen dus bij elk soort wand.

Voor uw project kunt u volledig terecht bij Het Schippertje. Alle lijsten en ornamenten die u op deze pagina ziet zijn namelijk door ons met de hand geproduceerd. Bovendien kunt u Het Schippertje inschakelen voor professionele montage van deze sierlijsten.

Wandlijsten in oudere woningen

In een oudere woning komen wandlijsten nóg meer tot hun recht. Vanouds zaten er in woningen uit de jaren ’30 of ouder meestal al wandlijsten. Met de tijd zijn deze vaak verwijderd, beschadigd of zo vaak overgeschilderd dat het mooie eraf is. Het is zeker de moeite waard om dit in ere te herstellen.

Oudere woningen hebben vaak hogere plafonds en een klassiekere uitstraling. Daarom kun je een stuk meer uitpakken met wandlijsten dan in een nieuwbouwwoning. Je kunt kiezen voor een wat bredere sierlijst en een drukker patroon. Een prachtige manier om wandlijsten te gebruiken in een oude woning is door een lambrisering te maken. Met een horizontale lijn over de hele wand kun je de muur opbreken. Zo maak je een groot, leeg vlak ineens interessant en sfeervol!

Bij oudere woningen is het belangrijk om aan te sluiten bij de tijd waarin het huis is gebouwd. Komt je huis uit de jaren ’30, of is het gebouwd in Art Nouveau of Jugendstil? Ga dan voor meerdere vakken met strakke lijnen. Gaat het om een nog oudere, klassieke woning? Dan kun je ook sierelementen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan hoekstukken waarin bloemen en bladeren te zien zijn.

wanddecoratie
wanddecoratie

Voorbeeld wand A

Voorbeeld wand B

Wandlijsten voorbeeld wand.
Wandlijsten voorbeeld met sierlijsten

Voorbeeld wand C

Voorbeeld wand D

Wandlijsten voorbeeld op de muur.
Wandlijsten voorbeeld hoe de lijsten te plakken

Wandlijsten, leuk! Waar vind ik die?

Bent u geïnteresseerd geraakt in gipsen wanddecoratie en wilt u meer informatie of advies? Neem een kijkje in ons assortiment, of neem contact met ons op via info@het-schippertje.nl. Zo kunt u bovendien een gratis brochure aanvragen. Voor een idee van de mogelijkheden en professioneel advies kunt u natuurlijk ook langskomen bij onze showroom in Harderwijk.

 
 
Wanddecoratie bank